Kotlety z tego mięsa to najlepszy wybór. Są mięciutkie i puszyste, a przy okazji niebywale pożywne

Kotlety mielone z tego mięsa to kulinarny majstersztyk. Koniecznie wypróuj
Kotlety mielone z tego mięsa to kulinarny majstersztyk. Koniecznie wypróuj
Źródło zdjęć: © Canva | ALEX@DONIN

16.07.2024 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kotlety mielone to potrawa, w której nic nie dzieje się przypadkiem. Tu ważną rolę odgrywają wszyscy aktorzy: użyte warzywa, przyprawy, dodatki, aż w końcu mięso. Wieprzowina? Jasne, to sprawdzony sposób, chociaż według nas wcale nie najlepszy. Następnym razem daj szansę innemu składnikowi.

Jeśli lubisz kuchnię polską, to przepis na kotlety mielone z całą pewnością znasz lepiej, niż własną kieszeń. Wiesz też, że każdy składnik z receptury ma w przypadku tych kotletów duże znaczenie. Namoczona w mleku bułka nadaje im puszystości, jajka spajają masę w całość, a cebula podczas obróbki termicznej puszcza soki i dodaje potrawie soczystości. Co naturalne, ważne jest także użyte przez nas mięso. Większość osób przy okazji przygotowania mielonych korzysta z wieprzowiny, wołowiny lub ostatecznie drobiu. A co gdyby wypróbować przepis zakładający użycie innego mięsa?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cały trik w kotletach mielonych polega na uzyskaniu mieszanki, która po usmażeniu nie będzie zbyt twarda i sucha. To dlatego dużo osób do mięsa wieprzowego — znanego w końcu jako z wyjątkowej podatności na stawanie się twardym — dorzuca też trochę drobiu. Indyk to dobre rozwiązanie, ale podobny efekt — a może nawet lepszy — osiągniemy za pomocą tylko jednego rodzaju mięsa. Chodzi tu o cielęcinę, która jednocześnie nie jest ani zbyt chuda, ani zbyt tłusta. To z tego powodu mięso cielęce często polecają dietetycy. Ponadto zawiera ono stosunkowo dużo białka, żelaza, potasu i witamin: tiaminy, ryboflawiny i niacyny.

Cielęcina jest więc jednym z najzdrowszych mięs dostępnych na polskim rynku. Przygotowane z jej udziałem kotlety mielone mogą się natomiast pochwalić idealną konsystencją. Czy może być lepiej? Jeśli też uważasz, że nie, to zapraszamy do przepisu.

Kotlety mielone z cielęciny

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa cielęcego,
  • 1 cebula,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 1 jajko,
  • bułka tarta,
  • masło klarowane,
  • sól, pieprz.
Kotlety mielone z cielęciny - smaczne i zdrowe
Kotlety mielone z cielęciny - smaczne i zdrowe© Canva | Mykola Lunov

Sposób przygotowania:

  1. Mięso mielone przełóż do dużego naczynia. Cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle. Następnie dodaj do mięsa.
  2. Teraz do tego samego naczynia dorzuć jeszcze przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i namoczoną w mleku bułkę. Wbij też jajko, dopraw solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrób dłońmi.
  3. Z przygotowanej masy uformuj kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu. Nie wkładaj na patelnię zbyt wielu kotletów naraz, bo masło straci temperaturę — jest ona kluczowa do dobrego efektu.
  4. Na koniec odsącz kotlety na ręczniku papierowym i gotowe. Smacznego!
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także