Ma delikatne i chude mięso. Polacy nie zwracają uwagi w sklepie, a kosztuje mniej niż łosoś

Chociaż jest to ryba chuda, nie brakuje w niej wartości odżywczych, które powinny zainteresować każdego, kto lubi czerpać z pożywienia to, co najlepsze. Zapłacisz za nią mniej, niż za toksycznego łososia z hodowli, a widuje się ją nawet w dyskontach. Ostatnio widziana w Lidlu!

Dorsz czarny - niezwykła ryba z Morza PółnocnegoDorsz czarny - niezwykła ryba z Morza Północnego
Źródło zdjęć: © canva.com

Mówią, że nie wszystko złoto, co się świeci. Do tego rodzaju wniosków można dojść po dokładnym przyjrzeniu się bosko wyglądającemu łososiowi hodowlanemu. Oczywiście do prawidłowych konkluzji dojdziemy dopiero wtedy, gdy do naszego badania użyjemy czegoś więcej niż "gołego oka". Dopiero zaglądając pod mikroskop i do opracowań naukowych dowiadujemy się, że na pierwszy rzut oka nieskazitelnie piękny i zdrowy łosoś norweski jest tak naprawdę niewart naszej uwagi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję dyniowe pierogi z serowym farszem, każdy prosi o dokładkę

Dlaczego jednak postanowiliśmy o nim wspomnieć? Z prostej przyczyny: chcemy napisać o innej rybie, tym razem bardzo zdrowej, która jest, swoją drogą, tańsza od łososia. Nie musimy też udawać się po nią do specjalistycznych sklepów z owocami morza. Dorsz czarny, czyli nasz dzisiejszy bohater, bywa dostępny również w dyskontach. Dlaczego warto się nim zainteresować?

Zdrowa ryba za niewielkie pieniądze

Dorsz czarny to drapieżna, odżywiająca się śledziami i szprotami ryba pływająca głównie w Morzu Północnym i Morzu Barentsa, ale spotykana również w okolicach Islandii, a nawet w Bałtyku. Czarniaki zawdzięczają swoją nazwę charakterystycznemu, czarnemu wnętrzu otworu gębowego. Proporcjonalne głowy i potężne pyszczki zdobi pojedynczy wąsik, a same ryby osiągają do 20 kilogramów.

Dorsz czarny zawdzięcza swoją nazwę czarnemu otworowi gębowemu
Dorsz czarny zawdzięcza swoją nazwę czarnemu otworowi gębowemu © canva.com

Chociaż dorsz czarny jest rybą chudą, nie brakuje w niej składników odżywczych godnych zainteresowania. Łatwo przyswajalne i pełnowartościowe białko (15 g na 100 gramów produktu) to duża część dziennego zapotrzebowania, a przy tym relatywnie mało tłuszczu i kalorii. Czyżby produkt w sam raz dla dbających o zgrabną sylwetkę?

To jednak nie wszystko. Poza białkiem dorsz czarny to również bogactwo minerałów. Znajdziemy w nim m.in. mnóstwo selenu i jodu, czyli składników odpowiedzialnych za zmniejszenie stresu oksydacyjnego i wspieranie metabolizmu. Dorsz czarny to też witaminy: B12 i D, które dobrze oddziałują na produkcję czerwonych krwinek i działanie układu nerwowego.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy