Kotlety z tego mięsa to najlepszy wybór. Są mięciutkie i puszyste, a przy okazji niebywale pożywne

Kotlety mielone to potrawa, w której nic nie dzieje się przypadkiem. Tu ważną rolę odgrywają wszyscy aktorzy: użyte warzywa, przyprawy, dodatki, aż w końcu mięso. Wieprzowina? Jasne, to sprawdzony sposób, chociaż według nas wcale nie najlepszy. Następnym razem daj szansę innemu składnikowi.

Kotlety mielone z tego mięsa to kulinarny majstersztyk. Koniecznie wypróujKotlety mielone z tego mięsa to kulinarny majstersztyk. Koniecznie wypróuj
Źródło zdjęć: © Canva | ALEX@DONIN

Jeśli lubisz kuchnię polską, to przepis na kotlety mielone z całą pewnością znasz lepiej, niż własną kieszeń. Wiesz też, że każdy składnik z receptury ma w przypadku tych kotletów duże znaczenie. Namoczona w mleku bułka nadaje im puszystości, jajka spajają masę w całość, a cebula podczas obróbki termicznej puszcza soki i dodaje potrawie soczystości. Co naturalne, ważne jest także użyte przez nas mięso. Większość osób przy okazji przygotowania mielonych korzysta z wieprzowiny, wołowiny lub ostatecznie drobiu. A co gdyby wypróbować przepis zakładający użycie innego mięsa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Stripsy z kurczaka przygotowuję w pięciu smakach. Każdy znajdzie ulubieńca

Cały trik w kotletach mielonych polega na uzyskaniu mieszanki, która po usmażeniu nie będzie zbyt twarda i sucha. To dlatego dużo osób do mięsa wieprzowego — znanego w końcu jako z wyjątkowej podatności na stawanie się twardym — dorzuca też trochę drobiu. Indyk to dobre rozwiązanie, ale podobny efekt — a może nawet lepszy — osiągniemy za pomocą tylko jednego rodzaju mięsa. Chodzi tu o cielęcinę, która jednocześnie nie jest ani zbyt chuda, ani zbyt tłusta. To z tego powodu mięso cielęce często polecają dietetycy. Ponadto zawiera ono stosunkowo dużo białka, żelaza, potasu i witamin: tiaminy, ryboflawiny i niacyny.

Cielęcina jest więc jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na polskim rynku. Przygotowane z jej udziałem kotlety mielone mogą się natomiast pochwalić idealną konsystencją. Czy może być lepiej? Jeśli też uważasz, że nie, to zapraszamy do przepisu.

Kotlety mielone z cielęciny

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa cielęcego,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz.
Kotlety mielone z cielęciny - smaczne i zdrowe
Kotlety mielone z cielęciny - smaczne i zdrowe © Canva | Mykola Lunov

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do dużego naczynia. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Następnie dodaj do mięsa.
  2. Teraz do tego samego naczynia dorzuć jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i namoczoną w mleku bułkę. Wbij też jajko, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrób dłońmi.
  3. Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Nie wkładaj na patelnię zbyt wielu kotletów naraz, bo masło straci temperaturę — jest ona kluczowa do dobrego efektu.
  4. Na koniec odsącz kotlety na ręczniku papierowym i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi