Obiad jak z najlepszej restauracji. Ziemniaczane koreczki z łososiem pokochasz od pierwszego kęsa

Czasami wystarczy odrobina kreatywności, aby podać znane składniki w nieco odmienny sposób i stworzyć danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dowodem na to są pyszne koreczki ziemniaczane, skrywające w środku łososia.

Ziemniaczane koreczki z łososiemZiemniaczane koreczki z łososiem
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

To nietypowy pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Na talerzu wygląda tak, jakby właśnie przygotował to danie szef kuchni z dobrej restauracji. Szefem kuchni może jednak zostać w tym przypadku każdy, bo ziemniaczane koreczki z łososiem bez większych problemów przygotujesz w swoim domu. Kąski z rybą zwieńczone są prostym sosem śmietanowym z cytrynowym akcentem i natką pietruszki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane koreczki z łososiem, czyli sushi po polsku

Ziemniaczane koreczki z łososiem

W naszym jadłospisie ryby powinny gościć znacznie częściej, a najlepszym sposobem, aby się do tego przekonać, jest przygotowywanie ich w smaczny i zachęcający do jedzenia sposób. Moim ostatnim odkryciem są proste koreczki, w których kawałki łososia otulone są kołderką z ziemniaków.

Świetnie sprawdzą się w roli lekkiego obiadu lub eleganckiej kolacji - polecam dorzucić do nich porcję warzyw, na przykład duszone na maśle szparagi.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej + do posypania łososia,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300 g łososia,
  • sól i pieprz do smaku. 

Sos:

  • 30 g masła,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.,
  • sok wyciśnięty z połówki cytryny,
  • 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Ziemniaki obieram, myję i ścieram na małych oczkach tarki. Zalewam je wodą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie je dokładnie odcedzam, przepłukuję wodą i dodaję skrobię ziemniaczaną, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam masę. Rozwijam folię spożywczą i wykładam na nią ziemniaki, tworząc prostokąt.

Masa ziemniaczana
Masa ziemniaczana © Pyszności

Krok 2. Na środku układam kawałek łososia i oprószam go skrobią ziemniaczaną. Doprawiam solą oraz pieprzem i zawijam ciasno, podnosząc brzegi folii. Masa ziemniaczana powinna otulić łososia.

Roladka ziemniaczana
Roladka ziemniaczana © Pyszności

Krok 3. Ziemniaczaną roladkę odwiń z folii. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron, aż ziemniaki się zarumienią.

Krok 4. Na patelnię po obsmażaniu wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gdy się zagotuje, wyciśnij do niej sok z cytryny i gotuj chwilę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę, aż sos się nieco zredukuje.

Sos do koreczków
Sos do koreczków © Pyszności

Krok 5. Usmażoną rybę kroję w mniejsze kawałki i polewam sosem. Serwuję na ciepło. Smacznego!

Koreczki ziemniaczane z łososiem
Koreczki ziemniaczane z łososiem © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej