PrzepisDeseryZamiast szarlotki robię zapiekankę. Przepis krąży w mojej rodzinie od lat

Zamiast szarlotki robię zapiekankę. Przepis krąży w mojej rodzinie od lat

Ryż z jabłkami - Pyszności
Ryż z jabłkami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

18.04.2024 10:11, aktual.: 18.04.2024 11:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Zapiekany ryż z jabłkami to popisowe danie mojej mamy. Łączy w sobie to, co kochają wszyscy - sycący obiad i wyjątkowo smaczny deser. Solidna dawka cynamonu podkręca smak i sprawia, że w czasie pieczenia cały dom wypełnia się niesamowitym aromatem. Już od progu wszyscy wiedzą, że na obiad będzie dziś coś pysznego.

Zapiekany ryż z jabłkami to pyszne i proste danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Często przygotowywano je w czasach PRL, kiedy to ryż i jabłka były stosunkowo dostępnym produktem. Uwielbiały go wszystkie dzieci, chętnie po porcję sięgali również dorośli. W moim domu przepis nie pokrył się warstwą kurzu i nie odszedł w zapomnienie - mama do dziś przygotowuje zapiekany ryż z jabłkami na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapiekany ryż z jabłkami

Chociaż cynamon kojarzy się głównie z jesienią i zimą, to po zapiekany ryż z jabłkami warto sięgać przez cały rok. Sprawdzi się na słodki obiad, smaczny podwieczorek czy ciepłą kolację.

Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL
Ryż zapiekany z jabłkami - danie z PRL © Canva | PingPongCat

Przygotowanie tego dania jest niezwykle proste i szybkie, a do jego wykonania wystarczy kilka podstawowych składników. Kiedy moja mama zapowiada, że na obiad będzie ryż z jabłkami, wszyscy odliczają godziny do tego posiłku.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ryż opłucz i ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W garnku zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
  3. Ugotowany ryż odcedź i dodać do mleka. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie mleko.
  4. Jabłka obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na maśle na złoty kolor.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem.
  6. Wyłóż na dno połowę ryżu, następnie dodaj jabłka, a na wierzch resztę ryżu.
  7. Piecz w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut, aż wierzch ryżu się zrumieni.

Zapiekankę możesz polać jogurtem wymieszanym z cukrem. Jeśli chcesz podać zapiekany ryż z gałką lodów waniliowych lub śmietankowych tak jak szarlotkę. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispopularne potrawyryż