Szokujące wyniki kontroli Sanepidu nad morzem. Posypały się mandaty
Mamy obecnie szczyt sezonu turystycznego. Znalezienie noclegu staje się wyzwaniem, a lokalne restauracje wypełniają się tłumem zgłodniałych wczasowiczów. Na "rybkę" postanowili udać się również inspektorzy Sanepidu. Posypały się mandaty, restauratorzy mają sobie wiele do zarzucenia.
18.07.2024 10:06
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Inspektorzy sanitarni odwiedzili 217 lokali gastronomicznych w turystycznych miejscowościach województwa pomorskiego. W wyniku przeprowadzonych kontroli nałożono łącznie 33 mandaty na kwotę 12 tysięcy złotych. Niedociągnięć było sporo, co może negatywnie wpłynąć na odbiór nadmorskiej gastronomii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Posypały się kary
Sanepid to zmora wielu restauratorów. Czujne oko nie przepuszcza niedociągnięć. Korzystając z gorącego sezonu, postanowili sprawdzić, jak radzą sobie restauracje, knajpki i bary w popularnych kurortach. Co do zasady kontrole są niespodziewane, więc właściciele często nie mieli okazji przygotować się i ukryć swoje błędy.
Rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku Zbigniew Zawadzki poinformował PAP o wynikach kontroli:
Najczęściej stwierdzanymi nieprawidłowościami były niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, wyposażenia i sprzętu, niewłaściwe warunki przechowywania żywności, brak możliwości identyfikacji środków spożywczych, przeterminowana żywność, brak czystości bieżącej, brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach dobrych praktyk higienicznych i dobrych praktyk produkcyjnych oraz opartych na zasadach systemu HACCP
Wśród sprawdzonych przez Sanepid lokali były restauracje, bary, kawiarnie, lodziarnie oraz food trucki. Wzmożony ruch turystyczny oraz otwarcie sezonowych lokali gastronomicznych powodują, że sanepid musi zwiększyć częstotliwość kontroli, aby zapewnić bezpieczeństwo żywności.
O higienę trzeba dbać
Wśród kontroli było 8 interwencji, czyli wizyt odbytych po otrzymaniu zgłoszenia z zewnątrz. Trzy z nich okazały się być zasadne. To dowód na to, że warto reagować, gdy widzimy nieprawidłowości.
Przedstawione dane dotyczące kontroli sanepidu w punktach gastronomicznych na Pomorzu to przestroga dla restauratorów i jasny komunikat dla wczasowiczów: jesteśmy, sprawdzamy, mamy pod kontrolą.
Zobacz także
Podobne kontrole przeprowadzono w innych częściach Polski
Inspektorzy pod lupę wzięli również województwo zachodniopomorskie, w którym również nie brakuje turystów, odwiedzając lokale w ostatni weekend czerwca. Kontrole sanepidu przeprowadzone w 185 punktach gastronomicznych zakończyły się nałożeniem 16 mandatów na łączną sumę 4850 złotych. Mandaty otrzymano m.in. za brak warunków do mycia i dezynfekcji rąk przez pracowników.
Pozostałe nieprawidłowości za które wystawiane były mandaty to: brak szkoleń z zakresu systemu HACCP, nieprzedstawienie podczas kontroli aktualnych badań wody do spożycia, niewłaściwie skomponowany wykaz alergenów, brak do wglądu umowy na odbiór odpadów komunalnych czy pajęczyny na ścianach i suficie w obieralni warzyw i pomieszczeniu socjalnym - podała rzeczniczka prasowa Wojewódzkiej Stacji Sanitarno–Epidemiologicznej w Szczecinie Małgorzata Kapłan