PoradyTych ryb lepiej nie zamawiaj nad morzem. Są mało odżywcze, a toksyny chłoną jak gąbka

Tych ryb lepiej nie zamawiaj nad morzem. Są mało odżywcze, a toksyny chłoną jak gąbka

Nie ma wakacji nad morzem bez obiadu w smażalni.
Nie ma wakacji nad morzem bez obiadu w smażalni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka Rodowicz

01.08.2024 16:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Obiad w smażalni to stały punkt programu podczas wakacji nad Bałtykiem. Co zrobić żeby z wizyty tam pozostały tylko miłe wspomnienia? Nie możemy obiecać, że zawsze będzie tanio, ale chętnie podpowiemy, jakie ryby wybrać, by było zdrowo. Są takie, które lepiej omijać z daleka.

Jednak zanim wybierzemy rybę, trzeba pójść do odpowiedniego miejsca. Smażalni nad morzem nie brakuje, ale na pewno nie wszystkie są godne polecenia. Warto zwrócić uwagę na opinię klientów w sieci. Nie korzystasz? Na pierwszy rzut oka widać, czy w smażalni jest czysto, stoliki są na bieżąco sprzątane. A druga rzecz to zapach. Olej podczas smażenia pachnie, ale nie może to być zapach nieprzyjemny.

Najlepsze świeże

Bałtyckie ryby są zdrowe i często polecane przez dietetyków. Warto się cieszyć ich smakiem zwłaszcza podczas wakacji nad morzem. Śledź, dorsz, łosoś bałtycki, szprotka i flądra to najzdrowsze gatunki. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najwięcej wartości odżywczych mają oczywiście świeże ryby.

Wykreśl z menu

A jakich ryb unikać? Po pierwsze zawsze lepiej postawić na ryby świeże, a nie mrożone. Dlatego dobrze jest spytać obsługi skąd pochodzą ryby i czy są świeże czy mrożone. Po drugie są pewne gatunki ryb, które lepiej wykreślić z menu. Tilapia i panga nie powinny nawet zwracać naszej uwagi. Są to ryby słodkowodne, sprowadzane z Azji, które nie mają nic wspólnego z Bałtykiem. Są hodowane masowo w maleńkich zbiornikach, zawierają niewiele witamin oraz białka, a do tego chłoną toksyny. Lepiej też unikać ryby maślanej, która jest tłusta i ciężkostrawna. Często po jej zjedzeniu pojawiają się dolegliwości trawienne, może nawet podrażniać żołądek i wywoływać reakcje alergiczne.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także