Kiedy nie mam czasu, robię szybką szarlotkę w pucharku. Teściowa mlaskała z zadowolenia

Uwielbiam desery w pucharkach z dwóch prostych powodów - są szybkie i proste w przygotowaniu. Jednym z moich faworytów jest prosta szarlotka bez pieczenia. Ten przepis gwarantuje nie tylko oszczędność czasu, ale również pełne zadowolenia uśmiechy gości.

Szarlotka w pucharku - PysznościSzarlotka w pucharku - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast, w szczególności z dodatkiem cynamonu. Nie zawsze mam jednak czas na pieczenie ciasta i czekanie, aż ostygnie (co bywa wyjątkowo trudnym zadaniem). Kompromisem między "ale bym zjadła ciasto" a "nie mam czasu na pieczenie" jest pyszna szarlotka w pucharku. Moja teściowa przepada za tym deserem. Kiedy pytam ją, na jakie ciasto ma ochotę, odpowiada "to w szklance z jabłkami". Uznanie teściowej jest zdecydowanie najlepszym komplementem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierś z kaczki w mandarynkowym sosie. Wygląda i smakuje jak z najlepszej restauracji

Szarlotka w pucharku

Szybka szarlotka w szklance prezentuje się bardzo efektownie. Główną rolę odgrywają tutaj jabłka z cynamonem, przekładane migdałową kruszonką i bitą śmietaną. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chcesz zrobić ten deser jeszcze szybciej, bitą śmietanę możesz zastąpić serkiem homogenizowanym.

Szarlotka bez pieczenia
Szarlotka bez pieczenia © Adobe Stock

Taka szarlotka świetnie sprawdzi się, gdy za chwilę wpaść mają goście. Warstwy pięknie wyglądają w przezroczystym naczyniu, więc polecam sięgnąć po szklankę lub mały słoiczek.

Składniki:

Kruszonka

  • 120 g mąki,
  • 30 g migdałów blanszowanych,
  • 80 g masła,
  • 60 g cukru pudru.

Jabłka

Bita śmietana

  • 200 ml śmietanki kremówki,
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp mąkę, lekko zmielone migdały, cukier puder i zimne masło. Zagnieć kruszonkę.
  2. Podpiecz kruszonkę w przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni i odstaw do wystudzenia.
  3. Jabłka pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj odrobinę wody oraz cukier i podgrzewaj całość, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon.
  4. Odstaw do wystudzenia.
  5. Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Możesz dodać też mascarpone, aby masa była gęstsza.
  6. Układaj w słoiku lub szklance warstwy: pokruszoną, podpieczoną migdałową posypkę, jabłka, bitą śmietanę i znów kruszonkę.

Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowanie deseru, sięgnij po jabłka ze słoika. Smacznego!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie