Zamiast szarlotki robię zapiekankę. Przepis krąży w mojej rodzinie od lat

Zapiekany ryż z jabłkami to popisowe danie mojej mamy. Łączy w sobie to, co kochają wszyscy - sycący obiad i wyjątkowo smaczny deser. Solidna dawka cynamonu podkręca smak i sprawia, że w czasie pieczenia cały dom wypełnia się niesamowitym aromatem. Już od progu wszyscy wiedzą, że na obiad będzie dziś coś pysznego.

Ryż z jabłkami - PysznościRyż z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Zapiekany ryż z jabłkami to pyszne i proste danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Często przygotowywano je w czasach PRL, kiedy to ryż i jabłka były stosunkowo dostępnym produktem. Uwielbiały go wszystkie dzieci, chętnie po porcję sięgali również dorośli. W moim domu przepis nie pokrył się warstwą kurzu i nie odszedł w zapomnienie - mama do dziś przygotowuje zapiekany ryż z jabłkami na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone podudzia w aromatycznej marynacie. Palce lizać!

Zapiekany ryż z jabłkami

Chociaż cynamon kojarzy się głównie z jesienią i zimą, to po zapiekany ryż z jabłkami warto sięgać przez cały rok. Sprawdzi się na słodki obiad, smaczny podwieczorek czy ciepłą kolację.

Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL z małym twistem
Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL © Canva | PingPongCat

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie, a do jego wykonania wystarczy kilka podstawowych składników. Kiedy moja mama zapowiada, że na obiad będzie ryż z jabłkami, wszyscy odliczają godziny do tego posiłku.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż opłucz i ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W garnku zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
  3. Ugotowany ryż odcedź i dodać do mleka. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie mleko.
  4. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  6. Wyłóż na dno połowę ryżu, następnie dodaj jabłka, a na wierzch resztę ryżu.
  7. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż wierzch ryżu się zrumieni.

Zapiekankę możesz polać jogurtem wymieszanym z cukrem. Jeśli chcesz podać zapiekany ryż z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych tak jak szarlotkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej