NewsyPolacy zajadają się nimi rano. Część z nich właśnie została wycofana ze sklepów

Polacy zajadają się nimi rano. Część z nich właśnie została wycofana ze sklepów

Płatki owsiane wycofane ze sklepów. Które partie?
Płatki owsiane wycofane ze sklepów. Które partie?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Queen

17.07.2024 08:19, aktual.: 17.07.2024 08:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Główny Inspektorat Sanitarny znowu w akcji. Tym razem kontrolerzy sanepidu wykryli nieprawidłowość w płatkach owsianych. Ten produkt spożywczy skrywał w sobie składnik, którego — według opisu na opakowaniu — miało tam nie być. Producent rozpoczął wycofywanie płatków z rynku.

16 lipca na portalu Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawiło się nowe ostrzeżenie. Tym razem komunikat alarmowy dotyczy płatków owsianych sprzedawanych na polskim rynku. Chodzi o płatki firmy RADIX-BIS. Ich konsumenci nie będą zadowoleni. Jak się okazuje, ten produkt spożywczy zawiera coś, czego nie powinien.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Płatki owsiane bezglutenowe

Na portalu gov.pl pojawił się komunikat, według którego pochodzące z Wielkiej Brytanii bezglutenowe płatki owsiane marki RADIX-BIS, numer partii 08.11.2024, zawierają w sobie... gluten. Coś tu ewidentnie poszło producentowi nie tak. Sanepid ostrzega, że "spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej".

Płatki, w których wykryto gluten, posiadają numer marki 08.11.2024 i datę ważności: 08/11/2024. Producent feralnego artykułu spożywczego rozpoczął już akcję wycofywania go ze sklepowych półek. Klienci mogą też zwrócić zakupiony produkt. Przebieg tego procesu nadzorują Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Płatki owsiane wycofane przez GIS
Płatki owsiane wycofane przez GIS© gov.pl | Główny Inspektorat Sanitarny

Reakcja na gluten

Co grozi osobom uczulonym na pszenicę lub cierpiącym na nietolerancję glutenu, które zjedzą produkt zawierający to białko? W takich sytuacjach najczęściej pojawiają się wzdęcia i bóle brzucha. W niektórych przypadkach może dojść do wymiotów, biegunki lub zaparć. Na tym jednak potencjalna seria następstw się nie kończy.

Czasami reakcja organizmu uczulonego na gluten może być poważniejsza. Dochodzi wtedy do wysypki, bólu mięśni, migreny, zmęczenia i rozdrażnienia. Według niektórych źródeł potencjalnym następstwem jest też tak zwana mgła mózgowa — zaburzenia pamięci, problemy z koncentracją i nieustanna senność.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także