Parówki słoneczka w cieście francuskim - perfekcyjnie śniadanie istnieje
Parówki słoneczka w cieście francuskim to nasza sprawdzona propozycja na śniadanie dla niejadka. Czasami wystarczy tylko odrobina chęci i jeden dodatkowy składnik, aby zamienić zwykłe śniadanie w niezwykłą ucztę.
16.07.2022 | aktual.: 20.03.2024 13:20
Zwykłe parówki już Ci się znudziły i szukasz prostej odmiany na śniadanie na ciepło? Te pyszne słoneczka będą odpowiedzią na Twoje potrzeby. Ich przygotowanie jest naprawdę proste, a efekt końcowy będzie miłą odskocznią od codzienności.
Jakie parówki kupić?
Najważniejsze, by parówki w swoim składzie nie zawierały takich substancji jak: stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwanty, maltodekstryny, zagęstniki w tym karagenu, przeciwutleniaczy, mięsa mechanicznie oddzielonego (MOM), ekstraktu drożdżowego. Im krótszy skład tym lepiej. Przykładem idealnego składu może być: mięso z indyka 94%, sól, przyprawy, ekstrakty przypraw, aromaty, glukoza, woda.
Zobacz przepis na to pyszne śniadanie na naszym kanale YouTube:
Parówki słoneczka w cieście francuskim- składniki
- 190 g ciasta francuskiego
- 4 długie parówki
- 4 jajka
- 50 gram mozzarelli
- sól/pieprz
Przepis na parówki w cieście francuskim
Parówki nadziej na długi patyk do szaszłyków. Natnij parówki tak, aby nie przeciąć ich do końca. Dzięki wykałaczce z łatwością sobie z tym poradzisz. Następnie zsuń parówki z patyczków.
Na kuchennym blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego. Przy pomocy miseczki lub szklanki wytnij z ciasta kółka. Na kółkach umieść parówkę i zawiń brzegi ciasta do nacięć w wędlinie. Najłatwiej będzie to zrobić patyczkiem do szaszłyków. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy, jak to zrobić.
Tak przygotowane parówki z ciastem ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do środka wsyp starty ser i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na 15 minut.
Po tym czasie wyciągnij blaszkę z piekarnika i do wgłębienia wbij jajko i posyp delikatnie solą i pieprzem. Wstaw ponownie do piekarnika na 3-4 minut, żeby jajo odpowiednio się ścięło.
Nasze proste i pyszne śniadanie jest już gotowe. Posyp szczypiorkiem i natką. Smacznego!