Tych ryb lepiej nie zamawiaj nad morzem. Są mało odżywcze, a toksyny chłoną jak gąbka

Obiad w smażalni to stały punkt programu podczas wakacji nad Bałtykiem. Co zrobić żeby z wizyty tam pozostały tylko miłe wspomnienia? Nie możemy obiecać, że zawsze będzie tanio, ale chętnie podpowiemy, jakie ryby wybrać, by było zdrowo. Są takie, które lepiej omijać z daleka.

Nie ma wakacji nad morzem bez obiadu w smażalni. Nie ma wakacji nad morzem bez obiadu w smażalni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka Rodowicz
Dorota Gepert

Jednak zanim wybierzemy rybę, trzeba pójść do odpowiedniego miejsca. Smażalni nad morzem nie brakuje, ale na pewno nie wszystkie są godne polecenia. Warto zwrócić uwagę na opinię klientów w sieci. Nie korzystasz? Na pierwszy rzut oka widać, czy w smażalni jest czysto, stoliki są na bieżąco sprzątane. A druga rzecz to zapach. Olej podczas smażenia pachnie, ale nie może to być zapach nieprzyjemny.

Najlepsze świeże

Bałtyckie ryby są zdrowe i często polecane przez dietetyków. Warto się cieszyć ich smakiem zwłaszcza podczas wakacji nad morzem. Śledź, dorsz, łosoś bałtycki, szprotka i flądra to najzdrowsze gatunki. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najwięcej wartości odżywczych mają oczywiście świeże ryby.

Wykreśl z menu

A jakich ryb unikać? Po pierwsze zawsze lepiej postawić na ryby świeże, a nie mrożone. Dlatego dobrze jest spytać obsługi skąd pochodzą ryby i czy są świeże czy mrożone. Po drugie są pewne gatunki ryb, które lepiej wykreślić z menu. Tilapia i panga nie powinny nawet zwracać naszej uwagi. Są to ryby słodkowodne, sprowadzane z Azji, które nie mają nic wspólnego z Bałtykiem. Są hodowane masowo w maleńkich zbiornikach, zawierają niewiele witamin oraz białka, a do tego chłoną toksyny. Lepiej też unikać ryby maślanej, która jest tłusta i ciężkostrawna. Często po jej zjedzeniu pojawiają się dolegliwości trawienne, może nawet podrażniać żołądek i wywoływać reakcje alergiczne.

Wybrane dla Ciebie
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania