To najlepsza surówka obiadowa do ryby. Powstanie danie jak z najlepszej smażalni

Naszła cię ochota na smażoną rybę, taką, jaką podają w nadmorskich smażalniach? Koniecznie przygotuj do niej surówkę z poniższego przepisu, a smak przywróci ci wakacyjne wspomnienia.

Najlepsza surówka do ryby. Przygotujesz ją w 10 minutNajlepsza surówka do ryby. Przygotujesz ją w 10 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zdaniem dietetyków, ryba powinna pojawiać się na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Mięso ryby dostarcza organizmowi łatwoprzyswajalnego białka, ale też cennych kwasów omega-3, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego.

Jakie ryby jeść? Zarówno te chude (np. dorsz, mintaj czy morszczuk) jak i tłuste (śledź, łosoś, morszczuk). Można je ugotować czy upiec, jednak zdaniem wielu osób, najsmaczniejsza jest ta smażona. Niezależnie od tego, jak ją przygotujesz, ryba wymaga odpowiedniej oprawy w postaci surówki. Zdradzamy przepis na tę najlepszą. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Surówka z marchewki i pora, idealna do ryby — przepis

Składniki:

  • 2 pory,
  • duże, słodkie jabłko (np. jonagold),
  • marchewka,
  • ogórek kiszony,
  • 100 g rodzynek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki wrzuć do miski i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu szybko zmiękną i nadadzą surówce przyjemnej słodyczy.
  2. W międzyczasie umyj pora i pokrój do w cienkie plastry. Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, podobnie jak ogórka. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Umyj natkę pietruszki, a następnie, posiekaj ją najdrobniej, jak potrafisz. Rodzynki odsącz z wody.
  4. Wszystkie składniki, poza musztardą i oliwą wrzuć do dużej miski.
  5. Oliwę zmieszaj z musztardą. Sos dopieprz i sól do smaku, a na końcu polej nim sałatkę. Całość dokładnie wymieszaj.


Kiszona kapusta jak ze smażalni. Przygotujesz ją w kilka chwil

Masz ochotę na słodko-kwaśną surówkę z kapusty kiszonej, która smakuje jak ta, którą najczęściej podają w smażalni? Przygotujesz ją w kilka chwil. Potrzebujesz czterech składników — kapusty kiszonej dobrej jakości, małej cebuli, cukru i oleju. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą. Dzięki temu stanie się mniej kwaśna. Następnie, poszatkuj ją i wymieszaj z cebulą pokrojoną w kostkę. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości oleju, a tak przygotowanym sosem polej kapustę. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na godzinę, aby surówka się przegryzła.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo