Wędkarzom śni się po nocach, inni Polacy nie doceniają. Jedna z najzdrowszych i najczystszych polskich ryb

Kwasy tłuszczowe omega-3, pożywne białko, imponujące zestaw witamin i bogactwo składników mineralnych. Słodkowodny skarb — czyli po prostu sum — to ryba niezwykle elegancka, smaczna, czysta i zdrowa. Warto wiedzieć, jak ją przyrządzać, by nie utracić nic z jego naturalnego smaku.

Zdrowy, smaczny i niezwykle pożywny. Taki jest właśnie sum europejskiZdrowy, smaczny i niezwykle pożywny. Taki jest właśnie sum europejski
Źródło zdjęć: © Canva | 4kodiak

W erze łososia i tuńczyka niewiele już osób traktuje suma jako rybę godną przeciwstawienia się aktualnemu trendowi. A szkoda, bo wąsaty stwór ze słodkowodnych zlewisk Morza Bałtyckiego, osiągający dużą wagę (rekord świata to 135 kg) i długość (2,7 m — uwierzyłbyś?), nie ustępuje niczym wspomnianym powyżej, popularnym rybom, które — co warto wspomnieć — do polskich sklepów najczęściej trafiają z hodowli.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Tymczasem właściwości odżywcze suma są naprawdę godne głośnej pochwały. Smakowite, średniotłuste mięso to bogactwo tego, co w rybach kochamy najbardziej: korzystny stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych, mnóstwo białka (nawet 20 g na 100 g produktu), a do tego multum witaminy D, witaminy B12 i przeciwutleniaczy. A to wszystko przy niewielkiej ilości kalorii i... prawie absolutnym braku ości. Wygodnie, prawda?

Chociaż suma można gotować, smażyć i piec, to właśnie ta ostatnia forma podania jest traktowana jako najodpowiedniejsza. Jak to zrobić? Jak zawsze zachęcamy do zainspirowania się dobrym przykładem. Poniżej przytaczamy przykładowy przepis na pieczonego suma autorstwa Jakuba Kuronia. Powodzenia!

Pieczony sum — przepis od Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 1 nieduży sum min. 80 cm ok.2-3 kg,
  • 10 plasterków boczku surowo wędzonego,
  • 5-7 ząbków czosnku,
  • 10 gałązek natki pietruszki,
  • 1/2 kostki zmrożonego masła,
  • świeżo posiekana bazylia,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • po łyżeczce soli, pieprzu i suszonego czosnku,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 cytryna.
Sum to największa europejska słodkowodna ryba
Sum to największa europejska słodkowodna ryba © Canva | udra

Sposób przygotowania:

  1. Suma spraw; Jakub Kuroń poleca pozostawić łeb razem z ciałem.
  2. Wymieszaj sól z pieprzem, bazylią i czosnkiem. Natrzyj przyprawami rybę.
  3. W rybie umieść teraz przekrojone ząbki czosnku, natkę pietruszki oraz plastry boczku. Na wierzchu ułóż liście laurowe i ziele angielskie. Zabezpiecz mięso i wstaw do pojemnika, a następnie do lodówki. Gdyby sum się nie mieścił, przekrój go na pół.
  4. Po 3 godzinach panieruj suma w mieszance (1:1) mąki pszennej i ziemniaczanej.
  5. Posyp wiórkami z zamrożonego masła i wstaw na 15-20 minut do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Po tym czasie przekręć, znowu posyp masłem i piecz kolejne 15-20 minut.
  6. Przed podaniem podziel na dzwonki, skrop sokiem z cytryny i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości