Czy gluten naprawdę jest tak szkodliwy? Dietetyk mówi całą prawdę

Czy gluten jest zdrowy? Zastanawia się nad tym wiele osób, ponieważ jest on najbardziej kontrowersyjnym białkiem, które nie schodzi z języków. Wszystko przez "modę" na produkty bezglutenowe, od których coraz częściej uginają się półki w sklepach. Ale czy to zwykła fanaberia, czy jest w tym coś więcej? Dietetyk Michał Wrzosek odpowiada.

Czy gluten jest zdrowy?. Fot. Pixabay. YouTube/Michał WrzosekCzy gluten jest zdrowy?. Fot. Pixabay. YouTube/Michał Wrzosek

W ostatnich latach o glutenie mówi się wiele. Nie wszyscy mają jednak świadomość, czym on tak naprawdę jest i jaki ma wpływ na ludzki organizm. Dietetyk Michał Wrzosek opublikował w mediach społecznościowych nagranie, dzięki któremu rozwiewa wszelkie wątpliwości. Czy nie powinniśmy jeść glutenu? Odpowiedź jest bardzo prosta.

Czy gluten jest zdrowy? Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnia

Często mówi się o jedzeniu bezglutenowym, że jest zdrowsze - ale czy to prawda? Produkty bezglutenowe zdecydowanie powinny jeść osoby, które cierpią na celiaklię, chorobę Duhringa albo ataksję glutenową. Dieta bezglutenowa może sprzyjać chorobom układu krążenia, a produkty bezglutenowe są dodatkowo droższe i zawierają więcej cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i mniej błonnika.  Jeśli nie musisz, to nie eliminuj glutenu z diety

- wyjaśnia krótko Michał Wrzosek.

Gluten - gdzie się znajduje? Unikaj tych produktów, jeśli cierpisz na celiaklię

Gluten znajduje się przede wszystkim w zbożach i produktach wykonanych ze zbóż. Z racji tego, że działa jak klej, producenci chętnie dodają go też do wyrobów mięsnych, a także gotowych zup i sosów. Znajdziemy go również w wyrobach cukierniczych, musztardach i ketchupach, kawach zbożowych, makaronach, chlebie i wielu innych.

Glutenu nie znajdziemy jednak w ryżu, kukurydzy, tapioce, manioku, gryce oraz sorgo. Osoby z nietolerancją na gluten mogą jeść również orzechy, tłuszcze, jajka, mleko, niektóre kasze, soję, budynie, kisiele i wiele innych produktów. Robiąc zakupy, warto więc szukać na produktach odpowiednich oznaczeń, ale i czytać składy umieszczone na etykiecie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej