Dietetyczny hit z dyskontu. Jem zamiast skyru i twarogu, bo ma mało kalorii i dużo białka
Kvarg to ser o wielu zaletach zdrowotnych, który może być cennym elementem zróżnicowanej diety. Jego wysoka zawartość białka, wapnia i witamin, przy niskiej zawartości tłuszczu, sprawia, że jest to produkt polecany zarówno dla osób aktywnych fizycznie, jak i dla tych, którzy chcą utrzymać zdrową wagę.
17.04.2024 12:46
Od kiedy pojawił się na sklepowych półkach, sięgam po niego coraz częściej. Kvarg ma smak i konsystencję, które bardzo mi odpowiadają. Ponadto w porównaniu np. do jogurtów ma dużo wyższą zawartość białka, do tego nie zawiera tłuszczu i jest niskokaloryczny. To idealna baza zdrowego śniadania.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Co to jest kvarg? Czym się różni od skyru?
Skyr to jogurt typu islandzkiego. Ma gęstą konsystencję i wytwarza się go z odtłuszczonego mleka (w produkcji przemysłowej) i bakterii fermentacji mlekowej. Natomiast kvarg to serek twarogowy typu skandynawskiego, który - jak skyr - wytwarzany jest z odtłuszczonego mleka i bakterii fermentacji mlekowej. Ma kremową i gęstą konsystencję przypominającą jogurt grecki. Kvarg jest podobny do skyru, ale wytwarza się go z innej kultury bakterii, dlatego też smakuje nieco inaczej (jest mniej kwaśny). Ponadto konsystencja kvargu jest bardziej jędrna ze względu na większą zawartość suchej masy.
Zobacz także
Czy kvarg jest zdrowy?
Kvarg zyskuje na popularności dzięki swoim wartościom odżywczym i korzyściom zdrowotnym. To produkt bogaty w białko (100 gramów kvargu zawiera około 12 gramów białka, co stanowi znaczącą część dziennego zapotrzebowania), które jest kluczowe dla budowy i naprawy mięśni. To z kolei może zwiększyć tzw. metaboliczne tętno spoczynkowe, czyli ilość kalorii, które nasze ciało jest w stanie spalić, gdy jesteśmy w stanie spoczynku.
Ale to nie wszystko. Białko ma również wpływ na proces zwany termogenezą, który jest odpowiedzialny za termiczne spalanie kalorii przez nasz organizm. To oznacza, że białko pomaga w procesie spalania kalorii, nawet gdy nie jesteśmy aktywni fizycznie.
Kvarg charakteryzuje wysoka zawartość wapnia niezbędnego dla zdrowia kości i zębów, a także odgrywającego ważną rolę w funkcjonowaniu mięśni i nerwów. Dostarcza też witaminy A, istotnej dla zdrowia wzroku, oraz witaminy z grupy B wspierające układ nerwowy. Co więcej, naturalny kvarg nie zawiera tłuszczu oraz jest niskokaloryczny, a więc jest idealnym wyborem dla osób na diecie niskotłuszczowej.
Jak jeść kvarg? Zastosowanie w kuchni
Kvarg jest wszechstronny w kuchni. Można go używać jako dodatku do pieczywa, deserów, a także jako składnika ciast i bułek, takich jak szwedzkie lussebullar (bułeczki z szafranem). Dodanie kvargu do ciasta sprawia, że staje się ono lżejsze, wilgotniejsze i lepiej się trzyma. Chleb z dodatkiem kvargu jest uważany za zdrowszy i dłużej zachowuje świeżość.