Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Kuchnia orientalna wydaje się być czymś odległym i trudnym do odtworzenia w domu. Ta zupa jest zdecydowanym przeciwieństwem tych wyobrażeń, bo przygotowanie jej jest nie tylko proste, ale również bardzo szybkie. Mieszanka aromatycznych przypraw pobudzi kubki smakowe, a dodatek makaronu i kurczaka sprawia, że nie wstaniesz głodny od stołu.

Zupa tajskaZupa tajska
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To idealne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej, którzy cenią sobie intensywne aromaty i pikantne smaki. Połączenie soczystego kurczaka, chrupiących warzyw i kremowego mleka kokosowego to również dobry początek, by eksperymentować z innymi smakami w kuchni. Zupa tajska rozgrzeje w jesienny, chłodny dzień i wprowadzi trochę słońca do twojej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem

Intensywne aromaty tajskiej pasty curry i imbiru przeniosą Cię wprost do Azji. Możesz dostosować ostrość zupy według swoich preferencji, dodając więcej lub mniej czerwonej papryczki. Całość łagodzi też dodatek mleczka kokosowego, które dodatkowo lekko zagęszcza wywar.

Całość przygotujesz w mniej niż pół godziny, ale burczenie w brzuchu uciszysz na znacznie dłużej. To smaczny dowód na to, że zupą zdecydowanie można się najeść.

Składniki:

  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • ⅓ łyżeczki pieprzu,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • 1 cebula,
  • 1 zielona papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 50 g czerwonej pasty curry,
  • 3 cm korzeń imbiru,
  • 800 ml bulionu,
  • 400 ml mleczka kokosowego,
  • 1 limonka,
  • ¼ szklanki świeżej, posiekanej kolendry,
  • ¼ szklanki posiekanej dymki.

Dodatki na jedną porcję:

  • 50 g makaronu ryżowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z kurczaka pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię z głębokim olejem. Dopraw solą oraz pieprzem, a po usmażeniu odłóż na bok.

Kurczak do zupy
Kurczak do zupy © Pyszności

Krok 2. Na patelnię wrzuć teraz pokrojoną w pióra cebulę, dorzuć pokrojoną w kostkę paprykę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesmaż całość, dodaj pastę curry i smaż przez 5 minut.

Warzywa z pastą curry
Warzywa z pastą curry © Pyszności

Krok 3. Do podsmażonych warzyw dorzuć kurczaka. Wlej bulion, mleko kokosowe i wyciśnij sok z cytryny. Gotuj przez 10 minut.

Szybka zupa tajska
Szybka zupa tajska © Pyszności

Krok 4. Do zupy dorzuć posiekaną kolendrę oraz dymkę. Podawaj z ugotowanym makaronem ryżowym. Smacznego!

Szybka zupa tajska
Szybka zupa tajska © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯