Obiad w 15 minut. Zamieniam jeden składnik, a kluski leniwe wychodzą mięciutkie i puszyste

Och te leniwe! Zawsze się sprawdzają, gdy czasu mało, a głód spory. Coś między pierogami z serem a włoskimi gnocchi, ale jedyne w swoim rodzaju. Aby je przygotować, wystarczy tylko kilka składników. Ostatnio zapomniałam o tym najważniejszym, ale i tak zrobiłam leniwe.

Pomysł na szybki obiad? Kluski leniwe.Pomysł na szybki obiad? Kluski leniwe.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Leniwe to klasyka kuchni polskiej. Mam olbrzymią słabość do tych prostych klusek z białego sera. Zawsze zamawiam je w barach mlecznych, bo wiem, że w tym daniu raczej nic zepsuć się nie da. W domu też są gotowe w kwadrans. Och, jak smakują z masłem lub bułką tartą i koniecznie z cynamonem. Czy w tym prostym przepisie można coś zmienić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Warzywne placuszki z jajkiem. Szybki i prosty przepis

Wystarczy twaróg, trochę mąki i jajko i już można gotować leniwe. Jak się okazuje, główny składnik da się zmienić na... jogurt grecki. Nazwa tego jogurtu nie jest przypadkowa. Grecy nie wyobrażają sobie bez niego śniadania. Jest zdecydowanie bardziej gęsty niż jogurt naturalny. Ma kremową konsystencję. Podczas zakupów warto zerknąć na etykietę i wybrać ten jogurt grecki, który ma krótki skład. Jego wartość odżywcza jest podobna do jogurtu naturalnego, ale ma więcej tłuszczu. Zawiera też dużo białka. Można go używać zamiast śmietany, majonezu, a także twarogu.

Koniecznie z cynamonem

Kluski na bazie jogurtu są lekkie, puszyste i bardzo delikatne. Istotne jest to, by do mąki pszennej dodać mąki ziemniaczanej. Taka mieszanka ma lepsze właściwości zagęszczające. Gotuje się je identycznie jak klasyczne. Dodatki również pasują te same. Jogurtowe kluski świetnie smakują także podgrzane na patelni. A ich przygotowanie zabierze ci tylko kwadrans.

Przepis na jogurtowe leniwe

Składniki:

  • 400 g jogurtu greckiego,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżeczki soli.

Sposób przygotowania:

  1. Jogurt grecki przełóż do miski, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj, możesz użyć trzepaczki.
  2. Do masy dodaj przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, a także łyżeczkę soli. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dosyp mąki.
  3. Ciasto przenieś np. na silikonową matę i uformuj z niego wałek. Nożem wycinaj niewielkie kawałki, które oprósz mąką z obu stron.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę, dodajemy połowę łyżeczki soli. Gotuj kluski przez ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź je i przełóż na talerz.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę