Dietetyczny hit z dyskontu. Jem zamiast skyru i twarogu, bo ma mało kalorii i dużo białka

Kvarg to ser o wielu zaletach zdrowotnych, który może być cennym elementem zróżnicowanej diety. Jego wysoka zawartość białka, wapnia i witamin, przy niskiej zawartości tłuszczu, sprawia, że jest to produkt polecany zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i dla tych, którzy chcą utrzymać zdrową wagę.

KvargKvarg
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Od kiedy pojawił się na sklepowych półkach, sięgam po niego coraz częściej. Kvarg ma smak i konsystencję, które bardzo mi odpowiadają. Ponadto w porównaniu np. do jogurtów ma dużo wyższą zawartość białka, do tego nie zawiera tłuszczu i jest niskokaloryczny. To idealna baza zdrowego śniadania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nie masz pomysłu na bezmięsny obiad? Zrób pieczarki w pysznym sosie, a na pewno nie pożałujesz

Co to jest kvarg? Czym się różni od skyru?

Skyr to jogurt typu islandzkiego. Ma gęstą konsystencję i wytwarza się go z odtłuszczonego mleka (w produkcji przemysłowej) i bakterii fermentacji mlekowej. Natomiast kvarg to serek twarogowy typu skandynawskiego, który - jak skyr - wytwarzany jest z odtłuszczonego mleka i bakterii fermentacji mlekowej. Ma kremową i gęstą konsystencję przypominającą jogurt grecki. Kvarg jest podobny do skyru, ale wytwarza się go z innej kultury bakterii, dlatego też smakuje nieco inaczej (jest mniej kwaśny). Ponadto konsystencja kvargu jest bardziej jędrna ze względu na większą zawartość suchej masy.

Kvarg może stać się bazą pysznych deserów
Kvarg może stać się bazą pysznych deserów © Canva | RitaE

Czy kvarg jest zdrowy?

Kvarg zyskuje na popularności dzięki swoim wartościom odżywczym i korzyściom zdrowotnym. To produkt bogaty w białko (100 gramów kvargu zawiera około 12 gramów białka, co stanowi znaczącą część dziennego zapotrzebowania), które jest kluczowe dla budowy i naprawy mięśni. To z kolei może zwiększyć tzw. metaboliczne tętno spoczynkowe, czyli ilość kalorii, które nasze ciało jest w stanie spalić, gdy jesteśmy w stanie spoczynku.

Ale to nie wszystko. Białko ma również wpływ na proces zwany termogenezą, który jest odpowiedzialny za termiczne spalanie kalorii przez nasz organizm. To oznacza, że białko pomaga w procesie spalania kalorii, nawet gdy nie jesteśmy aktywni fizycznie.

Kvarg charakteryzuje wysoka zawartość wapnia niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, a także odgrywającego ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni i nerwów. Dostarcza też witaminy A, istotnej dla zdrowia wzroku, oraz witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy. Co więcej, naturalny kvarg nie zawiera tłuszczu oraz jest niskokaloryczny, a więc jest idealnym wyborem dla osób na diecie niskotłuszczowej.

Jak jeść kvarg? Zastosowanie w kuchni

Kvarg jest wszechstronny w kuchni. Można go używać jako dodatku do pieczywa, deserów, a także jako składnika ciast i bułek, takich jak szwedzkie lussebullar (bułeczki z szafranem). Dodanie kvargu do ciasta sprawia, że staje się ono lżejsze, wilgotniejsze i lepiej się trzyma. Chleb z dodatkiem kvargu jest uważany za zdrowszy i dłużej zachowuje świeżość.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej