Popularne parówki wycofane za sprzedaży. GIS wszczął postępowanie

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) wystosował ważne ostrzeżenie dotyczące popularnych parówek znanej marki, które zostały wycofane ze sklepów. W produktach stwierdzono nieprawidłowości, co stanowi zagrożenie dla konsumentów. Organ Inspekcji Weterynaryjnej już podjął działania w tej sprawie.

ParówkiParówki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Popularne parówki z szynki "Stówki" 100% zostały wycofane z obrotu przez Główny Inspektorat Sanitarny. Powodem jest obecność białka soi w produkcie, którego nie było na etykiecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad wcale nie musi być nudny. Ten przepis to najlepszy dowód

Parówki zawierają alergen, którego nie było na etykiecie

W komunikacie GIS czytamy, że w produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Białko soi jest alergenem, który może wywołać reakcję alergiczną u osób na niego uczulonych. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.

Komunikat dotyczy parówek:

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenia
https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenia © Materiały prasowe

Szczegóły produktu:

  • Produkt: Parówki z szynki "Stówki" 100%, 200 g, marka Sokołów.
  • Numer partii: C32541.
  • Data minimalnej trwałości: 06/10/2023.
  • Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie, ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001.

Producent wycofał parówki z rynku

Producent, firma Sokołów, niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku. Firma poinformowała odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął również działania w celu identyfikacji źródła zanieczyszczenia białkiem soi. Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"