WAŻNE
TERAZ

Lewandowski!! Euforia na trybunach po 2. golu Polski

Ma delikatne chude mięso i niewiele ości. Choć smakuje lepiej niż łosoś, Polacy nie doceniają

Latem chętnie jemy ryby, bo ich mięso jest delikatne... i kojarzą się z wakacjami nad morzem. Jeśli napotkacie tą rybę na urlopowych szlakach, warto ją zamówić. Zostajesz w domu? Jej przygotowanie jest bardzo proste.

SolaWarto przygotować tą rybę na obiad.
Źródło zdjęć: © Getty Images | Juanmonino
Dorota Gepert

Sola ma białe i soczyste mięso. W dodatku jest chude, zawiera bardzo mało tłuszczu. Za to zawiera mnóstwo minerałów oraz witamin. W rybach najbardziej przeszkadzają ci ości? W soli ich praktycznie nie znajdziesz.

Delikatna konkurencja

Na obiad z rybą w roli głównej wybierasz łososia lub dorsza? Choć raz postaw na solę. Jest nie tylko delikatna i smaczna, ale też bogata jest w takie witaminy jak: A, B12, oraz D. Co więcej, nie brakuje w niej ważnych minerałów z wapniem, potasem i magnezem na czele. Oczywiście można znaleźć w niej również kwasy omega-3 oraz sporą ilość białka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zawijam makaron w roladki i zapiekam. Najada się cała rodzina

Ważny selen

Warto zwrócić uwagę na jeszcze jeden składnik. Sola to bardzo dobre źródło selenu, czyli pierwiastka, który pomaga wzmocnić odporność. Ma on wpływ także na zahamowanie rozwoju wolnych rodników, które odpowiadają za przyspieszenie procesu starzenia się komórek. Gdy nagromadzi się ich zbyt dużo, mogą powodować rozwój choroby nowotworowej oraz w pogarszać ogólny stan zdrowia. Selen zwiększa też odporności na stres i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.

Najlepsza z sałatą

Sola należy do ryb morskich. Występuje w szeregu mórz, od ciepłego Morza Czarnego przez Morze Bałtyckie po chłodne Morze Północne. Najczęściej można dostać ją w postaci mrożonej. Podczas zakupów zwróć uwagę, czy ryba posiada certyfikat. To daje pewność, że pochodzi ze zrównoważonych połowów. Sola nadaje się do pieczenia, smażenia i gotowania, także na parze. Jej smak jest bardzo delikatny, dlatego pasuje do niej cała masa dodatków. Latem najlepiej dobrać do niej zieloną sałatę lub grillowane warzywa.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser