Pierogi z serem zaczęłam podawać z pysznym musem. Cała rodzina nie chce jeść nic innego
Lubisz pierogi i często serwujesz je w swojej kuchni? Połącz je z genialnym musem owocowym o smaku truskawek, a odkryjesz dobrze znane danie zupełnie na nowo. Smakują wybornie, a do tego pięknie się prezentują.
27.03.2024 | aktual.: 23.04.2024 12:27
Jeśli myślisz, że o pierogach wiesz już wszystko i jednocześnie jesteś przekonany, że nie można stworzyć lepszej kombinacji smakowej, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Dzięki niemu jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się przepyszne pierogi w zupełnie nowej i bardzo ciekawej odsłonie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z naszą sprawdzoną recepturą przygotowujesz je w słodkiej wersji. Cała rodzina pokocha takie pierogi już od pierwszego kęsa. Delikatne ciasto, serowy farsz i genialny mus owocowy o smaku truskawek to wręcz idealne trio. Co więcej, taka kombinacja smakowa świetnie wpisuje się w wiosenno-letnie menu. To będzie prawdziwy hit tego okresu.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 280 ml ciepłej wody,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Farsz:
- 300 g sera białego półtłustego,
- 1 cukier wanilinowy,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
- 1 jajko.
Dodatki:
- 1 opakowanie Mus Truskawki marki Herbapol.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad tym smacznym obiadem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych pierogów. W tym celu łączę ze sobą: biały ser półtłusty, budyń śmietankowy, cukier wanilinowy oraz jajko. Składniki dokładnie blenduję na gładką i jednolitą mieszankę.
Krok 2. Następnie zajmuję się przygotowaniem ciasta na pierogi. Aby je zrobić, do miski z mąką dodaję mieszankę ciepłej wody z dodatkiem oleju oraz soli.
Krok 3. Z połączonych składników zaczynam wyrabiać ciasto. Kiedy jest ono już zwarte i jednolite, dzielę je na mniejsze kawałki, po czym każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Na koniec przy pomocy zwykłej szklanki wycinam z ciasta kółka.
Krok 4. Po wycięciu wszystkich kółek umieszczam na nich serowy farsz i zlepiam krawędzie.
Krok 5. Przygotowane w ten sposób pierogi gotuję następnie we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut.
Krok 6. Ugotowane pierogi podaję z musem owocowym o smaku truskawek.
Krok 7. Każdy talerz dekoruję też świeżym listkiem mięty. I to wszystko, smacznego!