PrzepisZawodowo filetuje ryby. Pokazał przerażające pasożyty, które w nich znajduje. Więcej nie zjesz

Zawodowo filetuje ryby. Pokazał przerażające pasożyty, które w nich znajduje. Więcej nie zjesz

Ryby - filetowanie. Fot. Pixabay, Tiktok/keefish84
Ryby - filetowanie. Fot. Pixabay, Tiktok/keefish84
16.06.2023 11:23, aktualizacja: 16.06.2023 12:58

Miłośnicy ryb z pewnością nie będą zadowoleni z nagrania, które zobaczą. Kto wie, może po obejrzeniu tego filetowania, niektórzy z nas już nigdy nie zdecydują się na ich zjedzenie. Jakie niespodzianki czekają na nas we wnętrzu ryb? Trzeba być osobą o mocnych nerwach, by obejrzeć to nagranie do końca. 

W rybach znajdują się różne pasożyty. Większość z nich - na przykład tasiemce, czy niektóre gatunki nicieni, bytuje jednak w ich przewodzie pokarmowym, który jest usuwany w procesie patroszenia. Zdarza się jednak, że pasożyty znajdują się też w innych częściach zwierzęcia. Gdzie ich szukać? Sprawdźmy.

Opublikował nagranie z filetowania ryb. "Oto powód, dla którego nie jem ryb"

Tiktoker keefish84 opublikował w mediach społecznościowych nagranie z filetowania ryb, które potrafi przyprawić o mdłości. Nie jest zagadką, że ryby są atakowane przez pasożyty, jednak chyba każdy z nas nie chciałby tego widzieć. Mężczyzna wydostaje z wnętrzności ryby coraz to obrzydliwsze pasożyty. Pod nagraniem posypała się lawina komentarzy. Wiele osób deklarowało, że nie dało rady obejrzeć wideo do końca.

Dziękuję za spowodowanie u mnie traumy i niepokoju podczas jedzenia ryb

- napisał jeden z internautów.

Oto powód, dla którego nie jem ryb

- czytamy.

Nie dziwię się, spójrzcie jakie odpady wyrzucamy do oceanu. Myślę, że w niektórych miejscach na świecie można spodziewać się czegoś gorszego

- zauważa kolejny internauta.

Dodatkowe białko

- zażartował jeden z komentujących.

Jak pozbyć się pasożytów z ryby? Temperatura to klucz do sukcesu

Odpowiednia obróbka termiczna poradzi sobie z większością pasożytów w rybie. Warto więc przechowywać ją w temperaturze -20 stopni Celsjusza przez minimum 24 godziny lub w temperaturze -35 stopni Celsjusza przez minimum 15 godzin. Można się ich pozbyć również przez gotowanie ryby w temperaturze minimum 74 stopni Celsjusza. Wędzenie może być pomocne jedynie w pozbyciu się bakterii, jednak na pasożyty niewiele zdziała.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także