Ani ocet, ani kwasek. Jest lepszy sposób na pozbycie się kamienia z czajnika
07.06.2023 09:20, aktual.: 21.08.2024 10:10
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kamień w czajniku psuje całą radość z picia popołudniowej herbaty. Na szczęście takie zaburzenie poczucia estetyki jest łatwe do uniknięcia. Zanim jednak sięgniesz po ocet albo mieszanki do odkamieniania ze sklepu, przemyśl użycie innego produktu. Sprawdza się w tej materii o wiele lepiej. Istnieje też duże prawdopodobieństwo, że artykuł ten znajduje się w twojej lodówce.
Specjaliści są zgodni co do tego, że naturalny proces, jakim jest zbieranie się kamienia w czajniku, nie jest dla nas groźny. Być może jednak o szkodliwości takiego zdarzenia nie powinni wypowiadać się tylko naukowcy, ale również... poeci? Oni na pewno w odpowiedni sposób dobraliby słowa opisujące odrazę, jaka towarzyszy każdej ceniącej sobie porządek w kuchni osobie na sam widok pokrytego kamieniem czajnika.
To dlatego dużą popularnością cieszy się sklepowy kwasek do odkamieniania. Innym sposobem jest użycie octu. Te metody są oczywiście dobre i sprawdzone, ale powiedzmy sobie szczerze — istnieje jedna, która bije wcześniejsze na głowę. Zakłada ona wykorzystanie napoju, który — chociaż charakteryzuje się raczej wątpliwą wartością odżywczą — latem gości w naszych lodówkach na okrągło.
Czy da się uniknąć osadzania kamienia w czajniku?
Zanim przystąpisz do odkamieniania czajnika, pewnie zastanawiasz się, czy mogłeś jakoś zapobiec pojawieniu się tego problemu. Żeby ci odpowiedzieć, najpierw musimy wyjaśnić podstawy powstawania tego nieestetycznego osadu. Tu z kolei zagłębiamy się w podstawową i niespecjalnie skomplikowaną chemię.
W wodzie znajdują się jony wapnia i magnezu. Podczas podgrzewania płynu wytrącają się one w postaci węglanów i osadzają się na ściankach urządzenia, za pomocą którego właśnie mieliśmy przygotować sobie kawę czy herbatę. Ten efekt jest bardziej dotkliwy w momencie, w którym do czajnika trafia tzw. twarda woda — czyli taka, której stężenie wspomnianych minerałów jest wyjątkowo wysokie. I niestety, nic nie można na to poradzić.
Czyszczenie czajnika z kamienia
Jak się okazuje, poza kwaskiem i octem istnieje jeszcze jeden produkt, który doskonale radzi sobie z usuwaniem osadu ze ścianek czajnika. Tym artykułem jest... cola. Zawarty w niej kwas węglowy poradzi sobie nawet z najbardziej upartym kamieniem. Wystarczy wlać szklankę tego napoju do czajnika, dodać odrobinę wody i zagotować. Kolejnym krokiem jest odstawienie urządzenia na kilka minut i dokładne jego wypłukanie. Cola sprawi, że czajnik będzie niczym nówka sztuka. Chociaż tyle dobrego ma w sobie ten napój!