To najlepsza surówka obiadowa do ryby. Powstanie danie jak z najlepszej smażalni
Naszła cię ochota na smażoną rybę, taką, jaką podają w nadmorskich smażalniach? Koniecznie przygotuj do niej surówkę z poniższego przepisu, a smak przywróci ci wakacyjne wspomnienia.
12.10.2023 13:00
Zdaniem dietetyków, ryba powinna pojawiać się na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu. Mięso ryby dostarcza organizmowi łatwoprzyswajalnego białka, ale też cennych kwasów omega-3, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego i odpornościowego.
Jakie ryby jeść? Zarówno te chude (np. dorsz, mintaj czy morszczuk) jak i tłuste (śledź, łosoś, morszczuk). Można je ugotować czy upiec, jednak zdaniem wielu osób, najsmaczniejsza jest ta smażona. Niezależnie od tego, jak ją przygotujesz, ryba wymaga odpowiedniej oprawy w postaci surówki. Zdradzamy przepis na tę najlepszą. Przygotowanie zajmie ci nie więcej niż 10 minut.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Surówka z marchewki i pora, idealna do ryby — przepis
Składniki:
- 2 pory,
- duże, słodkie jabłko (np. jonagold),
- marchewka,
- ogórek kiszony,
- 100 g rodzynek,
- pęczek natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno,
- 2 łyżki musztardy,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
- Rodzynki wrzuć do miski i zalej je wrzątkiem. Dzięki temu szybko zmiękną i nadadzą surówce przyjemnej słodyczy.
- W międzyczasie umyj pora i pokrój do w cienkie plastry. Jabłko umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę, podobnie jak ogórka. Obraną marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Umyj natkę pietruszki, a następnie, posiekaj ją najdrobniej, jak potrafisz. Rodzynki odsącz z wody.
- Wszystkie składniki, poza musztardą i oliwą wrzuć do dużej miski.
- Oliwę zmieszaj z musztardą. Sos dopieprz i sól do smaku, a na końcu polej nim sałatkę. Całość dokładnie wymieszaj.
Kiszona kapusta jak ze smażalni. Przygotujesz ją w kilka chwil
Masz ochotę na słodko-kwaśną surówkę z kapusty kiszonej, która smakuje jak ta, którą najczęściej podają w smażalni? Przygotujesz ją w kilka chwil. Potrzebujesz czterech składników — kapusty kiszonej dobrej jakości, małej cebuli, cukru i oleju. Kapustę przepłucz pod bieżącą wodą. Dzięki temu stanie się mniej kwaśna. Następnie, poszatkuj ją i wymieszaj z cebulą pokrojoną w kostkę. Cukier rozpuść w niewielkiej ilości oleju, a tak przygotowanym sosem polej kapustę. Całość dokładnie wymieszaj i włóż do lodówki na godzinę, aby surówka się przegryzła.