Nie dorsz, nie pstrąg. Idealna ryba na święta to ta uznawana za najzdrowszą na świecie

Miruna to zdecydowanie tańszy, ale nie gorszy zamiennik dorsza. Więcej: zalicza się ją do grupy najzdrowszych ryb świata. Poławiana jest w czystych wodach oceanicznych, a w kuchni jest absolutnym przebojem. Koniecznie przygotuj ją w te święta. Podziękujesz sobie.

Miruna uznawana jest za jedną z najzdrowszych ryba świata Miruna uznawana jest za jedną z najzdrowszych ryba świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miruna to ryba oceaniczna, która należy do rodziny dorszowatych. Jest spokrewniona z dorszem, morszczukiem i mintajem, ale ma kilka cech, które odróżniają ją od tych popularnych gatunków. Występuje głównie w południowych wodach Pacyfiku. Miruna nie jest rybą hodowlaną, ale jest poławiana na skalę komercyjną, głównie przez floty z Chile i Nowej Zelandii. Jest to ryba o dużym znaczeniu gospodarczym i spożywczym, ponieważ jest tania, smaczna i zdrowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co może mieć wspólnego ze sobą sushi i tort? Okazuje się, że bardzo wiele i to w jakim stylu!

Miruna to zdrowa ryba. Dlaczego warto ją jeść?

Miruna należy do ryb chudych, a więc ma niską zawartość tłuszczu. W 100 g mięsa miruny znajduje się około 75 kcal, 15 g białka i 1,2 g tłuszczu, w tym 0,3 g kwasów omega-3. Ponadto ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B, A i D, a także w minerały, takie jak selen, jod, fosfor, potas i żelazo. Spożywanie miruny wspomaga więc pracę serca, mózgu i tarczycy oraz doskonale wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Co więcej, miruna jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ ma niski poziom zanieczyszczenia rtęcią.

Co jest lepsze: miruna czy dorsz?

Miruna jest doskonałą alternatywą dla dorsza - ryby droższej i bardziej kalorycznej. Ma podobne właściwości odżywcze i smakowe, a nawet przewyższa dorsza pod względem zawartości białka i niektórych witamin i minerałów. Miruna jest także łatwiejsza w obróbce, ponieważ nie ma ości.

Ryba miruna dobrze komponuje się z warzywami korzeniowymi
Ryba miruna dobrze komponuje się z warzywami korzeniowymi © Adobe Stock

Ile kosztuje kilogram miruny?

Miruna najczęściej dystrybuowana jest w formie gotowych filetów mrożonych - przez to, że ryba ta należy do gatunków wrażliwych, tuż po połowach mirunę natychmiast filetuje się i mrozi. Dzięki temu procesowi ryba serwowana jest praktycznie bez ości, a więc sprawdzi się w menu dzieci czy osób starszych. Za kilogram mrożonego fileta z miruny nowozelandzkiej w delikatesach rybnych zapłacimy ok. 40 - 50 zł (cena na grudzień, 2023 r.).

Jak przyrządzić mirunę?

Mięso miruny znane jest ze swojej soczystości, ponadto jest chude, a charakteryzuje je jasny, niemalże biały kolor. Mirunę bardzo łatwo jest przyrządzić, a po obróbce termicznej jej mięso staje się kruche i delikatne. Z powodzeniem można ją smażyć, piec lub gotować na parze. Doskonale smakuje w połączeniu z warzywami korzeniowymi, w panierce lub sosie śmietanowo-koperkowym czy musztardowym. Mirunę można przyprawiać dowolnie - jest rybą o bardzo delikatnym, neutralnym smaku.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie