PrzepisCzy gluten naprawdę jest tak szkodliwy? Dietetyk mówi całą prawdę

Czy gluten naprawdę jest tak szkodliwy? Dietetyk mówi całą prawdę

Czy gluten jest zdrowy?. Fot. Pixabay. YouTube/Michał Wrzosek
Czy gluten jest zdrowy?. Fot. Pixabay. YouTube/Michał Wrzosek

18.06.2023 09:34, aktual.: 18.06.2023 10:41

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy gluten jest zdrowy? Zastanawia się nad tym wiele osób, ponieważ jest on najbardziej kontrowersyjnym białkiem, które nie schodzi z języków. Wszystko przez "modę" na produkty bezglutenowe, od których coraz częściej uginają się półki w sklepach. Ale czy to zwykła fanaberia, czy jest w tym coś więcej? Dietetyk Michał Wrzosek odpowiada.

W ostatnich latach o glutenie mówi się wiele. Nie wszyscy mają jednak świadomość, czym on tak naprawdę jest i jaki ma wpływ na ludzki organizm. Dietetyk Michał Wrzosek opublikował w mediach społecznościowych nagranie, dzięki któremu rozwiewa wszelkie wątpliwości. Czy nie powinniśmy jeść glutenu? Odpowiedź jest bardzo prosta.

Czy gluten jest zdrowy? Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnia

Często mówi się o jedzeniu bezglutenowym, że jest zdrowsze - ale czy to prawda? Produkty bezglutenowe zdecydowanie powinny jeść osoby, które cierpią na celiaklię, chorobę Duhringa albo ataksję glutenową. Dieta bezglutenowa może sprzyjać chorobom układu krążenia, a produkty bezglutenowe są dodatkowo droższe i zawierają więcej cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i mniej błonnika.  Jeśli nie musisz, to nie eliminuj glutenu z diety

- wyjaśnia krótko Michał Wrzosek.

Gluten - gdzie się znajduje? Unikaj tych produktów, jeśli cierpisz na celiaklię

Gluten znajduje się przede wszystkim w zbożach i produktach wykonanych ze zbóż. Z racji tego, że działa jak klej, producenci chętnie dodają go też do wyrobów mięsnych, a także gotowych zup i sosów. Znajdziemy go również w wyrobach cukierniczych, musztardach i ketchupach, kawach zbożowych, makaronach, chlebie i wielu innych.

Glutenu nie znajdziemy jednak w ryżu, kukurydzy, tapioce, manioku, gryce oraz sorgo. Osoby z nietolerancją na gluten mogą jeść również orzechy, tłuszcze, jajka, mleko, niektóre kasze, soję, budynie, kisiele i wiele innych produktów. Robiąc zakupy, warto więc szukać na produktach odpowiednich oznaczeń, ale i czytać składy umieszczone na etykiecie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także