PrzepisUpieczenie domowych bułek jest prostsze niż myślisz. Są lepsze niż ze sklepu

Upieczenie domowych bułek jest prostsze niż myślisz. Są lepsze niż ze sklepu

Bułki. Fot. AdobeStock
Bułki. Fot. AdobeStock

Jak upiec domowe bułki? Zastanawiają się w szczególności ci, którzy chcieliby zrobić takie wypieki samodzielnie po raz pierwszy. Bez obaw - to wcale nie jest takie trudne. A świeżo upieczone pieczywo smakuje o wiele lepiej i ucieszy całą rodzinę.

Pyszne, świeże i jeszcze ciepłe bułki to najlepsze, co może nas spotkać z samego rana. Idealnie smakują z masłem i szynką czy z twarogiem z dodatkami - np. szczypiorkiem czy rzodkiewką. W kwestii dodatków ogranicza nas jedynie wyobraźnia, więc możemy skomponować z nimi takie śniadanie, jakie najbardziej lubimy. Ale jak zrobić domowe bułki? Podpowiadamy.

Domowe bułki - przepis. Smakują obłędnie i są proste w przygotowaniu

Przepis na domowe bułki powinien znać każdy. Domowe pieczywo jest nie tylko pyszne, ale i zdrowsze od tego, które można napotkać w sklepach. Wystarczy odrobina czasu wolnego i dużo włożonego serca, a wyjdą obłędne. Tych składników nie może jednak zabraknąć.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 35 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5-6 łyżek oleju roślinnego,
  • 400 ml letniej wody,
  • pół łyżeczki soli.

Jak upiec domowe bułki? Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wrzucam pokruszone drożdże, cukier, odrobinę mąki i wody i tworzymy rozczyn. Odstawiamy go na około 10 minut, nie zapominając o przykryciu.
  2. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. Możemy przesiać mąkę, dzięki czemu bułki będą bardziej puszyste.
  3. Ze wszystkich składników układamy jednolitą masę i odstawiamy na niecały kwadrans do wyrośnięcia.
  4. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza i ustawiamy na tryb góra dół.
  5. Ciasto należy uformować w kuleczki z największą dbałością, by bułki miały ładny kształt. Przykrywamy je ściereczką na 5 minut, a po tym czasie wstawiamy do piekarnika. Bułki domowe pieczemy przez 20 minut.
  6. Podajemy delikatnie ostygnięte, gdy są jeszcze ciepłe. Świetnie smakują bez niczego, ale i z ulubionymi dodatkami.
Bułki. fot. Pexels
Bułki. fot. Pexels
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także