PrzepisCzy gluten naprawdę jest tak szkodliwy? Dietetyk mówi całą prawdę

Czy gluten naprawdę jest tak szkodliwy? Dietetyk mówi całą prawdę

Czy gluten jest zdrowy?. Fot. Pixabay. YouTube/Michał Wrzosek
Czy gluten jest zdrowy?. Fot. Pixabay. YouTube/Michał Wrzosek
18.06.2023 09:34, aktualizacja: 18.06.2023 10:41

Czy gluten jest zdrowy? Zastanawia się nad tym wiele osób, ponieważ jest on najbardziej kontrowersyjnym białkiem, które nie schodzi z języków. Wszystko przez "modę" na produkty bezglutenowe, od których coraz częściej uginają się półki w sklepach. Ale czy to zwykła fanaberia, czy jest w tym coś więcej? Dietetyk Michał Wrzosek odpowiada.

W ostatnich latach o glutenie mówi się wiele. Nie wszyscy mają jednak świadomość, czym on tak naprawdę jest i jaki ma wpływ na ludzki organizm. Dietetyk Michał Wrzosek opublikował w mediach społecznościowych nagranie, dzięki któremu rozwiewa wszelkie wątpliwości. Czy nie powinniśmy jeść glutenu? Odpowiedź jest bardzo prosta.

Czy gluten jest zdrowy? Dietetyk Michał Wrzosek wyjaśnia

Często mówi się o jedzeniu bezglutenowym, że jest zdrowsze - ale czy to prawda? Produkty bezglutenowe zdecydowanie powinny jeść osoby, które cierpią na celiaklię, chorobę Duhringa albo ataksję glutenową. Dieta bezglutenowa może sprzyjać chorobom układu krążenia, a produkty bezglutenowe są dodatkowo droższe i zawierają więcej cukru, nasyconych kwasów tłuszczowych i mniej błonnika.  Jeśli nie musisz, to nie eliminuj glutenu z diety

- wyjaśnia krótko Michał Wrzosek.

Gluten - gdzie się znajduje? Unikaj tych produktów, jeśli cierpisz na celiaklię

Gluten znajduje się przede wszystkim w zbożach i produktach wykonanych ze zbóż. Z racji tego, że działa jak klej, producenci chętnie dodają go też do wyrobów mięsnych, a także gotowych zup i sosów. Znajdziemy go również w wyrobach cukierniczych, musztardach i ketchupach, kawach zbożowych, makaronach, chlebie i wielu innych.

Glutenu nie znajdziemy jednak w ryżu, kukurydzy, tapioce, manioku, gryce oraz sorgo. Osoby z nietolerancją na gluten mogą jeść również orzechy, tłuszcze, jajka, mleko, niektóre kasze, soję, budynie, kisiele i wiele innych produktów. Robiąc zakupy, warto więc szukać na produktach odpowiednich oznaczeń, ale i czytać składy umieszczone na etykiecie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także