Babcia dała mi przepis na kotlety rybne. Gdy mąż spróbował, aż klasnął z zachwytu

Delikatność ryby zamknięta w chrupiącej otoczce z bułki tartej jest tym, czego wymagamy od idealnych kotletów rybnych. Aromat potrawy podbijają przyprawy, m.in. gałka muszkatołowa i fenomenalnie komponujący się z rybami pieprz cytrynowy. Czego chcieć więcej?

Kotlety rybneKotlety rybne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Poniższy przepis dostałam od babci. Kiedy podałam mężowi kotlety rybne przygotowane według tej receptury, mało nie pochłonął ich z talerzem. Słowem: były całkiem niezłe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przekąska z serową niespodzianką stanie się hitem na każdej imprezie. Ma w sobie to "coś"

Z jakiej ryby zrobić kotlety rybne?

Tak naprawdę większość ryb nada się do stworzenia na ich bazie rybnych kotlecików. Niemniej najlepiej sprawdzą się duże morskie okazy w formie filetów, które mają mało ości lub posiadają te łatwe do wyjęcia. Mowa m.in. o halibucie, dorszu, tilapii, mintaju, morszczuku itp. Poniżej proponujemy przepis na kotlety z dorsza, ryby, którą z łatwością znajdziecie w sklepach.

Dorsz to nasza rodzima bałtycka ryba, charakteryzująca się białym, chudym i delikatnym mięsem. Dorsz jest źródłem witamin A, D oraz PP, czyli niacyny, która obniża poziom cholesterolu. Ryba ta jest też bogata w jod, uważa się ją również za jedno z najbogatszych źródeł selenu. Ponadto z wątroby dorsza produkowany jest drogocenny tran. Mimo że w wątrobie dorsza znajduje się dużo tłuszczu, ryba to należy to grupy tych najmniej kalorycznych - 100 gramów świeżego dorsza dostarcza tylko 80 kcal.

Kotlety rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety
Kotlety rybne to doskonały sposób na przemycenie zdrowych ryb do diety © Pexels | Andi Farruku

Kotlety rybne z dorsza. Przepis

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dorsza (może być filet),
  • 2 jajka,
  • 160 g czerstwej bułki,
  • 150 ml mleka,
  • 40 g bułki tartej + do obtaczania,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • szczypiorek,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Filety z dorsza przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa na średnich oczkach (mięso możesz zmielić też w innym urządzeniu o ostrych ostrzach).
  2. Czerstwą bułkę namocz w mleku. Następnie odciśnij ją.
  3. Zmielone mięso połącz z posiekanym szczypiorkiem, bułką, jajkami, bułką tartą, gałką muszkatołową, solą i pieprzem cytrynowym.
  4. Zacznij wyrabiać masę. Powinna mieć jednolitą konsystencję.
  5. Z powstałej masy formuj małe kotleciki. Najpierw obtocz je w bułce tartej, a następnie smaż na mocno rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  6. Gotowe kotleciki wyłóż na talerz pokryty ręcznikiem papierowym.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie