Zawodowo filetuje ryby. Pokazał przerażające pasożyty, które w nich znajduje. Więcej nie zjesz

Miłośnicy ryb z pewnością nie będą zadowoleni z nagrania, które zobaczą. Kto wie, może po obejrzeniu tego filetowania, niektórzy z nas już nigdy nie zdecydują się na ich zjedzenie. Jakie niespodzianki czekają na nas we wnętrzu ryb? Trzeba być osobą o mocnych nerwach, by obejrzeć to nagranie do końca. 

Ryby - filetowanie. Fot. Pixabay, Tiktok/keefish84Ryby - filetowanie. Fot. Pixabay, Tiktok/keefish84

W rybach znajdują się różne pasożyty. Większość z nich - na przykład tasiemce, czy niektóre gatunki nicieni, bytuje jednak w ich przewodzie pokarmowym, który jest usuwany w procesie patroszenia. Zdarza się jednak, że pasożyty znajdują się też w innych częściach zwierzęcia. Gdzie ich szukać? Sprawdźmy.

Opublikował nagranie z filetowania ryb. "Oto powód, dla którego nie jem ryb"

Tiktoker keefish84 opublikował w mediach społecznościowych nagranie z filetowania ryb, które potrafi przyprawić o mdłości. Nie jest zagadką, że ryby są atakowane przez pasożyty, jednak chyba każdy z nas nie chciałby tego widzieć. Mężczyzna wydostaje z wnętrzności ryby coraz to obrzydliwsze pasożyty. Pod nagraniem posypała się lawina komentarzy. Wiele osób deklarowało, że nie dało rady obejrzeć wideo do końca.

Dziękuję za spowodowanie u mnie traumy i niepokoju podczas jedzenia ryb

- napisał jeden z internautów.

Oto powód, dla którego nie jem ryb

- czytamy.

Nie dziwię się, spójrzcie jakie odpady wyrzucamy do oceanu. Myślę, że w niektórych miejscach na świecie można spodziewać się czegoś gorszego

- zauważa kolejny internauta.

Dodatkowe białko

- zażartował jeden z komentujących.

Jak pozbyć się pasożytów z ryby? Temperatura to klucz do sukcesu

Odpowiednia obróbka termiczna poradzi sobie z większością pasożytów w rybie. Warto więc przechowywać ją w temperaturze -20 stopni Celsjusza przez minimum 24 godziny lub w temperaturze -35 stopni Celsjusza przez minimum 15 godzin. Można się ich pozbyć również przez gotowanie ryby w temperaturze minimum 74 stopni Celsjusza. Wędzenie może być pomocne jedynie w pozbyciu się bakterii, jednak na pasożyty niewiele zdziała.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują