Kiedy nie mam czasu, robię szybką szarlotkę w pucharku. Teściowa mlaskała z zadowolenia
Uwielbiam desery w pucharkach z dwóch prostych powodów - są szybkie i proste w przygotowaniu. Jednym z moich faworytów jest prosta szarlotka bez pieczenia. Ten przepis gwarantuje nie tylko oszczędność czasu, ale również pełne zadowolenia uśmiechy gości.
11.04.2024 | aktual.: 11.04.2024 14:02
Szarlotka to jedno z moich ukochanych ciast, w szczególności z dodatkiem cynamonu. Nie zawsze mam jednak czas na pieczenie ciasta i czekanie, aż ostygnie (co bywa wyjątkowo trudnym zadaniem). Kompromisem między "ale bym zjadła ciasto" a "nie mam czasu na pieczenie" jest pyszna szarlotka w pucharku. Moja teściowa przepada za tym deserem. Kiedy pytam ją, na jakie ciasto ma ochotę, odpowiada "to w szklance z jabłkami". Uznanie teściowej jest zdecydowanie najlepszym komplementem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szarlotka w pucharku
Szybka szarlotka w szklance prezentuje się bardzo efektownie. Główną rolę odgrywają tutaj jabłka z cynamonem, przekładane migdałową kruszonką i bitą śmietaną. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil. Jeśli chcesz zrobić ten deser jeszcze szybciej, bitą śmietanę możesz zastąpić serkiem homogenizowanym.
Taka szarlotka świetnie sprawdzi się, gdy za chwilę wpaść mają goście. Warstwy pięknie wyglądają w przezroczystym naczyniu, więc polecam sięgnąć po szklankę lub mały słoiczek.
Składniki:
Kruszonka
- 120 g mąki,
- 30 g migdałów blanszowanych,
- 80 g masła,
- 60 g cukru pudru.
Jabłka
- 150 g cukru,
- 2-3 jabłka,
- cynamon.
Bita śmietana
- 200 ml śmietanki kremówki,
- 2-3 łyżeczki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp mąkę, lekko zmielone migdały, cukier puder i zimne masło. Zagnieć kruszonkę.
- Podpiecz kruszonkę w przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni i odstaw do wystudzenia.
- Jabłka pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj odrobinę wody oraz cukier i podgrzewaj całość, aż jabłka będą miękkie. Na koniec dodaj cynamon.
- Odstaw do wystudzenia.
- Schłodzoną śmietankę ubij wraz z cukrem pudrem. Możesz dodać też mascarpone, aby masa była gęstsza.
- Układaj w słoiku lub szklance warstwy: pokruszoną, podpieczoną migdałową posypkę, jabłka, bitą śmietanę i znów kruszonkę.
Aby jeszcze bardziej przyspieszyć przygotowanie deseru, sięgnij po jabłka ze słoika. Smacznego!