Turyści nad Bałtykiem zajadają aż miło. Są pyszne, a kosztują grosze

Te małe rybki kojarzą ci się z puszkami lub wędzonymi na wagę? Nic dziwnego, w takiej postaci przez długie lata były najbardziej znane. Teraz szprotki nad morzem można zjeść smażone. Smakują wyśmienicie i są bardzo zdrowe. Warto się na nie skusić!

Te małe rybki są bardzo zdrowe!Te małe rybki są bardzo zdrowe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wybierasz się na kilka dni nad Bałtyk? Pewnie bez rybki się nie obejdzie. Podpowiadamy, dlaczego warto postawić na maleńkie szprotki, na które jeszcze kilka lat temu nikt nie zwracał uwagi. Nie dość, że są pyszne i zdrowe, to jeszcze kosztują niewiele. Ich ceny wahają się w granicach około 26 złotych za duże opakowanie i około 15 złotych za małą porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Szprot czy szprotka?

Szprotki odławiane są z europejskich mórz. Co ciekawe, ich połowy należą do jednych z największych na Morzu Bałtyckim. Zaliczane są do ryb tłustych. Ich delikatne, białe mięso zawiera około 10 - 12 proc. tłuszczu. Pozostała część to wysokiej jakości białka, wapń, selen, fosfor, miedź, cynk, magnez, witamina D i B12. Ich kaloryczność wyliczona została na 162 kcal w 100 gramach produktu. Szprot, bo taka jest gatunkowa popularnej szprotki, należy do rodziny śledziowatych. W Bałtyku osiąga 10–14 cm. Jest pokryty srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie. Przypomina młodego śledzia, ale różni się od niego szorstką krawędzią brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Bogata w kwasy

Szprotki są uznawane za ryby niezwykle zdrowe. Stanowią doskonałe źródło tego, co dietetycy i lekarze cenią w rybach najbardziej — kwasów omega-3. Te substancje odgrywają ważną rolę nie tylko z punktu widzenia gospodarki hormonalnej, kości i stawów, ale również mózgu i całego układu nerwowego. To znacznie zdrowszy wybór niż łosoś hodowlany, tilapia czy panga.

Konserwa też dobra

Nie wybierasz się nad morze? Nie rezygnuj ze szprotek w diecie. Jeśli uda ci się kupić świeże, usmaż je na oleju i podaj skropionie sokiem z cytryny. W sklepach jednak łatwiej kupić szproty wędzone lub w konserwach. Ryby w takiej wersji też mają swoje zalety. Produkty są sterylizowane, spełniają rygorystyczne normy żywieniowe oraz prawne. Cały proces jest ściśle kontrolowany, począwszy od połowu ryb, a skończywszy na sprzedaży gotowych produktów. Nie stosuje się ani konserwantów, ani substancji ulepszających. Konserwa rybna zachowuje więc wszystkie wartości odżywcze ryb, a ryzyko jej zepsucia jest ograniczone, ponieważ przetworzony produkt rybny pozbawiony jest wszelkich drobnoustrojów.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy