Zagotuj je w garnku i poczekaj kilka minut. Okropny zapach smażonych ryb natychmiast zniknie
21.11.2022 11:13
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Chyba większość z nas nie wyobraża sobie piątkowego obiadu bez ryby na talerzu. Najpopularniejszą formą jej przygotowania jest smażenie. Warto podkreślić, że ten właśnie proces powoduje uciążliwy zapach, który utrzymuje się przez naprawdę długi czas. Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu?
Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu? To bardzo proste
Za nieco ponad miesiąc, zapach smażonych ryb będzie można poczuć w wielu polskich domach. Jest to oczywiście spowodowane smażeniem ryb, które stanowią jedną z 12 potraw, które pojawią się na naszym wigilijnym stole. Pomimo tego, że samo smażenie filetów z danej ryby, może nie jest bardzo skomplikowane, to problem pojawia się tuż po zakończeniu smażenia. To oczywiście zapach, który utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu, to wiedz, że jest na to naprawdę prosta metoda.
Jeśli chcesz zniwelować zapach ryby w mieszkaniu, to wystarczy, że do płaskiego, szerokiego garnka lub na patelnię wlejesz szklankę wody, dodasz kilka łyżek octu i wrzucisz 3 goździki. Efekt? Na pewno będzie zaskoczeniem! Taką mieszankę należy gotować przez kilka minut, na małym ogniu, bez przykrycia. Zapach po rybie praktycznie zniknie od razu!
Jak pozbyć się zapachu ryby z piekarnika, dłoni oraz deski i noża?
Zapach w domu to jedno. Pewnego rodzaju problem stanowi również zapach, który utrzymuje się w piekarniku, na naszych dłoniach oraz na desce i nożu, które były wykorzystywane np. do filetowania ulubionej ryby. Okazuje się, że te wszystkie kwestie są naprawdę proste do rozwiązania. Jeśli zastanawiasz się, jak pozbyć się zapachu ryby, to koniecznie poznaj poniższe rozwiązania.
Zapach ryby zniknie, gdy:
- deskę i nóż umyjesz pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i następnie przetrzesz połówką cytryny;
- dłonie umyjesz w roztworze z wody utlenionej lub natrzesz papką z soli;
- blachy w piekarniku nasmarujesz olejkiem waniliowym i podgrzejesz przez kilka minut; świetną opcją będzie również przemycie piekarnika octem.
Lubisz dania z piekarnika? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kociołek z piekarnika. Jego Smak Cię zachwyci: