Wsypuję szczyptę do smażonej cebuli. Tego triku nauczyła mnie babcia

Co zrobić, żeby smażona cebula była jeszcze smaczniejsza? To bardzo proste i wcale nie musisz się uzbrajać w rzadkie i drogie przyprawy. Wystarcza ta, którą na pewno masz już w swojej kuchni. Wypróbuj ten trik, a już nigdy nie przygotujesz smażonej cebuli w inny sposób.

Smażona cebula nigdy nie była lepsza. Zastosuj ten trikSmażona cebula nigdy nie była lepsza. Zastosuj ten trik
Źródło zdjęć: © canva.com

Zapach smażonej cebuli rozchodzący się po mieszkaniu to prawdziwy skarb dla naszych wrodzonych kulinarnych zmysłów. Legenda mówi, że ktoś tego nie lubi. Ale my w legendy nie wierzymy... Zwłaszcza że znamy taki sposób na smażoną cebulę, dzięki któremu nikt — czytaj to dosłownie: nikt — się jej nie oprze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Smażona cebula — uczta dla podniebienia

Chyba nie ma drugiego produktu spożywczego, który jest w kuchni używany częściej niż cebula. Stosujemy ją niemal do każdego dania. Nadaje smaku i klarowności rosołowi, doskonale smakuje w jajecznicy, jest cennym składnikiem sosów, sałatek i dań jednogarnkowych. Nic więc dziwnego w tym, że opanowanie umiejętności jej smażenia to absolutna konieczność dla każdego kucharza.

W tym momencie doszliśmy do momentu, w którym część osób może zadać pytania: a co w tym niby takiego trudnego? Obieramy, kroimy, wrzucamy na patelnię i gotowe. Jest w tym ziarno prawdy, bo smażenie cebuli to czynność prosta jak budowa cepa. A jednak można tu jeszcze zastosować łatwy trik, który sprawi, że zrozumiesz różnicę między zwykłą smażoną cebulą, a NAJLEPSZĄ smażoną cebulą.

Smażona cebula z pysznym dodatkiem
Smażona cebula z pysznym dodatkiem © canva.com

Dodaj do cebuli tę przyprawę

Instrukcja smażenia cebuli nie zajmuje dużo miejsca w żadnej książce kucharskiej. Rzeczywiście jest to do pewnego momentu czysta "łopatologia". Obieramy, kroimy (tu przeczytasz co zrobić, żeby przy tej czynności nie uronić ani jednej łzy) i wrzucamy na rozgrzany olej lub masło klarowane. Następnie mieszamy, i to dość intensywnie. Można też ją troszkę posolić.

Kiedy cebula jest już zeszklona, przechodzimy do naszego obiecanego triku. Na około 2 minuty przed zdjęciem warzywa z patelni, warto dodać do niego niewielką ilość cukru. Tak, cukru! Dlaczego to takie istotne? To bardzo proste: przez następującą karmelizację, czyli łączenie się cukrów prostych z tymi występującymi naturalnie w cebuli. Cebula momentalnie robi się nieco bardziej brązowa, lekko zmienia kształt i, co najważniejsze, nabiera cudownego smaku i aromatu. Doskonałe wrażenia smakowe masz tu jak w banku!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"