To najzdrowsza ryba z polskiego morza. Dietetyk nie ma cienia wątpliwości

Atrakcja gastronomiczna Bałtyku – zdrowa, nienasycona toksynami, bogata w wartości odżywcze i jednocześnie tania oraz smaczna. Trudno sobie wyobrazić lepszą kombinację. Jak twierdzi ceniony dietetyk, taka ryba to znakomity wybór na wakacyjny posiłek, choć z powodzeniem można ją spożywać przez cały rok.

Jakie ryby poleca dr Michał Wrzosek?Jakie ryby poleca dr Michał Wrzosek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

Nad polskim morzem świeże ryby często nie należą do najtańszych rarytasów. Można zrozumieć wydane pieniądze, o ile ryba, którą kupiliśmy, była naprawdę smaczna oraz zdrowa, a przede wszystkim świeża. Zatem jakie ryby wybierać, będąc nad morzem? Dietetyk kliniczny przygotowały mały przewodnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ryby w nadmorskich smażalniach: czego nie zamawiać, na co zwracać uwagę?

Ile razy widziałeś reklamę łososia czy dorsza "prosto z morza" w nadmorskiej smażalni? Prawda jest taka, że dorsze i łososie z Bałtyku są prawie niedostępne, ponieważ ich połowy zostały wstrzymane przez Międzynarodową Radę Badań Morza. Jeszcze bardziej problematyczne może być znalezienie świeżego halibuta, gdyż w Bałtyku praktycznie nie występuje.

Nierzadko serwowane nad morzem ryby to ryby z zamrażarek, importowane. Nie chcąc naciąć się na taki produkt, unikajmy morszczuków, halibutów czy okoni, a także pangi oraz tilapii. Jak wybrać smażalnie, w której serwowane są lokalne gatunki ryb? Jednym z wyznaczników może być liczba pozycji w menu: im mniej, tym większe prawdopodobieństwo, że pochodzą z "z kutra". Warto również zwrócić uwagę na zapach: dobry to ten morski, natomiast zapach spalonej frytury powinien skłonić nas do wyjścia.

Jakie ryby wybierać, będąc nad morzem?
Jakie ryby wybierać, będąc nad morzem? © Pixabay

Jakie ryby jeść nad Bałtykiem? Trzy najlepsze gatunki według dietetyka

Najniższe miejsce na podium zajmuje flądra, ceniona za smak i niską kaloryczność. Następny w rankingu to powszechnie lubiany śledź. Jednak pierwsze miejsce w zestawieniu dra Wrzoska przypadło szprotce, którą dietetyk uznał za najzdrowszą rybę w Bałtyku.

Choć szprotki wcześniej nie były zbyt popularne wśród turystów nad Bałtykiem, teraz zyskują coraz większe uznanie. Te małe i pełne wartości odżywczych rybki oferowane są często jako rybny fast food. Za niewielką cenę można dostać smażone szprotki bez głów i wnętrzności, podawane w kartoniku. Dr Wrzosek podkreśla, że szprotki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, selenu, wapnia oraz wysokiej jakości białka, witaminy D i B12.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości