Upieczenie domowych bułek jest prostsze niż myślisz. Są lepsze niż ze sklepu
Jak upiec domowe bułki? Zastanawiają się w szczególności ci, którzy chcieliby zrobić takie wypieki samodzielnie po raz pierwszy. Bez obaw - to wcale nie jest takie trudne. A świeżo upieczone pieczywo smakuje o wiele lepiej i ucieszy całą rodzinę.
17.06.2023 16:46
Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe bułki to najlepsze, co może nas spotkać z samego rana. Idealnie smakują z masłem i szynką czy z twarogiem z dodatkami - np. szczypiorkiem czy rzodkiewką. W kwestii dodatków ogranicza nas jedynie wyobraźnia, więc możemy skomponować z nimi takie śniadanie, jakie najbardziej lubimy. Ale jak zrobić domowe bułki? Podpowiadamy.
Domowe bułki - przepis. Smakują obłędnie i są proste w przygotowaniu
Przepis na domowe bułki powinien znać każdy. Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i zdrowsze od tego, które można napotkać w sklepach. Wystarczy odrobina czasu wolnego i dużo włożonego serca, a wyjdą obłędne. Tych składników nie może jednak zabraknąć.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 35 g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 5-6 łyżek oleju roślinnego,
- 400 ml letniej wody,
- pół łyżeczki soli.
Jak upiec domowe bułki? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Do miski wrzucam pokruszone drożdże, cukier, odrobinę mąki i wody i tworzymy rozczyn. Odstawiamy go na około 10 minut, nie zapominając o przykryciu.
- Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Możemy przesiać mąkę, dzięki czemu bułki będą bardziej puszyste.
- Ze wszystkich składników układamy jednolitą masę i odstawiamy na niecały kwadrans do wyrośnięcia.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy na tryb góra dół.
- Ciasto należy uformować w kuleczki z największą dbałością, by bułki miały ładny kształt. Przykrywamy je ściereczką na 5 minut, a po tym czasie wstawiamy do piekarnika. Bułki domowe pieczemy przez 20 minut.
- Podajemy delikatnie ostygnięte, gdy są jeszcze ciepłe. Świetnie smakują bez niczego, ale i z ulubionymi dodatkami.