Udka z kurczaka w banalnej marynacie. Mięso zyska 2x więcej smaku

Zanim trafią do naczynia żaroodpornego, a następnie na nasze talerze, udka z kurczaka muszą przejść jeszcze jeden proces: marynowanie. To właśnie ten prosty element sprawia, że mięso drobiowe nabiera więcej smaku i soczystości. A jak to zrobić? Tak się składa, że mam pomysł na pewną prostą, ale skuteczną marynatę.

Udka z kurczaka w wyjątkowej marynacieUdka z kurczaka w wyjątkowej marynacie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Arkadiusz Fajer

Udka z kurczaka (te odpowiednio przygotowane) to doskonały przykład na to, że obiad nie zawsze musi być wymyślny, by usatysfakcjonować podniebienia i żołądki wszystkich domowników. Ta wersja drobiu jest tania, smaczna i banalnie prosta w obróbce. Oczywiście nie oznacza to, że możemy tak po prostu wrzucić udka do naczynia żaroodpornego, posypać je solą i pieprzem i upiec na oko. Trzeba jednak przyznać, że poza powyższym, udkom potrzeba naprawdę niewiele. A konkretnie: dobrze sporządzonej marynaty.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Skąd zaś wziąć pomysł na dobrą i praktyczną marynatę? Cóż, wydaje nam się, że doskonałym pomysłem będzie zaczerpnięcie nieco wiedzy od mistrzów… grillowania. Bo skoro ich kulinarne patenty są w stanie sprawić, że nawet tak "niewdzięczne" mięso, jak karkówka, staje się nagle miękkie i soczyste, to jak podziałają one na delikatne i łatwo absorbujące udka z kurczaka? Na pewno nie zdziwi cię fakt, że jest to pytanie retoryczne.

Z całego kulinarnego serducha polecam potraktowanie udek marynatą, która zapewne skojarzy ci się właśnie z wiosennym grillem. I nie chodzi tu jedynie o miód i musztardę. Przekonasz się o tym już za chwilę.

Marynowane udka z kurczaka — przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 3 łyżeczki musztardy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej,
  • sól,
  • pieprz,
  • 500 ml ciemnego piwa.

Sposób przygotowania:

  1. W naczyniu żaroodpornym połącz miód, musztardę, mąkę kukurydzianą, piwo, przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Udka z kurczaka natrzyj solą i pieprzem, a następnie wsadź do marynaty. Włóż do lodówki na godzinę.
  3. Po tym czasie wstaw naczynie do rozgrzanego do 190°C piekarnika. Piecz przez około 80 minut, w połowie tego czasu przewracając udka na drugą stronę. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa