Błahy błąd powoduje, że panierka odpada z ryby. Niemal każdy tak robi

Po usmażeniu ryby spora część twojej panierki zostaje na patelni? Wiem, jak w szybki i prosty sposób temu zaradzić.

Co zrobić, aby panierka trzymała się dobrze ryby?Co zrobić, aby panierka trzymała się dobrze ryby?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Grafik-Komputerowy
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że nic nie potrafi tak wyprowadzić z równowagi, jak fakt, że coś nie idzie po naszej myśli. Nie inaczej jest w kuchni, gdzie choć dajemy z siebie wszystko, czasami ponosimy kulinarną porażkę

Dobrym przykładem jest tutaj smażenie ryby. Mogłoby się wydawać, że to z pozoru bardzo proste zadanie. Kiedy jednak przychodzi do praktyki, zaczynają pojawiać się niemałe kłopoty. Na szczęście wiem, jak je skutecznie wyeliminować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Owocowe rollsy totalnie zawrócą ci w głowie. I nie chodzi tu o ich kształt, lecz fenomenalny smak

Jak uchronić się przed odpadającą panierką?

Największym problemem przy smażeniu ryby w panierce, jest sytuacja, kiedy chrupiąca warstwa, zamiast przylegać ściśle do ryby, zaczyna od niej odpadać. I to bardzo często w formie dużych kawałków. Co zrobić, aby się przed tym uchronić?

Rozwiązań jest kilka. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednie warunki panierowania i smażenia. Po pierwsze, panierujemy tylko dobrze osuszoną rybę. Im więcej wody, tym większa szansa, że panierka nie przylegnie do niej ściśle. Niestety wiele osób popełnia ten błahy błąd i panieruje zbyt mokrą rybę. Po drugie, należy przyłożyć się do panierowania, aby otrzymać jak najlepsze efekty. Robimy to więc dokładniepowoli. Najpierw obtaczamy kawałki ryb w mące, następnie w dobrze roztrzepanych jajkach i na koniec w bułce tartej

Czas przejść do samego procesu smażenia. Rybę układamy na patelni, tylko wtedy kiedy jest już ona dobrze rozgrzana. Kluczowe znaczenie ma tu również ilość tłuszczu, na jakim smażymy danie. Nie może być go za mało. No i na koniec warto wspomnieć jeszcze o przewracaniu ryby. Nie powinniśmy tego robić zbyt często, ponieważ w ten sposób też łatwo uszkodzić panierkę. Lepiej więc ograniczyć się do minimum i rybę przewrócić tylko wtedy, kiedy będzie idealnie usmażona. 

Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby w panierce
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryby w panierce © Adobe Stock | gkrphoto

Domowy patent na idealną panierkę

To jednak nie koniec dobrych wiadomości na dziś. Znasz już techniczne kwestie, które pomogą ci usmażyć rybę w idealnym wydaniu. Jednocześnie możesz postawić też na domowy patent, który stosuje m.in. moja mama. W tym przypadku chodzi o konkretny element panierki do ryby. Moja mama do mąki pszennej dodaje trochę mąki kukurydzianej. Dzięki jej patentowi panierka ściśle przylega do ryby, a co za tym idzie, nie odpada w trakcie smażenia. 

Jak sam więc widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby zabezpieczyć się przed kulinarną wpadką. A, że przed nami święta Bożego Narodzenia, kiedy to spożywamy wiele dań rybnych, warto wziąć sobie do serca dzisiejsze porady. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć