InspiracjeMa delikatne i chude mięso. Polacy nie zwracają uwagi w sklepie, a kosztuje mniej niż łosoś

Ma delikatne i chude mięso. Polacy nie zwracają uwagi w sklepie, a kosztuje mniej niż łosoś

Chociaż jest to ryba chuda, nie brakuje w niej wartości odżywczych, które powinny zainteresować każdego, kto lubi czerpać z pożywienia to, co najlepsze. Zapłacisz za nią mniej, niż za toksycznego łososia z hodowli, a widuje się ją nawet w dyskontach. Ostatnio widziana w Lidlu!

Dorsz czarny - niezwykła ryba z Morza Północnego
Dorsz czarny - niezwykła ryba z Morza Północnego
Źródło zdjęć: © canva.com

30.10.2023 09:48

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Mówią, że nie wszystko złoto, co się świeci. Do tego rodzaju wniosków można dojść po dokładnym przyjrzeniu się bosko wyglądającemu łososiowi hodowlanemu. Oczywiście do prawidłowych konkluzji dojdziemy dopiero wtedy, gdy do naszego badania użyjemy czegoś więcej niż "gołego oka". Dopiero zaglądając pod mikroskop i do opracowań naukowych dowiadujemy się, że na pierwszy rzut oka nieskazitelnie piękny i zdrowy łosoś norweski jest tak naprawdę niewart naszej uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego jednak postanowiliśmy o nim wspomnieć? Z prostej przyczyny: chcemy napisać o innej rybie, tym razem bardzo zdrowej, która jest, swoją drogą, tańsza od łososia. Nie musimy też udawać się po nią do specjalistycznych sklepów z owocami morza. Dorsz czarny, czyli nasz dzisiejszy bohater, bywa dostępny również w dyskontach. Dlaczego warto się nim zainteresować?

Zdrowa ryba za niewielkie pieniądze

Dorsz czarny to drapieżna, odżywiająca się śledziami i szprotami ryba pływająca głównie w Morzu Północnym i Morzu Barentsa, ale spotykana również w okolicach Islandii, a nawet w Bałtyku. Czarniaki zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu, czarnemu wnętrzu otworu gębowego. Proporcjonalne głowy i potężne pyszczki zdobi pojedynczy wąsik, a same ryby osiągają do 20 kilogramów.

Dorsz czarny zawdzięcza swoją nazwę czarnemu otworowi gębowemu
Dorsz czarny zawdzięcza swoją nazwę czarnemu otworowi gębowemu© canva.com

Chociaż dorsz czarny jest rybą chudą, nie brakuje w niej składników odżywczych godnych zainteresowania. Łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko (15 g na 100 gramów produktu) to duża część dziennego zapotrzebowania, a przy tym relatywnie mało tłuszczu i kalorii. Czyżby produkt w sam raz dla dbających o zgrabną sylwetkę?

To jednak nie wszystko. Poza białkiem dorsz czarny to również bogactwo minerałów. Znajdziemy w nim m.in. mnóstwo selenu i jodu, czyli składników odpowiedzialnych za zmniejszenie stresu oksydacyjnego i wspieranie metabolizmu. Dorsz czarny to też witaminy: B12 i D, które dobrze oddziałują na produkcję czerwonych krwinek i działanie układu nerwowego.