Pierogi z serem zaczęłam podawać z pysznym musem. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Pierogi z serem zaczęłam podawać z pysznym musem. Cała rodzina nie chce jeść nic innego

Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek
Takiemu obiadowi nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
27.03.2024 10:51, aktualizacja: 23.04.2024 12:27

Lubisz pierogi i często serwujesz je w swojej kuchni? Połącz je z genialnym musem owocowym o smaku truskawek, a odkryjesz dobrze znane danie zupełnie na nowo. Smakują wybornie, a do tego pięknie się prezentują.

Jeśli myślisz, że o pierogach wiesz już wszystko i jednocześnie jesteś przekonany, że nie można stworzyć lepszej kombinacji smakowej, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Dzięki niemu jeszcze dziś w twojej kuchni mogą pojawić się przepyszne pierogi w zupełnie nowej i bardzo ciekawej odsłonie. 

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z naszą sprawdzoną recepturą przygotowujesz je w słodkiej wersji. Cała rodzina pokocha takie pierogi już od pierwszego kęsa. Delikatne ciasto, serowy farsz i genialny mus owocowy o smaku truskawek to wręcz idealne trio. Co więcej, taka kombinacja smakowa świetnie wpisuje się w wiosenno-letnie menu. To będzie prawdziwy hit tego okresu.

Składniki:

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej,
  • 280 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego. 

Farsz: 

  • 300 g sera białego półtłustego,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego,
  • 1 jajko. 

Dodatki:

  • 1 opakowanie Mus Truskawki marki Herbapol.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad tym smacznym obiadem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych pierogów. W tym celu łączę ze sobą: biały ser półtłusty, budyń śmietankowy, cukier wanilinowy oraz jajko. Składniki dokładnie blenduję na gładką i jednolitą mieszankę. 

Najpierw łączę składniki na farsz
Najpierw łączę składniki na farsz© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Następnie zajmuję się przygotowaniem ciasta na pierogi. Aby je zrobić, do miski z mąką dodaję mieszankę ciepłej wody z dodatkiem oleju oraz soli. 

Kolejny etap to połączenie produktów na ciasto
Kolejny etap to połączenie produktów na ciasto© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z połączonych składników zaczynam wyrabiać ciasto. Kiedy jest ono już zwarte i jednolite, dzielę je na mniejsze kawałki, po czym każdy taki element rozwałkowuję na cienki placek. Na koniec przy pomocy zwykłej szklanki wycinam z ciasta kółka. 

Kółka już prawie gotowe
Kółka już prawie gotowe© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wycięciu wszystkich kółek umieszczam na nich serowy farsz i zlepiam krawędzie. 

Po zlepieniu każdy element zyska piękną falbankę
Po zlepieniu każdy element zyska piękną falbankę© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób pierogi gotuję następnie we wrzącej i osolonej wodzie przez kilka minut. 

Pierogi z gorącej wody wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem
Pierogi z gorącej wody wyjmuję przy pomocy łyżki z cedzakiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Ugotowane pierogi podaję z musem owocowym o smaku truskawek. 

Czas na mus
Czas na mus© Licencjodawca | Pyszności

Krok 7. Każdy talerz dekoruję też świeżym listkiem mięty. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać!© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także