Kupujesz olej w butlach, zamiast zrobić w domu zdrowy tłuszcz. Sposób jest banalny

Najdoskonalszy tłuszcz świata możesz przygotować samemu, w domowym zaciszu. Masło klarowane ma równie niesamowite właściwości i smak, co historię. Opowiemy o nich w tym artykule.

Obrazekmasło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Ten produkt znasz na pewno, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, jakie zdanie mają o nim Hindusi. "Płynne złoto", "boski dar"... czy chodzi o miód? Nie! Mieszkańcy Indii nazywają tak masło klarowane, znane również jako masło ghee lub ghi. Twierdzą też, że jest ono wspomnianym już najdoskonalszym tłuszczem świata. Ile w tym racji, a ile wierzeń?

Masło klarowane — historia i właściwości

Żeby mówić o maśle ghee w kontekście historycznym, należy cofnąć się aż o cztery tysiące lat. To właśnie wtedy Hindusi opracowali sposób wyrabiania masła klarowanego, czego efektem był cudownie wyglądający tłuszcz o bursztynowo-złotym kolorze. W kuchni indyjskiej stanowi on absolutną podstawę, i chociaż jego "boski" akcent nieco już osłabł ze względu na przejście masła ghee do tzw. mainstreamu, to nad Gangesem dalej traktuje się ten produkt z należytym szacunkiem.

Obrazek
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Masło klarowane ghee jest pochodzenia zwierzęcego, a uzyskuje się je przez długie podgrzewanie tłuszczu na bardzo małym ogniu, a następnie pozbycie się z niego wszystkich osadów i szumowin, które de facto stanowią wytopione białko i woda. Krystalicznie czysta postać, jaką osiąga wtedy masło klarowane, to nie tylko kwestia estetyki, ale i zdrowia.

Masło klarowane zawiera witaminy A, D, E i K oraz kwas masłowy, który działa antynowotworowo i przeciwwirusowo. Równoważny poziom kwasów żołądkowych i pozytywnie wpływa na ludzką gospodarkę hormonalną. Hindusi wierzą również w to, że ghee zapobiega problemom z potencją.

Zrób ghee w domu

Żeby przygotować "najdoskonalszy tłuszcz świata", będziesz potrzebował dwóch kostek dobrej jakości masła ekstra, o zawartości tłuszczu minimum 82 proc. Podczas zakupów dokładnie zbadaj jego etykietę — to ważne, żeby nie zawierało soli. 

Kostki masła wrzuć do garnka z grubym dnem i ustaw niewielką moc palnika. Kiedy tłuszcz się rozpuści, zmniejsz ogień jeszcze bardziej i odczekaj, aż pojawi się na nim biały osad. Ostrożnie zbierz go łyżką cedzakową. Ten proces powtarzaj do momentu, gdy szumowiny przestaną się w ogóle pojawiać.

Obrazek
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Kiedy tak się stanie, odstaw masło klarowane na kilkanaście minut, a następnie przelej je przez gazę do słoika. Naczynie zakręć dopiero w momencie, w którym tłuszcz będzie już całkowicie wystudzony. Tak przygotowane ghee nie powinno być przechowywane w lodówce, lecz w suchej szafce, w której panuje temperatura pokojowa.

Zobacz też ten przepis na pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀