Makaron z łososiem w połączeniu z kawową marynatą stał się ulubionym pomysłem na obiad w moim domu
Chciałbyś zaskoczyć swoich bliskich zupełnie nowym, ciekawym i przede wszystkim smacznym obiadem? Postaw na genialne połączenie łososia z kawową marynatą, a na pewno nie pożałujesz. Będzie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
10.06.2024 | aktual.: 13.06.2024 12:14
Choć ryby to idealna podstawa dań, to bardzo często brakuje nam pomysłów, z czym można by je połączyć, aby uzyskać idealną kombinację smakową. I tak się składa, że znaleźliśmy fenomenalne rozwiązanie, które zachwyca już od pierwszego kęsa.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Okazuje się, że wystarczy bardzo niewiele, aby w mgnieniu oka przygotować i podać łososia w ciekawym wydaniu. Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest niezawodna marynata do ryby na bazie kawy. Ten składnik dodaje łososiowi niesamowitych walorów smakowych, które na długo zapadają w pamięć. Do łososia wystarczy dodać na koniec makaron i kremowy sos. I pyszna uczta dla całej rodziny jest już gotowa. Espresso do tego przepisu przygotowaliśmy w ekspresie do kawy marki Jura C8.
Składniki:
Marynata:
- 40 ml espresso,
- ¼ szkl. oleju roślinnego,
- 50 ml miodu,
- 1 łyżka tartego świeżego imbiru,
- 30 ml sosu sojowego,
- sok z połówki cytryny.
Pozostałe składniki:
- 800 g filetu z łososia,
- 400 g makaronu tagliatelle,
- 30 g masła,
- 1 duża szalotka,
- ¼ szkl. białego wina,
- 200 ml śmietanki 30%,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- ½ łyżeczki soli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania łososia. Rybę układam na drewnianej desce, po czym kroję ją na mniejsze kawałki.
Krok 2. Następnie przygotowuję espresso, które wykorzystam do marynaty. Aby ją zrobić, w misce łącze ze sobą: olej roślinny, miód, starty imbir, kawę, sos sojowy oraz sok z cytryny.
Krok 3. Wcześniej przygotowane kawałki ryby przekładam do naczynia żaroodpornego, po czym zalewam je domową marynatą. Łososia przygotowanego w ten sposób przykrywam szczelnie folią spożywczą, po czym odkładam do marynowania na minimum 2 godziny.
Krok 4. Po dwóch godzinach marynowania przekładam łososia do formy do pieczenia i rozprowadzam na każdym kawałku dodatkową porcję marynaty. Do tego zadania wykorzystuję pędzelek kuchenny, który sprawia, że cały proces zajmuje mi dosłownie kilku sekund. Na koniec wkładam rybę do rozgrzanego piekarnika na 12 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 5. W międzyczasie gotuję makaron we wrzącej i osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Krok 6. Na koniec na rozgrzaną patelnię z masłem wrzucam drobno posiekaną szalotkę. Po kilku minutach wlewam do środka biało wino oraz śmietankę. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie soli i pieprzu.
Krok 7. Gdy sos staje się idealnie gęsty i jednolity, dodaję na patelnię wcześniej ugotowany i odcedzony makaron. Dokładnie mieszam zawartość, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 8. Upieczonego łososia podaję z mieszanką z patelni. I to wszystko, smacznego!