Zamiast szarlotki robię zapiekankę. Przepis krąży w mojej rodzinie od lat
18.04.2024 10:11, aktual.: 18.04.2024 11:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekany ryż z jabłkami to popisowe danie mojej mamy. Łączy w sobie to, co kochają wszyscy - sycący obiad i wyjątkowo smaczny deser. Solidna dawka cynamonu podkręca smak i sprawia, że w czasie pieczenia cały dom wypełnia się niesamowitym aromatem. Już od progu wszyscy wiedzą, że na obiad będzie dziś coś pysznego.
Zapiekany ryż z jabłkami to pyszne i proste danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Często przygotowywano je w czasach PRL, kiedy to ryż i jabłka były stosunkowo dostępnym produktem. Uwielbiały go wszystkie dzieci, chętnie po porcję sięgali również dorośli. W moim domu przepis nie pokrył się warstwą kurzu i nie odszedł w zapomnienie - mama do dziś przygotowuje zapiekany ryż z jabłkami na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekany ryż z jabłkami
Chociaż cynamon kojarzy się głównie z jesienią i zimą, to po zapiekany ryż z jabłkami warto sięgać przez cały rok. Sprawdzi się na słodki obiad, smaczny podwieczorek czy ciepłą kolację.
Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie, a do jego wykonania wystarczy kilka podstawowych składników. Kiedy moja mama zapowiada, że na obiad będzie ryż z jabłkami, wszyscy odliczają godziny do tego posiłku.
Zobacz także
Składniki:
- 1 szklanka ryżu,
- 2 szklanki mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 4 jabłka,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ryż opłucz i ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- W garnku zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
- Ugotowany ryż odcedź i dodać do mleka. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie mleko.
- Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
- Wyłóż na dno połowę ryżu, następnie dodaj jabłka, a na wierzch resztę ryżu.
- Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż wierzch ryżu się zrumieni.
Zapiekankę możesz polać jogurtem wymieszanym z cukrem. Jeśli chcesz podać zapiekany ryż z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych tak jak szarlotkę. Smacznego!