Wędkarzom śni się po nocach, inni Polacy nie doceniają. Jedna z najzdrowszych i najczystszych polskich ryb

Kwasy tłuszczowe omega-3, pożywne białko, imponujące zestaw witamin i bogactwo składników mineralnych. Słodkowodny skarb — czyli po prostu sum — to ryba niezwykle elegancka, smaczna, czysta i zdrowa. Warto wiedzieć, jak ją przyrządzać, by nie utracić nic z jego naturalnego smaku.

Zdrowy, smaczny i niezwykle pożywny. Taki jest właśnie sum europejskiZdrowy, smaczny i niezwykle pożywny. Taki jest właśnie sum europejski
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

W erze łososia i tuńczyka niewiele już osób traktuje suma jako rybę godną przeciwstawienia się aktualnemu trendowi. A szkoda, bo wąsaty stwór ze słodkowodnych zlewisk Morza Bałtyckiego, osiągający dużą wagę (rekord świata to 135 kg) i długość (2,7 m — uwierzyłbyś?), nie ustępuje niczym wspomnianym powyżej, popularnym rybom, które — co warto wspomnieć — do polskich sklepów najczęściej trafiają z hodowli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Tymczasem właściwości odżywcze suma są naprawdę godne głośnej pochwały. Smakowite, średniotłuste mięso to bogactwo tego, co w rybach kochamy najbardziej: korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych, mnóstwo białka (nawet 20 g na 100 g produktu), a do tego multum witaminy D, witaminy B12 i przeciwutleniaczy. A to wszystko przy niewielkiej ilości kalorii i... prawie absolutnym braku ości. Wygodnie, prawda?

Chociaż suma można gotować, smażyć i piec, to właśnie ta ostatnia forma podania jest traktowana jako najodpowiedniejsza. Jak to zrobić? Jak zawsze zachęcamy do zainspirowania się dobrym przykładem. Poniżej przytaczamy przykładowy przepis na pieczonego suma autorstwa Jakuba Kuronia. Powodzenia!

Pieczony sum — przepis od Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 nieduży sum min. 80 cm ok.2-3 kg,
  • 10 plasterków boczku surowo wędzonego,
  • 5-7 ząbków czosnku,
  • 10 gałązek natki pietruszki,
  • 1/2 kostki zmrożonego masła,
  • świeżo posiekana bazylia,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • po łyżeczce soli, pieprzu i suszonego czosnku,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 cytryna.
Sum to największa europejska słodkowodna ryba
Sum to największa europejska słodkowodna ryba © Canva | udra

Sposób przygotowania:

  1. Suma spraw; Jakub Kuroń poleca pozostawić łeb razem z ciałem.
  2. Wymieszaj sól z pieprzem, bazylią i czosnkiem. Natrzyj przyprawami rybę.
  3. W rybie umieść teraz przekrojone ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz plastry boczku. Na wierzchu ułóż liście laurowe i ziele angielskie. Zabezpiecz mięso i wstaw do pojemnika, a następnie do lodówki. Gdyby sum się nie mieścił, przekrój go na pół.
  4. Po 3 godzinach panieruj suma w mieszance (1:1) mąki pszennej i ziemniaczanej.
  5. Posyp wiórkami z zamrożonego masła i wstaw na 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie przekręć, znowu posyp masłem i piecz kolejne 15-20 minut.
  6. Przed podaniem podziel na dzwonki, skrop sokiem z cytryny i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀