PrzepisBoże NarodzenieNie dorsz, nie pstrąg. Idealna ryba na święta to ta uznawana za najzdrowszą na świecie

Nie dorsz, nie pstrąg. Idealna ryba na święta to ta uznawana za najzdrowszą na świecie

Miruna uznawana jest za jedną z najzdrowszych ryba świata
Miruna uznawana jest za jedną z najzdrowszych ryba świata
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
01.12.2023 16:06

Miruna to zdecydowanie tańszy, ale nie gorszy zamiennik dorsza. Więcej: zalicza się ją do grupy najzdrowszych ryb świata. Poławiana jest w czystych wodach oceanicznych, a w kuchni jest absolutnym przebojem. Koniecznie przygotuj ją w te święta. Podziękujesz sobie.

Miruna to ryba oceaniczna, która należy do rodziny dorszowatych. Jest spokrewniona z dorszem, morszczukiem i mintajem, ale ma kilka cech, które odróżniają ją od tych popularnych gatunków. Występuje głównie w południowych wodach Pacyfiku. Miruna nie jest rybą hodowlaną, ale jest poławiana na skalę komercyjną, głównie przez floty z Chile i Nowej Zelandii. Jest to ryba o dużym znaczeniu gospodarczym i spożywczym, ponieważ jest tania, smaczna i zdrowa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Miruna to zdrowa ryba. Dlaczego warto ją jeść?

Miruna należy do ryb chudych, a więc ma niską zawartość tłuszczu. W 100 g mięsa miruny znajduje się około 75 kcal, 15 g białka i 1,2 g tłuszczu, w tym 0,3 g kwasów omega-3. Ponadto ryba ta jest bogata w witaminy z grupy B, A i D, a także w minerały, takie jak selen, jod, fosfor, potas i żelazo. Spożywanie miruny wspomaga więc pracę serca, mózgu i tarczycy oraz doskonale wpływa na wygląd skóry, włosów i paznokci. Co więcej, miruna jest bezpieczna dla kobiet w ciąży, ponieważ ma niski poziom zanieczyszczenia rtęcią.

Co jest lepsze: miruna czy dorsz?

Miruna jest doskonałą alternatywą dla dorsza - ryby droższej i bardziej kalorycznej. Ma podobne właściwości odżywcze i smakowe, a nawet przewyższa dorsza pod względem zawartości białka i niektórych witamin i minerałów. Miruna jest także łatwiejsza w obróbce, ponieważ nie ma ości.

Ryba miruna dobrze komponuje się z warzywami korzeniowymi
Ryba miruna dobrze komponuje się z warzywami korzeniowymi © Adobe Stock

Ile kosztuje kilogram miruny?

Miruna najczęściej dystrybuowana jest w formie gotowych filetów mrożonych - przez to, że ryba ta należy do gatunków wrażliwych, tuż po połowach mirunę natychmiast filetuje się i mrozi. Dzięki temu procesowi ryba serwowana jest praktycznie bez ości, a więc sprawdzi się w menu dzieci czy osób starszych. Za kilogram mrożonego fileta z miruny nowozelandzkiej w delikatesach rybnych zapłacimy ok. 40 - 50 zł (cena na grudzień, 2023 r.).

Jak przyrządzić mirunę?

Mięso miruny znane jest ze swojej soczystości, ponadto jest chude, a charakteryzuje je jasny, niemalże biały kolor. Mirunę bardzo łatwo jest przyrządzić, a po obróbce termicznej jej mięso staje się kruche i delikatne. Z powodzeniem można ją smażyć, piec lub gotować na parze. Doskonale smakuje w połączeniu z warzywami korzeniowymi, w panierce lub sosie śmietanowo-koperkowym czy musztardowym. Mirunę można przyprawiać dowolnie - jest rybą o bardzo delikatnym, neutralnym smaku.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także