Parówki słoneczka w cieście francuskim - perfekcyjnie śniadanie istnieje

Parówki słoneczka w cieście francuskim to nasza sprawdzona propozycja na śniadanie dla niejadka. Czasami wystarczy tylko odrobina chęci i jeden dodatkowy składnik, aby zamienić zwykłe śniadanie w niezwykłą ucztę.

Obrazek
Ewa

Zwykłe parówki już Ci się znudziły i szukasz prostej odmiany na śniadanie na ciepło? Te pyszne słoneczka będą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy będzie miłą odskocznią od codzienności.

Jakie parówki kupić?

Najważniejsze, by parówki w swoim składzie nie zawierały takich substancji jak: stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwanty, maltodekstryny, zagęstniki w tym karagenu, przeciwutleniaczy, mięsa mechanicznie oddzielonego (MOM), ekstraktu drożdżowego. Im krótszy skład tym lepiej. Przykładem idealnego składu może być: mięso z indyka 94%, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, glukoza, woda.

Zobacz przepis na to pyszne śniadanie na naszym kanale YouTube: 

Parówki słoneczka w cieście francuskim- składniki

       
  • 190 g ciasta francuskiego
  • 4 długie parówki
  • 4 jajka
  • 50 gram mozzarelli
  • sól/pieprz

Przepis na parówki w cieście francuskim

Parówki nadziej na długi patyk do szaszłyków. Natnij parówki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Dzięki wykałaczce z łatwością sobie z tym poradzisz. Następnie zsuń parówki z patyczków.

Obrazek
Parówki słoneczka- Pyszności

Na kuchennym blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego.  Przy pomocy miseczki lub szklanki wytnij z ciasta kółka.  Na kółkach umieść parówkę i zawiń brzegi ciasta do nacięć w wędlinie. Najłatwiej będzie to zrobić patyczkiem do szaszłyków. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.

Obrazek
Parówki słoneczka- Pyszności

Tak przygotowane parówki z ciastem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wsyp starty ser i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.

Obrazek
Parówki słoneczka- Pyszności

Po tym czasie wyciągnij blaszkę z piekarnika i do wgłębienia wbij jajko i posyp delikatnie solą i pieprzem. Wstaw ponownie do piekarnika na 3-4 minut, żeby jajo odpowiednio się ścięło.

Obrazek
Parówki słoneczka- Pyszności

Nasze proste i pyszne śniadanie jest już gotowe. Posyp szczypiorkiem i natką. Smacznego!

Obrazek
Parówki słoneczka- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej