NewsyPopularne parówki wycofane za sprzedaży. GIS wszczął postępowanie

Popularne parówki wycofane za sprzedaży. GIS wszczął postępowanie

Parówki
Parówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
05.10.2023 09:03, aktualizacja: 20.03.2024 13:07

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wystosował ważne ostrzeżenie dotyczące popularnych parówek znanej marki, które zostały wycofane ze sklepów. W produktach stwierdzono nieprawidłowości, co stanowi zagrożenie dla konsumentów. Organ Inspekcji Weterynaryjnej już podjął działania w tej sprawie.

Popularne parówki z szynki "Stówki" 100% zostały wycofane z obrotu przez Główny Inspektorat Sanitarny. Powodem jest obecność białka soi w produkcie, którego nie było na etykiecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Parówki zawierają alergen, którego nie było na etykiecie

W komunikacie GIS czytamy, że w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Białko soi jest alergenem, który może wywołać reakcję alergiczną u osób na niego uczulonych. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Komunikat dotyczy parówek:

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenia
https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenia© Materiały prasowe

Szczegóły produktu:

  • Produkt: Parówki z szynki "Stówki" 100%, 200 g, marka Sokołów.
  • Numer partii: C32541.
  • Data minimalnej trwałości: 06/10/2023.
  • Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001.

Producent wycofał parówki z rynku

Producent, firma Sokołów, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Firma poinformowała odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął również działania w celu identyfikacji źródła zanieczyszczenia białkiem soi. Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także