Ewa Wachowicz robi najlepszą karkówkę z grilla. Przepis inny niż wszystkie, a mięso rozpływa się w ustach

Karkówka to królowa majówkowego grilla. Soczysta, aromatyczna i idealnie miękka - taka właśnie powinna być dobrze ugrillowana. Ewa Wachowicz, znana restauratorka i autorka książek kucharskich, zdradza swój sekret na najlepszą karkówkę z grilla. Jej przepis jest prosty, ale zaskakuje nietypowymi składnikami marynaty, która nadaje mięsu wyjątkowy smak i aromat.

Ewa Wachowicz robi najlepszą karkówkę z grilla. Przepis inny niż wszystkie, a mięso rozpływa się w ustachEwa Wachowicz robi najlepszą karkówkę z grilla. Przepis inny niż wszystkie, a mięso rozpływa się w ustach
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram
Marcin Michałowski

Kiedy nadchodzi sezon grillowy, nie może zabraknąć na naszych talerzach soczystej i aromatycznej karkówki. Jednak, by osiągnąć prawdziwy mistrzowski smak, warto zainspirować się przepisem Ewy Wachowicz. Co kryje się w jej wyjątkowej marynacie? Jakie są sekrety tej wyśmienitej potrawy? Oto wszystko, co musisz wiedzieć.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Sekrety smaku karkówki według Ewy Wachowicz

Centralnym punktem tej wyjątkowej karkówki jest jej marynata. Co więc stanowi bazę tej niezwykłej mieszanki smaków? Tajemnicą jest jogurt grecki oraz skórka z limonki. Warto pamiętać, że im dłużej mięso będzie marynowane, tym intensywniejszy będzie jego smak. Kilka godzin w lodówce to absolutne minimum, ale najlepiej pozostawić je na całą noc.

Przepis na karkówkę z grilla według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • karkówka,
  • 2 szklanki jogurtu greckiego,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • Skórka z 1 limonki,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżeczka chili,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 1 łyżeczka soli.

Sposób przygotowania:

Przygotowanie karkówki z grilla według przepisu Ewy Wachowicz jest bardzo proste. Wystarczy pokroić mięso na plastry, wymieszać je z marynatą i wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny, a najlepiej na kilka godzin lub nawet całą noc. Następnie rozgrzać grilla i grillować karkówkę do miękkości, z obu stron.

Zachęcamy do wypróbowania tego wyjątkowego przepisu na karkówkę z grilla według Ewy Wachowicz. Gwarantujemy, że aromatyczne i soczyste kawałki mięsa rozpłyną się w waszych ustach, pozostawiając niezapomniane wrażenia smakowe.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej