Turyści nad Bałtykiem zajadają aż miło. Są pyszne, a kosztują grosze

Te małe rybki kojarzą ci się z puszkami lub wędzonymi na wagę? Nic dziwnego, w takiej postaci przez długie lata były najbardziej znane. Teraz szprotki nad morzem można zjeść smażone. Smakują wyśmienicie i są bardzo zdrowe. Warto się na nie skusić!

Te małe rybki są bardzo zdrowe!Te małe rybki są bardzo zdrowe!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Wybierasz się na kilka dni nad Bałtyk? Pewnie bez rybki się nie obejdzie. Podpowiadamy, dlaczego warto postawić na maleńkie szprotki, na które jeszcze kilka lat temu nikt nie zwracał uwagi. Nie dość, że są pyszne i zdrowe, to jeszcze kosztują niewiele. Ich ceny wahają się w granicach około 26 złotych za duże opakowanie i około 15 złotych za małą porcję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zapomnij o nudnych sałatkach. Z tym przepisem dokładki murowane

Szprot czy szprotka?

Szprotki odławiane są z europejskich mórz. Co ciekawe, ich połowy należą do jednych z największych na Morzu Bałtyckim. Zaliczane są do ryb tłustych. Ich delikatne, białe mięso zawiera około 10 - 12 proc. tłuszczu. Pozostała część to wysokiej jakości białka, wapń, selen, fosfor, miedź, cynk, magnez, witamina D i B12. Ich kaloryczność wyliczona została na 162 kcal w 100 gramach produktu. Szprot, bo taka jest gatunkowa popularnej szprotki, należy do rodziny śledziowatych. W Bałtyku osiąga 10–14 cm. Jest pokryty srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie. Przypomina młodego śledzia, ale różni się od niego szorstką krawędzią brzucha. Pływa blisko powierzchni morza, w ławicach.

Bogata w kwasy

Szprotki są uznawane za ryby niezwykle zdrowe. Stanowią doskonałe źródło tego, co dietetycy i lekarze cenią w rybach najbardziej — kwasów omega-3. Te substancje odgrywają ważną rolę nie tylko z punktu widzenia gospodarki hormonalnej, kości i stawów, ale również mózgu i całego układu nerwowego. To znacznie zdrowszy wybór niż łosoś hodowlany, tilapia czy panga.

Konserwa też dobra

Nie wybierasz się nad morze? Nie rezygnuj ze szprotek w diecie. Jeśli uda ci się kupić świeże, usmaż je na oleju i podaj skropionie sokiem z cytryny. W sklepach jednak łatwiej kupić szproty wędzone lub w konserwach. Ryby w takiej wersji też mają swoje zalety. Produkty są sterylizowane, spełniają rygorystyczne normy żywieniowe oraz prawne. Cały proces jest ściśle kontrolowany, począwszy od połowu ryb, a skończywszy na sprzedaży gotowych produktów. Nie stosuje się ani konserwantów, ani substancji ulepszających. Konserwa rybna zachowuje więc wszystkie wartości odżywcze ryb, a ryzyko jej zepsucia jest ograniczone, ponieważ przetworzony produkt rybny pozbawiony jest wszelkich drobnoustrojów.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥