Zagotuj je w garnku i poczekaj kilka minut. Okropny zapach smażonych ryb natychmiast zniknie

Chyba większość z nas nie wyobraża sobie piątkowego obiadu bez ryby na talerzu. Najpopularniejszą formą jej przygotowania jest smażenie. Warto podkreślić, że ten właśnie proces powoduje uciążliwy zapach, który utrzymuje się przez naprawdę długi czas. Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu?

Jak pozbyć się zapachu rybyJak pozbyć się zapachu ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu? To bardzo proste

Za nieco ponad miesiąc, zapach smażonych ryb będzie można poczuć w wielu polskich domach. Jest to oczywiście spowodowane smażeniem ryb, które stanowią jedną z 12 potraw, które pojawią się na naszym wigilijnym stole. Pomimo tego, że samo smażenie filetów z danej ryby, może nie jest bardzo skomplikowane, to problem pojawia się tuż po zakończeniu smażenia. To oczywiście zapach, który utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu, to wiedz, że jest na to naprawdę prosta metoda.

Obrazek
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva

Jeśli chcesz zniwelować zapach ryby w mieszkaniu, to wystarczy, że do płaskiego, szerokiego garnka lub na patelnię wlejesz szklankę wody, dodasz kilka łyżek octu i wrzucisz 3 goździki. Efekt? Na pewno będzie zaskoczeniem! Taką mieszankę należy gotować przez kilka minut, na małym ogniu, bez przykrycia. Zapach po rybie praktycznie zniknie od razu!

Jak pozbyć się zapachu ryby z piekarnika, dłoni oraz deski i noża?

Zapach w domu to jedno. Pewnego rodzaju problem stanowi również zapach, który utrzymuje się w piekarniku, na naszych dłoniach oraz na desce i nożu, które były wykorzystywane np. do filetowania ulubionej ryby. Okazuje się, że te wszystkie kwestie są naprawdę proste do rozwiązania. Jeśli zastanawiasz się, jak pozbyć się zapachu ryby, to koniecznie poznaj poniższe rozwiązania.

Najzdrowsza ryba- Pyszności
Najzdrowsza ryba- Pyszności

Zapach ryby zniknie, gdy:

  • deskę i nóż umyjesz pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i następnie przetrzesz połówką cytryny;
  • dłonie umyjesz w roztworze z wody utlenionej lub natrzesz papką z soli;
  • blachy w piekarniku nasmarujesz olejkiem waniliowym i podgrzejesz przez kilka minut; świetną opcją będzie również przemycie piekarnika octem.

Lubisz dania z piekarnika? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kociołek z piekarnika. Jego Smak Cię zachwyci:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥