Ma delikatne chude mięso i niewiele ości. Choć smakuje lepiej niż łosoś, Polacy nie doceniają

Warto przygotować tą rybę na obiad.
Warto przygotować tą rybę na obiad.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Juanmonino

27.07.2024 14:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Latem chętnie jemy ryby, bo ich mięso jest delikatne... i kojarzą się z wakacjami nad morzem. Jeśli napotkacie tą rybę na urlopowych szlakach, warto ją zamówić. Zostajesz w domu? Jej przygotowanie jest bardzo proste.

Sola ma białe i soczyste mięso. W dodatku jest chude, zawiera bardzo mało tłuszczu. Za to zawiera mnóstwo minerałów oraz witamin. W rybach najbardziej przeszkadzają ci ości? W soli ich praktycznie nie znajdziesz.

Delikatna konkurencja

Na obiad z rybą w roli głównej wybierasz łososia lub dorsza? Choć raz postaw na solę. Jest nie tylko delikatna i smaczna, ale też bogata jest w takie witaminy jak: A, B12, oraz D. Co więcej, nie brakuje w niej ważnych minerałów z wapniem, potasem i magnezem na czele. Oczywiście można znaleźć w niej również kwasy omega-3 oraz sporą ilość białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ważny selen

Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden składnik. Sola to bardzo dobre źródło selenu, czyli pierwiastka, który pomaga wzmocnić odporność. Ma on wpływ także na zahamowanie rozwoju wolnych rodników, które odpowiadają za przyspieszenie procesu starzenia się komórek. Gdy nagromadzi się ich zbyt dużo, mogą powodować rozwój choroby nowotworowej oraz w pogarszać ogólny stan zdrowia. Selen zwiększa też odporności na stres i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Najlepsza z sałatą

Sola należy do ryb morskich. Występuje w szeregu mórz, od ciepłego Morza Czarnego przez Morze Bałtyckie po chłodne Morze Północne. Najczęściej można dostać ją w postaci mrożonej. Podczas zakupów zwróć uwagę, czy ryba posiada certyfikat. To daje pewność, że pochodzi ze zrównoważonych połowów. Sola nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania, także na parze. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego pasuje do niej cała masa dodatków. Latem najlepiej dobrać do niej zieloną sałatę lub grillowane warzywa.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także