TOP 5 ryb z największą ilością witaminy D. Powinno się je jeść kilka razy w tygodniu

Witamina D to niezwykle istotny składnik, który powinien znaleźć się w naszej diecie. Dlatego też warto wychodzić na spacery w słoneczne dni (nie zapominając o ochronie przed UV) i jeść produkty, w których jest ona obecna, na przykład ryby. Dlaczego to takie ważne?

ObrazekPyszności - Fot. Adobe Stock
Paulina Hermann

Witaminy i sole mineralne mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i życie. Ich niedobór i nadmiar są niebezpieczne. Zbyt mała ilość witaminy D może przyczynić się do rozwoju osteoporozy i krzywicy oraz innych problemów z układem kostnym u dzieci. Organizm sam produkuje tę witaminę, gdy ma dostęp do promieni słonecznych. W innym przypadku trzeba urozmaicić dietę.

Witamina D jest ważna dla człowieka. Dlaczego jej potrzebujemy?

Niedobór tej witaminy może prowadzić do wielu nieprzyjemnych chorób i dolegliwości. Możemy mieć problemy z nadciśnieniem i zbyt wysokim poziomem cholesterolu (które prowadzi do różnych kardiologicznych schorzeń, na przykład zawału). Witamina D chroni również przed cukrzycą, stwardnieniem rozsianym i redukuje ryzyko zapadnięcia na raka piersi.

Kolejną ważną funkcją jest wpływ tegoż składnika na wzrost i rozwój kości. Bierze on bowiem udział w mineralizacji (procesie wzrostu składników mineralnych) i ułatwia przyswajanie wapnia. Dzięki temu przyczynia się do tego, że zęby, tkanki i kości są w dobrym stanie.

Najzdrowsze ryby. Spożywaj je jak najczęściej

To bardzo dobra wiadomość dla fanów tego typu produktów, gdyż ryby są bogate w witaminę D. Częste jedzenie dań rybnych wpływa pozytywnie na zdrowie i samopoczucie. Które z nich są najlepszym źródłem tego ważnego związku chemicznego?

Obrazek
Ryby to źródło witaminy D (pxhere.com)

Pierwsze miejsce w rankingu zajmuje węgorz. 100 gramów mięsa zawiera aż 1200 jednostek witaminy. Dzięki tej rybie szybko dostarczymy sobie odpowiednich składników odżywczych.

Na drugiej pozycji uplasował się śledź w oleju. W 100 gramach mięsa znajdziemy 800 jednostek tego składnika. Produkt ten często króluje na polskich stołach, warto więc po niego sięgać.

Tuż za nim jest śledź marynowany, który zawiera 480 jednostek witaminy. Dodatkowo stanowi bogactwo nasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A i E.

W topce znalazły się również sardynki  i tuńczyk w puszce. W 100 gramach mięsa jest 200 jednostek ważnego dla organizmu składnika odżywczego.

Kolejne miejsce zajmuje makrela, która może "pochwalić się" 150 jednostkami. Najmniej witaminy D, bo tylko 40 jednostek, znajduje się w... dorszu. Warto jednak pamiętać, że z wątroby tej ryby przygotowuje się tran, który zawiera już 1000 jednostek tego składnika.

Szukasz pomysłu na sałatkę z makaronem? Wypróbuj ten przepis.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀