Obiad jak z najlepszej restauracji. Ziemniaczane koreczki z łososiem pokochasz od pierwszego kęsa
Czasami wystarczy odrobina kreatywności, aby podać znane składniki w nieco odmienny sposób i stworzyć danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Dowodem na to są pyszne koreczki ziemniaczane, skrywające w środku łososia.
23.06.2024 10:17
To nietypowy pomysł na obiad z rybą w roli głównej. Na talerzu wygląda tak, jakby właśnie przygotował to danie szef kuchni z dobrej restauracji. Szefem kuchni może jednak zostać w tym przypadku każdy, bo ziemniaczane koreczki z łososiem bez większych problemów przygotujesz w swoim domu. Kąski z rybą zwieńczone są prostym sosem śmietanowym z cytrynowym akcentem i natką pietruszki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ziemniaczane koreczki z łososiem
W naszym jadłospisie ryby powinny gościć znacznie częściej, a najlepszym sposobem, aby się do tego przekonać, jest przygotowywanie ich w smaczny i zachęcający do jedzenia sposób. Moim ostatnim odkryciem są proste koreczki, w których kawałki łososia otulone są kołderką z ziemniaków.
Świetnie sprawdzą się w roli lekkiego obiadu lub eleganckiej kolacji - polecam dorzucić do nich porcję warzyw, na przykład duszone na maśle szparagi.
Składniki:
- 4 średnie ziemniaki,
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej + do posypania łososia,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 300 g łososia,
- sól i pieprz do smaku.
Sos:
- 30 g masła,
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- sok wyciśnięty z połówki cytryny,
- 1/3 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 1/3 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaki obieram, myję i ścieram na małych oczkach tarki. Zalewam je wodą i odstawiam na 20 minut. Po tym czasie je dokładnie odcedzam, przepłukuję wodą i dodaję skrobię ziemniaczaną, jajko, sól oraz pieprz i dokładnie mieszam masę. Rozwijam folię spożywczą i wykładam na nią ziemniaki, tworząc prostokąt.
Krok 2. Na środku układam kawałek łososia i oprószam go skrobią ziemniaczaną. Doprawiam solą oraz pieprzem i zawijam ciasno, podnosząc brzegi folii. Masa ziemniaczana powinna otulić łososia.
Krok 3. Ziemniaczaną roladkę odwiń z folii. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż z obu stron, aż ziemniaki się zarumienią.
Krok 4. Na patelnię po obsmażaniu wlej śmietankę i dokładnie wymieszaj. Gdy się zagotuje, wyciśnij do niej sok z cytryny i gotuj chwilę. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw solą i pieprzem. Gotuj przez chwilę, aż sos się nieco zredukuje.
Krok 5. Usmażoną rybę kroję w mniejsze kawałki i polewam sosem. Serwuję na ciepło. Smacznego!