Kiedy nie mam czasu, robię szybką szarlotkę w pucharku. Teściowa mlaskała z zadowolenia

Uwielbiam desery w pucharkach z dwóch prostych powodów - są szybkie i proste w przygotowaniu. Jednym z moich faworytów jest prosta szarlotka bez pieczenia. Ten przepis gwarantuje nie tylko oszczędność czasu, ale również pełne zadowolenia uśmiechy gości.

Szarlotka w pucharku - PysznościSzarlotka w pucharku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast, w szczególności z dodatkiem cynamonu. Nie zawsze mam jednak czas na pieczenie ciasta i czekanie, aż ostygnie (co bywa wyjątkowo trudnym zadaniem). Kompromisem między "ale bym zjadła ciasto" a "nie mam czasu na pieczenie" jest pyszna szarlotka w pucharku. Moja teściowa przepada za tym deserem. Kiedy pytam ją, na jakie ciasto ma ochotę, odpowiada "to w szklance z jabłkami". Uznanie teściowej jest zdecydowanie najlepszym komplementem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Szarlotka w pucharku

Szybka szarlotka w szklance prezentuje się bardzo efektownie. Główną rolę odgrywają tutaj jabłka z cynamonem, przekładane migdałową kruszonką i bitą śmietaną. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chcesz zrobić ten deser jeszcze szybciej, bitą śmietanę możesz zastąpić serkiem homogenizowanym.

Szarlotka bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia © Adobe Stock

Taka szarlotka świetnie sprawdzi się, gdy za chwilę wpaść mają goście. Warstwy pięknie wyglądają w przezroczystym naczyniu, więc polecam sięgnąć po szklankę lub mały słoiczek.

Składniki:

Kruszonka

  • 120 g mąki,
  • 30 g migdałów blanszowanych,
  • 80 g masła,
  • 60 g cukru pudru.

Jabłka

Bita śmietana

  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, lekko zmielone migdały, cukier puder i zimne masło. Zagnieć kruszonkę.
  2. Podpiecz kruszonkę w przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni i odstaw do wystudzenia.
  3. Jabłka pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj odrobinę wody oraz cukier i podgrzewaj całość, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon.
  4. Odstaw do wystudzenia.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Możesz dodać też mascarpone, aby masa była gęstsza.
  6. Układaj w słoiku lub szklance warstwy: pokruszoną, podpieczoną migdałową posypkę, jabłka, bitą śmietanę i znów kruszonkę.

Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowanie deseru, sięgnij po jabłka ze słoika. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Tak przechowuję usmażone placki ziemniaczane. Nie tracą smaku i chrupkości nawet przez 3 dni
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska