PoradyŻaden sprzedawca ci o tym nie powie. Bałtycka ryba smakuje jak dorsz, może wywołać zatrucie

Żaden sprzedawca ci o tym nie powie. Bałtycka ryba smakuje jak dorsz, może wywołać zatrucie

Żaden sprzedawca ci o tym nie powie. Bałtycka ryba smakuje jak dorsz, może wywołać zatrucie
Żaden sprzedawca ci o tym nie powie. Bałtycka ryba smakuje jak dorsz, może wywołać zatrucie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Pawel Kacperek
21.03.2024 14:15

Ryba maślana to popularna nazwa dla kilku gatunków ryb morskich o delikatnym mięsie i wysokiej zawartości tłuszczu. Choć wiele z nich jest cennym źródłem kwasów omega-3 i innych składników odżywczych, niektóre mogą nieść ze sobą pewne ryzyko.

Ryba bałtycka, znana również jako ryba maślana, zdobywa popularność w gastronomii, przyciągając smakoszy swoim delikatnym mięsem. Niemniej jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że niektóre jej gatunki mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, przynosząc z sobą ryzyko zatrucia pokarmowego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ryba maślana, ale niebezpieczna?

W Polsce najczęściej spotykamy się z dwoma gatunkami ryb maślanych: eskolaremkostropaki. Te ryby, choć smaczne i często podawane jako zamiennik dorsza, mogą powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, a nawet zatrucie. Dzieje się tak ze względu na zawartość estrów woskowych, których ludzki organizm nie trawi.

Objawy zatrucia rybą maślaną pojawiają się zazwyczaj kilka godzin po spożyciu i obejmują:

  • bóle brzucha,
  • biegunka,
  • nudności i wymioty,
  • ból głowy,
  • wysypka,
  • w skrajnych przypadkach: problemy z oddychaniem.

Uwaga! Szczególną ostrożność powinny zachować osoby z wrażliwym układem pokarmowym, kobiety w ciąży oraz dzieci.

Pułapki rynku: Jak sprzedawcy zastępują dorsza maślaną rybą

Nieświadomość konsumentów oraz brak odpowiedniej informacji ze strony sprzedawców sprawiają, że ryzyko związane z konsumpcją ryb maślanych pozostaje niezauważone. W niektórych krajach, jak USA czy Polska, ryby te są sprzedawane pod postacią dorsza, wzdręgi czy nawet tuńczyka, co może prowadzić do niepożądanych konsekwencji zdrowotnych. Badania przeprowadzone w Stanach Zjednoczonych ujawniły, że ponad połowa restauracji serwuje klientom eskolara, podszywając go pod inne popularne gatunki ryb.

Czy można bezpiecznie jeść rybę maślaną?

Nie ma potrzeby całkowicie rezygnować z tej smacznej ryby. Należy jednak zachować ostrożność:

  • Spożywaj małe porcje - maksymalnie 170 gramów.
  • Wybieraj mięso z okolic ogona, gdzie zawartość wosków jest niższa.
  • Zastosuj odpowiednie techniki obróbki termicznej - głębokie skórowanie, zamrażanie lub grillowanie.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także