To najlepsza surówka obiadowa do ryby. Powstanie danie jak z najlepszej smażalni

Naszła cię ochota na smażoną rybę, taką, jaką podają w nadmorskich smażalniach? Koniecznie przygotuj do niej surówkę z poniższego przepisu, a smak przywróci ci wakacyjne wspomnienia.

Najlepsza surówka do ryby. Przygotujesz ją w 10 minutNajlepsza surówka do ryby. Przygotujesz ją w 10 minut
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zdaniem dietetyków, ryba powinna pojawiać się na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Mięso ryby dostarcza organizmowi łatwoprzyswajalnego białka, ale też cennych kwasów omega-3, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego.

Jakie ryby jeść? Zarówno te chude (np. dorsz, mintaj czy morszczuk) jak i tłuste (śledź, łosoś, morszczuk). Można je ugotować czy upiec, jednak zdaniem wielu osób, najsmaczniejsza jest ta smażona. Niezależnie od tego, jak ją przygotujesz, ryba wymaga odpowiedniej oprawy w postaci surówki. Zdradzamy przepis na tę najlepszą. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mus czekoladowy

Surówka z marchewki i pora, idealna do ryby — przepis

Składniki:

  • 2 pory,
  • duże, słodkie jabłko (np. jonagold),
  • marchewka,
  • ogórek kiszony,
  • 100 g rodzynek,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Rodzynki wrzuć do miski i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu szybko zmiękną i nadadzą surówce przyjemnej słodyczy.
  2. W międzyczasie umyj pora i pokrój do w cienkie plastry. Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, podobnie jak ogórka. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  3. Umyj natkę pietruszki, a następnie, posiekaj ją najdrobniej, jak potrafisz. Rodzynki odsącz z wody.
  4. Wszystkie składniki, poza musztardą i oliwą wrzuć do dużej miski.
  5. Oliwę zmieszaj z musztardą. Sos dopieprz i sól do smaku, a na końcu polej nim sałatkę. Całość dokładnie wymieszaj.


Kiszona kapusta jak ze smażalni. Przygotujesz ją w kilka chwil

Masz ochotę na słodko-kwaśną surówkę z kapusty kiszonej, która smakuje jak ta, którą najczęściej podają w smażalni? Przygotujesz ją w kilka chwil. Potrzebujesz czterech składników — kapusty kiszonej dobrej jakości, małej cebuli, cukru i oleju. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą. Dzięki temu stanie się mniej kwaśna. Następnie, poszatkuj ją i wymieszaj z cebulą pokrojoną w kostkę. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości oleju, a tak przygotowanym sosem polej kapustę. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na godzinę, aby surówka się przegryzła.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy