Kupujesz olej w butlach, zamiast zrobić w domu zdrowy tłuszcz. Sposób jest banalny

Najdoskonalszy tłuszcz świata możesz przygotować samemu, w domowym zaciszu. Masło klarowane ma równie niesamowite właściwości i smak, co historię. Opowiemy o nich w tym artykule.

Obrazekmasło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Ten produkt znasz na pewno, ale prawdopodobnie nie zdajesz sobie sprawy, jakie zdanie mają o nim Hindusi. "Płynne złoto", "boski dar"... czy chodzi o miód? Nie! Mieszkańcy Indii nazywają tak masło klarowane, znane również jako masło ghee lub ghi. Twierdzą też, że jest ono wspomnianym już najdoskonalszym tłuszczem świata. Ile w tym racji, a ile wierzeń?

Masło klarowane — historia i właściwości

Żeby mówić o maśle ghee w kontekście historycznym, należy cofnąć się aż o cztery tysiące lat. To właśnie wtedy Hindusi opracowali sposób wyrabiania masła klarowanego, czego efektem był cudownie wyglądający tłuszcz o bursztynowo-złotym kolorze. W kuchni indyjskiej stanowi on absolutną podstawę, i chociaż jego "boski" akcent nieco już osłabł ze względu na przejście masła ghee do tzw. mainstreamu, to nad Gangesem dalej traktuje się ten produkt z należytym szacunkiem.

Obrazek
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Masło klarowane ghee jest pochodzenia zwierzęcego, a uzyskuje się je przez długie podgrzewanie tłuszczu na bardzo małym ogniu, a następnie pozbycie się z niego wszystkich osadów i szumowin, które de facto stanowią wytopione białko i woda. Krystalicznie czysta postać, jaką osiąga wtedy masło klarowane, to nie tylko kwestia estetyki, ale i zdrowia.

Masło klarowane zawiera witaminy A, D, E i K oraz kwas masłowy, który działa antynowotworowo i przeciwwirusowo. Równoważny poziom kwasów żołądkowych i pozytywnie wpływa na ludzką gospodarkę hormonalną. Hindusi wierzą również w to, że ghee zapobiega problemom z potencją.

Zrób ghee w domu

Żeby przygotować "najdoskonalszy tłuszcz świata", będziesz potrzebował dwóch kostek dobrej jakości masła ekstra, o zawartości tłuszczu minimum 82 proc. Podczas zakupów dokładnie zbadaj jego etykietę — to ważne, żeby nie zawierało soli. 

Kostki masła wrzuć do garnka z grubym dnem i ustaw niewielką moc palnika. Kiedy tłuszcz się rozpuści, zmniejsz ogień jeszcze bardziej i odczekaj, aż pojawi się na nim biały osad. Ostrożnie zbierz go łyżką cedzakową. Ten proces powtarzaj do momentu, gdy szumowiny przestaną się w ogóle pojawiać.

Obrazek
masło klarowane ghee - Pyszności; foto: Canva

Kiedy tak się stanie, odstaw masło klarowane na kilkanaście minut, a następnie przelej je przez gazę do słoika. Naczynie zakręć dopiero w momencie, w którym tłuszcz będzie już całkowicie wystudzony. Tak przygotowane ghee nie powinno być przechowywane w lodówce, lecz w suchej szafce, w której panuje temperatura pokojowa.

Zobacz też ten przepis na pyszne kanapki na słodko z ciasta francuskiego. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć