Zawodowo filetuje ryby. Pokazał przerażające pasożyty, które w nich znajduje. Więcej nie zjesz

Miłośnicy ryb z pewnością nie będą zadowoleni z nagrania, które zobaczą. Kto wie, może po obejrzeniu tego filetowania, niektórzy z nas już nigdy nie zdecydują się na ich zjedzenie. Jakie niespodzianki czekają na nas we wnętrzu ryb? Trzeba być osobą o mocnych nerwach, by obejrzeć to nagranie do końca. 

Ryby - filetowanie. Fot. Pixabay, Tiktok/keefish84Ryby - filetowanie. Fot. Pixabay, Tiktok/keefish84

W rybach znajdują się różne pasożyty. Większość z nich - na przykład tasiemce, czy niektóre gatunki nicieni, bytuje jednak w ich przewodzie pokarmowym, który jest usuwany w procesie patroszenia. Zdarza się jednak, że pasożyty znajdują się też w innych częściach zwierzęcia. Gdzie ich szukać? Sprawdźmy.

Opublikował nagranie z filetowania ryb. "Oto powód, dla którego nie jem ryb"

Tiktoker keefish84 opublikował w mediach społecznościowych nagranie z filetowania ryb, które potrafi przyprawić o mdłości. Nie jest zagadką, że ryby są atakowane przez pasożyty, jednak chyba każdy z nas nie chciałby tego widzieć. Mężczyzna wydostaje z wnętrzności ryby coraz to obrzydliwsze pasożyty. Pod nagraniem posypała się lawina komentarzy. Wiele osób deklarowało, że nie dało rady obejrzeć wideo do końca.

Dziękuję za spowodowanie u mnie traumy i niepokoju podczas jedzenia ryb

- napisał jeden z internautów.

Oto powód, dla którego nie jem ryb

- czytamy.

Nie dziwię się, spójrzcie jakie odpady wyrzucamy do oceanu. Myślę, że w niektórych miejscach na świecie można spodziewać się czegoś gorszego

- zauważa kolejny internauta.

Dodatkowe białko

- zażartował jeden z komentujących.

Jak pozbyć się pasożytów z ryby? Temperatura to klucz do sukcesu

Odpowiednia obróbka termiczna poradzi sobie z większością pasożytów w rybie. Warto więc przechowywać ją w temperaturze -20 stopni Celsjusza przez minimum 24 godziny lub w temperaturze -35 stopni Celsjusza przez minimum 15 godzin. Można się ich pozbyć również przez gotowanie ryby w temperaturze minimum 74 stopni Celsjusza. Wędzenie może być pomocne jedynie w pozbyciu się bakterii, jednak na pasożyty niewiele zdziała.

Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇