Te pulchne placki zrobisz bez grama cukru i oleju. Są tak pyszne, że znikną w mig
Te placuszki twarogowe podbiją serce twoje i pozostałych domowników. Przygotuj je na śniadanie albo podwieczorek i naciesz oczy widokiem zajadającej się rodziny. Czego więcej ci trzeba? Cóż, na pewno nie cukru i oleju, bo tych produktów w przepisie nie znajdziesz.
13.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 13:12
Placuszki, o których chcemy ci dzisiaj opowiedzieć, noszą wiele nazw. Niektórzy nazywają je plackami syrowymi, inni twarogowymi. Są też tacy, którzy zauważyli ich podobieństwo do sernika (w końcu tę przekąskę przygotowuje się właśnie w piekarniku), przez co swoje placuszki określili mianem "sernikowych". Nam jest akurat wszystko jedno, bo bardziej od semantyki cenimy sobie smak. A tu akurat nie można się do niczego przyczepić.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
To nie jest jednak tak, że tylko smak naszych placuszków zachwycił nas do tego stopnia, że postanowiliśmy podzielić się z tobą przepisem. Jest coś jeszcze: zdrowie. Każdy chce serwować swojej rodzinie to, co najlepsze, ale nie chcemy przecież jednocześnie rezygnować z przyjemności związanej z jedzeniem. Placki sernikowe, na które pełną recepturę podamy ci za chwilę, to przykład tego, że da się tak gotować — i wcale nie jest to trudne.
Zobacz także
Co konkretnie mamy tu na myśli? Kilka szczegółów, które pozornie nie odgrywają ważnej roli, a w rzeczywistości sprawiają, że placki są po prostu zdrowsze niż zwykle. Po pierwsze: twaróg. Użyjmy tego chudego, żeby zachować umiar kaloryczny. Po drugie: zero cukru. Zwykłą, szkodliwą przyprawę zastępujemy ksylitolem lub erytrolem. I w końcu po trzecie: smażenie, którego nie ma. Placki powstają bowiem w piekarniku bez choćby grama oleju. Prawda, że brzmi to wszystko świetnie?
Zdrowe placki sernikowe bez cukru i oleju
Składniki:
- 150 g chudego twarogu,
- 1 jajko,
- 2 łyżki ksylitolu lub 2,5 łyżki erytrolu,
- 3 łyżki mleka,
- 30 g mąki kukurydzianej
- opcjonalnie: aromat waniliowy.
Sposób przygotowania:
- Jajka rozdziel na żółtka i białka.
- Żółtka wymieszaj z twarogiem i mlekiem. Dopraw mieszankę słodzikiem i aromatem waniliowym (jeśli chcesz), a następnie wsyp mąkę. Mieszaj do momentu, w którym masa stanie się w miarę jednolita.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie, przy pomocy łyżki połącz je z przygotowanym ciastem twarogowym.
- Z przygotowanej w ten sposób mieszanki nakładaj porcje na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Piecz około 20 minut. Na 3-4 minuty przed końcem przewróć placki na drugą stronę. Smacznego!