WideoObiad jak z najlepszej restauracji. Ziemniaczane koreczki z łososiem pokochasz od pierwszego kęsa

Obiad jak z najlepszej restauracji. Ziemniaczane koreczki z łososiem pokochasz od pierwszego kęsa

Ziemniaczane koreczki z łososiem
Ziemniaczane koreczki z łososiem
Źródło zdjęć: © Pyszności

23.06.2024 10:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czasami wystarczy odrobina kreatywności, aby podać znane składniki w nieco odmienny sposób i stworzyć danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dowodem na to są pyszne koreczki ziemniaczane, skrywające w środku łososia.

To nietypowy pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Na talerzu wygląda tak, jakby właśnie przygotował to danie szef kuchni z dobrej restauracji. Szefem kuchni może jednak zostać w tym przypadku każdy, bo ziemniaczane koreczki z łososiem bez większych problemów przygotujesz w swoim domu. Kąski z rybą zwieńczone są prostym sosem śmietanowym z cytrynowym akcentem i natką pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane koreczki z łososiem

W naszym jadłospisie ryby powinny gościć znacznie częściej, a najlepszym sposobem, aby się do tego przekonać, jest przygotowywanie ich w smaczny i zachęcający do jedzenia sposób. Moim ostatnim odkryciem są proste koreczki, w których kawałki łososia otulone są kołderką z ziemniaków.

Świetnie sprawdzą się w roli lekkiego obiadu lub eleganckiej kolacji - polecam dorzucić do nich porcję warzyw, na przykład duszone na maśle szparagi.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej + do posypania łososia,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 g łososia,
  • sól i pieprz do smaku. 

Sos:

  • 30 g masła,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obieram, myję i ścieram na małych oczkach tarki. Zalewam je wodą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie je dokładnie odcedzam, przepłukuję wodą i dodaję skrobię ziemniaczaną, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam masę. Rozwijam folię spożywczą i wykładam na nią ziemniaki, tworząc prostokąt.

Masa ziemniaczana
Masa ziemniaczana© Pyszności

Krok 2. Na środku układam kawałek łososia i oprószam go skrobią ziemniaczaną. Doprawiam solą oraz pieprzem i zawijam ciasno, podnosząc brzegi folii. Masa ziemniaczana powinna otulić łososia.

Roladka ziemniaczana
Roladka ziemniaczana© Pyszności

Krok 3. Ziemniaczaną roladkę odwiń z folii. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron, aż ziemniaki się zarumienią.

Krok 4. Na patelnię po obsmażaniu wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gdy się zagotuje, wyciśnij do niej sok z cytryny i gotuj chwilę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę, aż sos się nieco zredukuje.

Sos do koreczków
Sos do koreczków© Pyszności

Krok 5. Usmażoną rybę kroję w mniejsze kawałki i polewam sosem. Serwuję na ciepło. Smacznego!

Koreczki ziemniaczane z łososiem
Koreczki ziemniaczane z łososiem© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także