Udka z kurczaka w banalnej marynacie. Mięso zyska 2x więcej smaku

Zanim trafią do naczynia żaroodpornego, a następnie na nasze talerze, udka z kurczaka muszą przejść jeszcze jeden proces: marynowanie. To właśnie ten prosty element sprawia, że mięso drobiowe nabiera więcej smaku i soczystości. A jak to zrobić? Tak się składa, że mam pomysł na pewną prostą, ale skuteczną marynatę.

Udka z kurczaka w wyjątkowej marynacieUdka z kurczaka w wyjątkowej marynacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer
SKOMENTUJ

Udka z kurczaka (te odpowiednio przygotowane) to doskonały przykład na to, że obiad nie zawsze musi być wymyślny, by usatysfakcjonować podniebienia i żołądki wszystkich domowników. Ta wersja drobiu jest tania, smaczna i banalnie prosta w obróbce. Oczywiście nie oznacza to, że możemy tak po prostu wrzucić udka do naczynia żaroodpornego, posypać je solą i pieprzem i upiec na oko. Trzeba jednak przyznać, że poza powyższym, udkom potrzeba naprawdę niewiele. A konkretnie: dobrze sporządzonej marynaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Skąd zaś wziąć pomysł na dobrą i praktyczną marynatę? Cóż, wydaje nam się, że doskonałym pomysłem będzie zaczerpnięcie nieco wiedzy od mistrzów… grillowania. Bo skoro ich kulinarne patenty są w stanie sprawić, że nawet tak "niewdzięczne" mięso, jak karkówka, staje się nagle miękkie i soczyste, to jak podziałają one na delikatne i łatwo absorbujące udka z kurczaka? Na pewno nie zdziwi cię fakt, że jest to pytanie retoryczne.

Z całego kulinarnego serducha polecam potraktowanie udek marynatą, która zapewne skojarzy ci się właśnie z wiosennym grillem. I nie chodzi tu jedynie o miód i musztardę. Przekonasz się o tym już za chwilę.

Marynowane udka z kurczaka — przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 ml ciemnego piwa.

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu żaroodpornym połącz miód, musztardę, mąkę kukurydzianą, piwo, przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, a następnie wsadź do marynaty. Włóż do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie wstaw naczynie do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz przez około 80 minut, w połowie tego czasu przewracając udka na drugą stronę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu