WAŻNE
TERAZ

Trump rozmawiał z Putinem. Jest komunikat Białego Domu

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Kuchnia orientalna wydaje się być czymś odległym i trudnym do odtworzenia w domu. Ta zupa jest zdecydowanym przeciwieństwem tych wyobrażeń, bo przygotowanie jej jest nie tylko proste, ale również bardzo szybkie. Mieszanka aromatycznych przypraw pobudzi kubki smakowe, a dodatek makaronu i kurczaka sprawia, że nie wstaniesz głodny od stołu.

Zupa tajskaZupa tajska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To idealne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy cenią sobie intensywne aromaty i pikantne smaki. Połączenie soczystego kurczaka, chrupiących warzyw i kremowego mleka kokosowego to również dobry początek, by eksperymentować z innymi smakami w kuchni. Zupa tajska rozgrzeje w jesienny, chłodny dzień i wprowadzi trochę słońca do twojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem

Intensywne aromaty tajskiej pasty curry i imbiru przeniosą Cię wprost do Azji. Możesz dostosować ostrość zupy według swoich preferencji, dodając więcej lub mniej czerwonej papryczki. Całość łagodzi też dodatek mleczka kokosowego, które dodatkowo lekko zagęszcza wywar.

Całość przygotujesz w mniej niż pół godziny, ale burczenie w brzuchu uciszysz na znacznie dłużej. To smaczny dowód na to, że zupą zdecydowanie można się najeść.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g czerwonej pasty curry,
  • 3 cm korzeń imbiru,
  • 800 ml bulionu,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 limonka,
  • ¼ szklanki świeżej, posiekanej kolendry,
  • ¼ szklanki posiekanej dymki.

Dodatki na jedną porcję:

  • 50 g makaronu ryżowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z głębokim olejem. Dopraw solą oraz pieprzem, a po usmażeniu odłóż na bok.

Kurczak do zupy
Kurczak do zupy © Pyszności

Krok 2. Na patelnię wrzuć teraz pokrojoną w pióra cebulę, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż całość, dodaj pastę curry i smaż przez 5 minut.

Warzywa z pastą curry
Warzywa z pastą curry © Pyszności

Krok 3. Do podsmażonych warzyw dorzuć kurczaka. Wlej bulion, mleko kokosowe i wyciśnij sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.

Szybka zupa tajska
Szybka zupa tajska © Pyszności

Krok 4. Do zupy dorzuć posiekaną kolendrę oraz dymkę. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym. Smacznego!

Szybka zupa tajska
Szybka zupa tajska © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat