Jedna z najgorszych ryb. Jeśli chcesz uniknąć problemów ze zdrowiem, omijaj szerokim łukiem
Ryby są nieodłącznym składnikiem zdrowej diety i dostarczając organizmowi niezbędnych składników odżywczych, takich jak witaminy i kwasy omega-3. Jednak nie wszystkie gatunki ryb są sdla nas odpowiednie. Niektóre z nich, mimo że dostępne są na półkach sklepów i supermarketów, mogą okazać się szkodliwe, a nawet niebezpieczne dla zdrowia.
12.08.2024 | aktual.: 12.08.2024 09:50
Mogłoby się wydawać, że w rybach znaleźć można tylko to, co najlepsze. Spożywanie ryb jest zalecane ze względu na ich walory smakowe i odżywcze. Są one źródłem wielu niezbędnych dla zdrowia składników, takich jak witaminy czy kwasy omega-3. Jak to jednak w życiu bywa, ryba rybie nierówna. O tym, że panga jest wśród nich, wiemy od dawna, a w odpowiedzi na rosnącą świadomość konsumentów, coraz rzadziej znaleźć ją można w sklepach. Inaczej jest w przypadku ryby maślanej, która wciąż cieszy się uznaniem również wśród miłośników sushi. Dlaczego powinniśmy wykluczyć ją z diety?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego nie warto sięgać po rybę maślaną?
Ryba maślana to gatunek, który cieszy się dużą popularnością, ale niestety jest szkodliwy dla zdrowia. Regularne spożywanie ryb maślanych może prowadzić do problemów zdrowotnych. Powodem tego jest zawartość w nich pochodnych estrów, które nie są trawione przez organizm ludzki. Warto zauważyć, że pod nazwą "ryba maślana" kryją się tak naprawdę trzy różne gatunki ryb - eskolar, pompil i kostropak.
Ryby maślane, oprócz zawartości pochodnych estrów, charakteryzują się również wysoką zawartością tłuszczu - aż 21 proc. Mimo że mięso tych ryb jest smaczne, to niemal 90 procent tłuszczu, który się w nim znajduje, stanowią estry parafiny, które nie są trawione przez organizm ludzki. To oznacza, że nadmierne spożywanie ryby maślanej może prowadzić do różnych dolegliwości, takich jak bóle żołądkowo-jelitowe, wymioty, biegunka, bóle głowy, czy dolegliwości sercowe.
Te osoby powinny całkowicie z niej zrezygnować
Spożywanie ryby maślanej powinno być ograniczone przez wszystkich. Istnieją jednak grupy osób, które powinny całkowicie zrezygnować z jej spożycia. Do tych grup zaliczają się przede wszystkim kobiety w ciąży oraz osoby z problemami jelitowymi i złym wchłanianiem składników odżywczych.
Jeżeli zdecydujesz się na spożycie, sięgaj po nią rzadko i najlepiej w formie gotowanej. Gotowanie pozwala na usunięcie większej ilości szkodliwego tłuszczu. Ważne jest również właściwe oznakowanie produktów zawierających rybę maślaną, informujące o metodach jej przygotowania i potencjalnych zagrożeniach zdrowotnych.