Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu
Kuchnia orientalna wydaje się być czymś odległym i trudnym do odtworzenia w domu. Ta zupa jest zdecydowanym przeciwieństwem tych wyobrażeń, bo przygotowanie jej jest nie tylko proste, ale również bardzo szybkie. Mieszanka aromatycznych przypraw pobudzi kubki smakowe, a dodatek makaronu i kurczaka sprawia, że nie wstaniesz głodny od stołu.
28.09.2024 14:21
To idealne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy cenią sobie intensywne aromaty i pikantne smaki. Połączenie soczystego kurczaka, chrupiących warzyw i kremowego mleka kokosowego to również dobry początek, by eksperymentować z innymi smakami w kuchni. Zupa tajska rozgrzeje w jesienny, chłodny dzień i wprowadzi trochę słońca do twojej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem
Intensywne aromaty tajskiej pasty curry i imbiru przeniosą Cię wprost do Azji. Możesz dostosować ostrość zupy według swoich preferencji, dodając więcej lub mniej czerwonej papryczki. Całość łagodzi też dodatek mleczka kokosowego, które dodatkowo lekko zagęszcza wywar.
Całość przygotujesz w mniej niż pół godziny, ale burczenie w brzuchu uciszysz na znacznie dłużej. To smaczny dowód na to, że zupą zdecydowanie można się najeść.
Składniki:
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- ⅓ łyżeczki pieprzu,
- ¾ łyżeczki soli,
- 1 cebula,
- 1 zielona papryka,
- 1 czerwona papryka,
- 3 ząbki czosnku,
- 50 g czerwonej pasty curry,
- 3 cm korzeń imbiru,
- 800 ml bulionu,
- 400 ml mleczka kokosowego,
- 1 limonka,
- ¼ szklanki świeżej, posiekanej kolendry,
- ¼ szklanki posiekanej dymki.
Dodatki na jedną porcję:
- 50 g makaronu ryżowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z głębokim olejem. Dopraw solą oraz pieprzem, a po usmażeniu odłóż na bok.
Krok 2. Na patelnię wrzuć teraz pokrojoną w pióra cebulę, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż całość, dodaj pastę curry i smaż przez 5 minut.
Krok 3. Do podsmażonych warzyw dorzuć kurczaka. Wlej bulion, mleko kokosowe i wyciśnij sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.
Krok 4. Do zupy dorzuć posiekaną kolendrę oraz dymkę. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym. Smacznego!