PoradyWeź z kuchennej szafki i posyp nim ogórki. Będą smakowały jak arbuz

Weź z kuchennej szafki i posyp nim ogórki. Będą smakowały jak arbuz

Ogórków w takiej wersji raczej nie jadamy. Nie jest to połączenie, które miałoby pobudzać ślinianki do pracy. Ale tylko pozornie. Okazuje się, że z ogórka można uczynić arbuza. Wystarczy jeden dodatek.

Ogórek, który smakuje jak arbuz?
Ogórek, który smakuje jak arbuz?
Źródło zdjęć: © Pixabay

30.06.2024 09:14

Eksperymenty, lifehacki, triki – media społecznościowe uwielbiają tego typu treści, a i obserwujący oczekują kolejnych zaskoczeń, szokujących eksperymentów czy odmieniających życie trików. Mimo że większość prezentowanych to bujdy na resorach, ten z ogórkiem i znaną przyprawą rzeczywiście wzbudził spore poruszenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Posyp cukrem ogórka. Efekt cię zaskoczy

Próbowałeś kiedy połączyć ogórka z cukrem? Tak po prostu posypać ogórka słodką przyprawą i zjeść? Z pewnością połączenie to nie odmieni twojego życia, ale na pewno zaskoczy, zadziwi, skłoni do poszukiwania wyjaśnień. W internecie od dawna krąży teoria, jakby ogórek posypany cukrem miał smakować jak arbuz.

Eksperyment ten szturmem podbił też media społecznościowe, a kolejni twórcy próbowali przekonać się, czy efektem połączenia ogórka i cukru będzie arbuzowy smak. Jak się okazuje, w tym szaleństwie jest metoda. Nie jest to jednak tak tajemnicze czy dziwne, jak mogłoby się wydawać, bo ogórek i arbuz mają ze sobą wiele wspólnego.

Ogórek z cukrem smakuje jak arbuz. Dlaczego?
Ogórek z cukrem smakuje jak arbuz. Dlaczego? © Pixabay

Dlaczego posłodzony ogórek smakuje jak arbuz?

Wyjaśnienie jest bardzo proste – oba te warzywa są spokrewnione. Arbuz i ogórek są członkami tej samej rodziny roślin, znanej jako dyniowate. Oba te produkty składają się w ponad 90 proc. z wody, co sprawia, że smakują podobnie. Arbuz zawiera jednak znacznie więcej cukru niż ogórek, co tłumaczy, dlaczego ogórek posypany cukrem przypomina smakiem arbuza. Również zielona część arbuza również może kojarzyć się z ogórkiem ze względu na brak intensywnej słodyczy, charakterystycznej dla czerwonego wnętrza arbuza.

Wybrane dla Ciebie