Weź z kuchennej szafki i posyp nim ogórki. Będą smakowały jak arbuz

Ogórków w takiej wersji raczej nie jadamy. Nie jest to połączenie, które miałoby pobudzać ślinianki do pracy. Ale tylko pozornie. Okazuje się, że z ogórka można uczynić arbuza. Wystarczy jeden dodatek.

Ogórek, który smakuje jak arbuz?Ogórek, który smakuje jak arbuz?
Źródło zdjęć: © Pixabay

Eksperymenty, lifehacki, triki – media społecznościowe uwielbiają tego typu treści, a i obserwujący oczekują kolejnych zaskoczeń, szokujących eksperymentów czy odmieniających życie trików. Mimo że większość prezentowanych to bujdy na resorach, ten z ogórkiem i znaną przyprawą rzeczywiście wzbudził spore poruszenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ta kolorowa sałatka znika w mgnieniu oka. Zastąpi obiad w ciepłe dni

Posyp cukrem ogórka. Efekt cię zaskoczy

Próbowałeś kiedy połączyć ogórka z cukrem? Tak po prostu posypać ogórka słodką przyprawą i zjeść? Z pewnością połączenie to nie odmieni twojego życia, ale na pewno zaskoczy, zadziwi, skłoni do poszukiwania wyjaśnień. W internecie od dawna krąży teoria, jakby ogórek posypany cukrem miał smakować jak arbuz.

Eksperyment ten szturmem podbił też media społecznościowe, a kolejni twórcy próbowali przekonać się, czy efektem połączenia ogórka i cukru będzie arbuzowy smak. Jak się okazuje, w tym szaleństwie jest metoda. Nie jest to jednak tak tajemnicze czy dziwne, jak mogłoby się wydawać, bo ogórek i arbuz mają ze sobą wiele wspólnego.

Ogórek z cukrem smakuje jak arbuz. Dlaczego?
Ogórek z cukrem smakuje jak arbuz. Dlaczego? © Pixabay

Dlaczego posłodzony ogórek smakuje jak arbuz?

Wyjaśnienie jest bardzo proste – oba te warzywa są spokrewnione. Arbuz i ogórek są członkami tej samej rodziny roślin, znanej jako dyniowate. Oba te produkty składają się w ponad 90 proc. z wody, co sprawia, że smakują podobnie. Arbuz zawiera jednak znacznie więcej cukru niż ogórek, co tłumaczy, dlaczego ogórek posypany cukrem przypomina smakiem arbuza. Również zielona część arbuza również może kojarzyć się z ogórkiem ze względu na brak intensywnej słodyczy, charakterystycznej dla czerwonego wnętrza arbuza.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Wilgotne ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Nie zgadniesz z czego jest zrobione
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Lasy będą pełne grzybów. Ekspert wyjaśnia, kiedy spodziewać się wysypu
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Latem tak przygotowuje młode ziemniaki. Zachwycają wszystkich przy stole
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Te wysokobiałkowe kopytka dopełniają mój obiad. Wystarczy 1 dodatek
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Zachwycają się nimi maluchy. Już nie proszą o frytki na obiad
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Mięso w folii to ulubione danie mojego dziadka. Zajmuje chwilę i zachwyca smakiem
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Już nie grzybowa i nie pomidorowa. Ta zupa z kurek to hit
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Purée z ziemniaków może się przy tym schować. Idealnie pasuje do obiadu
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Kokosowe, wilgotne i nieprzekombinowane. Po prostu idealne ciasto do kawy
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Mięsna buła marzeń. I nie musisz wychodzić z domu
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
Większość zajada się czereśniami, a ignoruje inne polskie owoce. Chronią organizm przed starzeniem i nowotworami
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce
To król polskich rzek. Pomoże obniżyć cukier i wzmocni serce