Tych ryb lepiej nie zamawiaj nad morzem. Są mało odżywcze, a toksyny chłoną jak gąbka

Obiad w smażalni to stały punkt programu podczas wakacji nad Bałtykiem. Co zrobić żeby z wizyty tam pozostały tylko miłe wspomnienia? Nie możemy obiecać, że zawsze będzie tanio, ale chętnie podpowiemy, jakie ryby wybrać, by było zdrowo. Są takie, które lepiej omijać z daleka.

Tych ryb lepiej nie zamawiaj nad morzem. Są mało odżywcze, a toksyny chłoną jak gąbkaNie ma wakacji nad morzem bez obiadu w smażalni.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Agnieszka Rodowicz
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Jednak zanim wybierzemy rybę, trzeba pójść do odpowiedniego miejsca. Smażalni nad morzem nie brakuje, ale na pewno nie wszystkie są godne polecenia. Warto zwrócić uwagę na opinię klientów w sieci. Nie korzystasz? Na pierwszy rzut oka widać, czy w smażalni jest czysto, stoliki są na bieżąco sprzątane. A druga rzecz to zapach. Olej podczas smażenia pachnie, ale nie może to być zapach nieprzyjemny.

Najlepsze świeże

Bałtyckie ryby są zdrowe i często polecane przez dietetyków. Warto się cieszyć ich smakiem zwłaszcza podczas wakacji nad morzem. Śledź, dorsz, łosoś bałtycki, szprotka i flądra to najzdrowsze gatunki. Są bogate w niezbędne kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały. Najwięcej wartości odżywczych mają oczywiście świeże ryby.

Wykreśl z menu

A jakich ryb unikać? Po pierwsze zawsze lepiej postawić na ryby świeże, a nie mrożone. Dlatego dobrze jest spytać obsługi skąd pochodzą ryby i czy są świeże czy mrożone. Po drugie są pewne gatunki ryb, które lepiej wykreślić z menu. Tilapia i panga nie powinny nawet zwracać naszej uwagi. Są to ryby słodkowodne, sprowadzane z Azji, które nie mają nic wspólnego z Bałtykiem. Są hodowane masowo w maleńkich zbiornikach, zawierają niewiele witamin oraz białka, a do tego chłoną toksyny. Lepiej też unikać ryby maślanej, która jest tłusta i ciężkostrawna. Często po jej zjedzeniu pojawiają się dolegliwości trawienne, może nawet podrażniać żołądek i wywoływać reakcje alergiczne.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia