Pij łyżkę przed posiłkiem. Usprawnisz trawienie, a brzuch będzie płaski

Ocet winogronowy to tajemniczy eliksir, który przyspiesza metabolizm, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga wątrobę i działa jak cudowny antyoksydant. Dowiedz się, dlaczego warto wprowadzić ocet winogronowy do swojej codziennej diety.

Ocet winogronowyOcet winogronowy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Ocet winogronowy to produkt otrzymywany z dojrzałych winogron, wody i cukru, poprzez proces fermentacji przy udziale bakterii kwasu octowego. Które winogrona lepiej wybierać białe, czy czerwone? Jak się okazuje, tak naprawdę oba rodzaje nadają się doskonale do produkcji tego cudownego octu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszny lunch box do pracy. Skończ z nudnymi kanapkami

Jak przygotować domowy ocet winogronowy?

Aby przygotować swój własny ocet winogronowy, potrzebujesz zaledwie kilku prostych składników:

  • Półtora kilograma ciemnych winogron.
  • 200 g cukru.
  • Dwa litry wody.

Oto kroki, które musisz podjąć:

  1. Zagotuj wodę w garnku, a następnie dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści, a potem pozostaw płyn do ostygnięcia.
  2. Rozgnieć dokładnie umyte winogrona przy pomocy widelca lub tłuczka i umieść je w sterylizowanych słoikach.
  3. Zalej winogrona przygotowanym roztworem wodno-cukrowym. Jeśli masz dostęp do matki octowej, teraz możesz dodać ją również.
  4. Przykryj słoiki gazą i zabezpiecz ją gumką. Pozostaw słoiki na około półtora miesiąca, pamiętając o codziennym mieszaniu zawartości przez pierwsze dwa tygodnie.
  5. Gdy ocet jest już gotowy, przelej go przez sitko do wyparzonych butelek.

Korzyści zdrowotne octu winogronowego

Ocet winogronowy to nie tylko dodatek do sałatek i marynat. Spożywany w umiarkowanych ilościach może przynieść wiele korzyści dla zdrowia:

  1. Wsparcie dla układu trawiennego: pomaga w prawidłowym trawieniu, stymulując produkcję enzymów trawiennych. Spożywanie go przed posiłkiem może pomóc w zapobieganiu niestrawności i wzdęciom.
  2. Antyoksydacyjne działanie: jest bogaty w przeciwutleniacze, takie jak resweratrol, które neutralizują wolne rodniki i zwalczają procesy starzenia się skóry.
  3. Wsparcie dla serca: dostarcza potas, który korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, pomagając w regulacji ciśnienia krwi i obniżając poziom "złego" cholesterolu.
  4. Oczyszczanie i przyspieszenie metabolizmu: pomaga usuwać toksyny z organizmu i przyspiesza procesy metaboliczne. Wspiera również prewencję miażdżycy.
  5. Działanie przeciwbólowe i łagodzące: działa przeciwbólowo i ma właściwości ściągające, co czyni go cennym składnikiem w kosmetyce, do okładów łagodzących obrzęki i siniaki.

Jednak pamiętaj, że umiar jest kluczowy - nadmierne spożywanie octu winogronowego może podrażniać błonę śluzową układu pokarmowego. Zaleca się spożywanie jednej łyżki stołowej octu winogronowego przed posiłkiem.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀