TOP 5 ryb z największą ilością witaminy D. Powinno się je jeść kilka razy w tygodniu

Witamina D to niezwykle istotny składnik, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Dlatego też warto wychodzić na spacery w słoneczne dni (nie zapominając o ochronie przed UV) i jeść produkty, w których jest ona obecna, na przykład ryby. Dlaczego to takie ważne?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Witaminy i sole mineralne mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i życie. Ich niedobór i nadmiar są niebezpieczne. Zbyt mała ilość witaminy D może przyczynić się do rozwoju osteoporozy i krzywicy oraz innych problemów z układem kostnym u dzieci. Organizm sam produkuje tę witaminę, gdy ma dostęp do promieni słonecznych. W innym przypadku trzeba urozmaicić dietę.

Witamina D jest ważna dla człowieka. Dlaczego jej potrzebujemy?

Niedobór tej witaminy może prowadzić do wielu nieprzyjemnych chorób i dolegliwości. Możemy mieć problemy z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu (które prowadzi do różnych kardiologicznych schorzeń, na przykład zawału). Witamina D chroni również przed cukrzycą, stwardnieniem rozsianym i redukuje ryzyko zapadnięcia na raka piersi.

Kolejną ważną funkcją jest wpływ tegoż składnika na wzrost i rozwój kości. Bierze on bowiem udział w mineralizacji (procesie wzrostu składników mineralnych) i ułatwia przyswajanie wapnia. Dzięki temu przyczynia się do tego, że zęby, tkanki i kości są w dobrym stanie.

Najzdrowsze ryby. Spożywaj je jak najczęściej

To bardzo dobra wiadomość dla fanów tego typu produktów, gdyż ryby są bogate w witaminę D. Częste jedzenie dań rybnych wpływa pozytywnie na zdrowie i samopoczucie. Które z nich są najlepszym źródłem tego ważnego związku chemicznego?

Obrazek
Ryby to źródło witaminy D (pxhere.com)

Pierwsze miejsce w rankingu zajmuje węgorz. 100 gramów mięsa zawiera aż 1200 jednostek witaminy. Dzięki tej rybie szybko dostarczymy sobie odpowiednich składników odżywczych.

Na drugiej pozycji uplasował się śledź w oleju. W 100 gramach mięsa znajdziemy 800 jednostek tego składnika. Produkt ten często króluje na polskich stołach, warto więc po niego sięgać.

Tuż za nim jest śledź marynowany, który zawiera 480 jednostek witaminy. Dodatkowo stanowi bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A i E.

W topce znalazły się również sardynki  i tuńczyk w puszce. W 100 gramach mięsa jest 200 jednostek ważnego dla organizmu składnika odżywczego.

Kolejne miejsce zajmuje makrela, która może "pochwalić się" 150 jednostkami. Najmniej witaminy D, bo tylko 40 jednostek, znajduje się w... dorszu. Warto jednak pamiętać, że z wątroby tej ryby przygotowuje się tran, który zawiera już 1000 jednostek tego składnika.

Szukasz pomysłu na sałatkę z makaronem? Wypróbuj ten przepis.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy