To najzdrowsza ryba z polskiego morza. Dietetyk nie ma cienia wątpliwości

Atrakcja gastronomiczna Bałtyku – zdrowa, nienasycona toksynami, bogata w wartości odżywcze i jednocześnie tania oraz smaczna. Trudno sobie wyobrazić lepszą kombinację. Jak twierdzi ceniony dietetyk, taka ryba to znakomity wybór na wakacyjny posiłek, choć z powodzeniem można ją spożywać przez cały rok.

Jakie ryby poleca dr Michał Wrzosek?Jakie ryby poleca dr Michał Wrzosek?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram: michal_wrzosek (screenshot)

Nad polskim morzem świeże ryby często nie należą do najtańszych rarytasów. Można zrozumieć wydane pieniądze, o ile ryba, którą kupiliśmy, była naprawdę smaczna oraz zdrowa, a przede wszystkim świeża. Zatem jakie ryby wybierać, będąc nad morzem? Dietetyk kliniczny przygotowały mały przewodnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Śledzie po szczecińsku zaskakują smakiem. Regionalny przepis warto mieć w swoim repertuarze

Ryby w nadmorskich smażalniach: czego nie zamawiać, na co zwracać uwagę?

Ile razy widziałeś reklamę łososia czy dorsza "prosto z morza" w nadmorskiej smażalni? Prawda jest taka, że dorsze i łososie z Bałtyku są prawie niedostępne, ponieważ ich połowy zostały wstrzymane przez Międzynarodową Radę Badań Morza. Jeszcze bardziej problematyczne może być znalezienie świeżego halibuta, gdyż w Bałtyku praktycznie nie występuje.

Nierzadko serwowane nad morzem ryby to ryby z zamrażarek, importowane. Nie chcąc naciąć się na taki produkt, unikajmy morszczuków, halibutów czy okoni, a także pangi oraz tilapii. Jak wybrać smażalnie, w której serwowane są lokalne gatunki ryb? Jednym z wyznaczników może być liczba pozycji w menu: im mniej, tym większe prawdopodobieństwo, że pochodzą z "z kutra". Warto również zwrócić uwagę na zapach: dobry to ten morski, natomiast zapach spalonej frytury powinien skłonić nas do wyjścia.

Jakie ryby wybierać, będąc nad morzem?
Jakie ryby wybierać, będąc nad morzem? © Pixabay

Jakie ryby jeść nad Bałtykiem? Trzy najlepsze gatunki według dietetyka

Najniższe miejsce na podium zajmuje flądra, ceniona za smak i niską kaloryczność. Następny w rankingu to powszechnie lubiany śledź. Jednak pierwsze miejsce w zestawieniu dra Wrzoska przypadło szprotce, którą dietetyk uznał za najzdrowszą rybę w Bałtyku.

Choć szprotki wcześniej nie były zbyt popularne wśród turystów nad Bałtykiem, teraz zyskują coraz większe uznanie. Te małe i pełne wartości odżywczych rybki oferowane są często jako rybny fast food. Za niewielką cenę można dostać smażone szprotki bez głów i wnętrzności, podawane w kartoniku. Dr Wrzosek podkreśla, że szprotki są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, selenu, wapnia oraz wysokiej jakości białka, witaminy D i B12.

Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯