Kupujesz olej w butlach, zamiast zrobić w domu zdrowy tłuszcz. Sposób jest banalny

Najdoskonalszy tłuszcz świata możesz przygotować samemu, w domowym zaciszu. Masło klarowane ma równie niesamowite właściwości i smak, co historię. Opowiemy o nich w tym artykule.

Obrazekmasło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Ten produkt znasz na pewno, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, jakie zdanie mają o nim Hindusi. "Płynne złoto", "boski dar"... czy chodzi o miód? Nie! Mieszkańcy Indii nazywają tak masło klarowane, znane również jako masło ghee lub ghi. Twierdzą też, że jest ono wspomnianym już najdoskonalszym tłuszczem świata. Ile w tym racji, a ile wierzeń?

Masło klarowane — historia i właściwości

Żeby mówić o maśle ghee w kontekście historycznym, należy cofnąć się aż o cztery tysiące lat. To właśnie wtedy Hindusi opracowali sposób wyrabiania masła klarowanego, czego efektem był cudownie wyglądający tłuszcz o bursztynowo-złotym kolorze. W kuchni indyjskiej stanowi on absolutną podstawę, i chociaż jego "boski" akcent nieco już osłabł ze względu na przejście masła ghee do tzw. mainstreamu, to nad Gangesem dalej traktuje się ten produkt z należytym szacunkiem.

Obrazek
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Masło klarowane ghee jest pochodzenia zwierzęcego, a uzyskuje się je przez długie podgrzewanie tłuszczu na bardzo małym ogniu, a następnie pozbycie się z niego wszystkich osadów i szumowin, które de facto stanowią wytopione białko i woda. Krystalicznie czysta postać, jaką osiąga wtedy masło klarowane, to nie tylko kwestia estetyki, ale i zdrowia.

Masło klarowane zawiera witaminy A, D, E i K oraz kwas masłowy, który działa antynowotworowo i przeciwwirusowo. Równoważny poziom kwasów żołądkowych i pozytywnie wpływa na ludzką gospodarkę hormonalną. Hindusi wierzą również w to, że ghee zapobiega problemom z potencją.

Zrób ghee w domu

Żeby przygotować "najdoskonalszy tłuszcz świata", będziesz potrzebował dwóch kostek dobrej jakości masła ekstra, o zawartości tłuszczu minimum 82 proc. Podczas zakupów dokładnie zbadaj jego etykietę — to ważne, żeby nie zawierało soli. 

Kostki masła wrzuć do garnka z grubym dnem i ustaw niewielką moc palnika. Kiedy tłuszcz się rozpuści, zmniejsz ogień jeszcze bardziej i odczekaj, aż pojawi się na nim biały osad. Ostrożnie zbierz go łyżką cedzakową. Ten proces powtarzaj do momentu, gdy szumowiny przestaną się w ogóle pojawiać.

Obrazek
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Kiedy tak się stanie, odstaw masło klarowane na kilkanaście minut, a następnie przelej je przez gazę do słoika. Naczynie zakręć dopiero w momencie, w którym tłuszcz będzie już całkowicie wystudzony. Tak przygotowane ghee nie powinno być przechowywane w lodówce, lecz w suchej szafce, w której panuje temperatura pokojowa.

Zobacz też ten przepis na pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości