Szokujące wyniki kontroli Sanepidu nad morzem. Posypały się mandaty

Mamy obecnie szczyt sezonu turystycznego. Znalezienie noclegu staje się wyzwaniem, a lokalne restauracje wypełniają się tłumem zgłodniałych wczasowiczów. Na "rybkę" postanowili udać się również inspektorzy Sanepidu. Posypały się mandaty, restauratorzy mają sobie wiele do zarzucenia.

Sanepid skontrolował restauracjeSanepid skontrolował restauracje
Źródło zdjęć: © Getty Images | ewg3D
Ewa Malinowska

Inspektorzy sanitarni odwiedzili 217 lokali gastronomicznych w turystycznych miejscowościach województwa pomorskiego. W wyniku przeprowadzonych kontroli nałożono łącznie 33 mandaty na kwotę 12 tysięcy złotych. Niedociągnięć było sporo, co może negatywnie wpłynąć na odbiór nadmorskiej gastronomii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Posypały się kary

Sanepid to zmora wielu restauratorów. Czujne oko nie przepuszcza niedociągnięć. Korzystając z gorącego sezonu, postanowili sprawdzić, jak radzą sobie restauracje, knajpki i bary w popularnych kurortach. Co do zasady kontrole są niespodziewane, więc właściciele często nie mieli okazji przygotować się i ukryć swoje błędy.

Rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki poinformował PAP o wynikach kontroli:

Najczęściej stwierdzanymi nieprawidłowościami były niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, niewłaściwe warunki przechowywania żywności, brak możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowana żywność, brak czystości bieżącej, brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych oraz opartych na zasadach systemu HACCP

Wśród sprawdzonych przez Sanepid lokali były restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie oraz food trucki. Wzmożony ruch turystyczny oraz otwarcie sezonowych lokali gastronomicznych powodują, że sanepid musi zwiększyć częstotliwość kontroli, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.

Ryba nad morzem
Ryba nad morzem © archiwum prywatne

O higienę trzeba dbać

Wśród kontroli było 8 interwencji, czyli wizyt odbytych po otrzymaniu zgłoszenia z zewnątrz. Trzy z nich okazały się być zasadne. To dowód na to, że warto reagować, gdy widzimy nieprawidłowości.

Restauracja - Pyszności
Restauracja - Pyszności © Licencjodawca | Karolina Grabowska

Przedstawione dane dotyczące kontroli sanepidu w punktach gastronomicznych na Pomorzu to przestroga dla restauratorów i jasny komunikat dla wczasowiczów: jesteśmy, sprawdzamy, mamy pod kontrolą.

Podobne kontrole przeprowadzono w innych częściach Polski

Inspektorzy pod lupę wzięli również województwo zachodniopomorskie, w którym również nie brakuje turystów, odwiedzając lokale w ostatni weekend czerwca. Kontrole sanepidu przeprowadzone w 185 punktach gastronomicznych zakończyły się nałożeniem 16 mandatów na łączną sumę 4850 złotych. Mandaty otrzymano m.in. za brak warunków do mycia i dezynfekcji rąk przez pracowników.

Pozostałe nieprawidłowości za które wystawiane były mandaty to: brak szkoleń z zakresu systemu HACCP, nieprzedstawienie podczas kontroli aktualnych badań wody do spożycia, niewłaściwie skomponowany wykaz alergenów, brak do wglądu umowy na odbiór odpadów komunalnych czy pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw i pomieszczeniu socjalnym - podała rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę