Zagotuj je w garnku i poczekaj kilka minut. Okropny zapach smażonych ryb natychmiast zniknie

Chyba większość z nas nie wyobraża sobie piątkowego obiadu bez ryby na talerzu. Najpopularniejszą formą jej przygotowania jest smażenie. Warto podkreślić, że ten właśnie proces powoduje uciążliwy zapach, który utrzymuje się przez naprawdę długi czas. Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu?

Jak pozbyć się zapachu rybyJak pozbyć się zapachu ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu? To bardzo proste

Za nieco ponad miesiąc, zapach smażonych ryb będzie można poczuć w wielu polskich domach. Jest to oczywiście spowodowane smażeniem ryb, które stanowią jedną z 12 potraw, które pojawią się na naszym wigilijnym stole. Pomimo tego, że samo smażenie filetów z danej ryby, może nie jest bardzo skomplikowane, to problem pojawia się tuż po zakończeniu smażenia. To oczywiście zapach, który utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu, to wiedz, że jest na to naprawdę prosta metoda.

Obrazek
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva

Jeśli chcesz zniwelować zapach ryby w mieszkaniu, to wystarczy, że do płaskiego, szerokiego garnka lub na patelnię wlejesz szklankę wody, dodasz kilka łyżek octu i wrzucisz 3 goździki. Efekt? Na pewno będzie zaskoczeniem! Taką mieszankę należy gotować przez kilka minut, na małym ogniu, bez przykrycia. Zapach po rybie praktycznie zniknie od razu!

Jak pozbyć się zapachu ryby z piekarnika, dłoni oraz deski i noża?

Zapach w domu to jedno. Pewnego rodzaju problem stanowi również zapach, który utrzymuje się w piekarniku, na naszych dłoniach oraz na desce i nożu, które były wykorzystywane np. do filetowania ulubionej ryby. Okazuje się, że te wszystkie kwestie są naprawdę proste do rozwiązania. Jeśli zastanawiasz się, jak pozbyć się zapachu ryby, to koniecznie poznaj poniższe rozwiązania.

Najzdrowsza ryba- Pyszności
Najzdrowsza ryba- Pyszności

Zapach ryby zniknie, gdy:

  • deskę i nóż umyjesz pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i następnie przetrzesz połówką cytryny;
  • dłonie umyjesz w roztworze z wody utlenionej lub natrzesz papką z soli;
  • blachy w piekarniku nasmarujesz olejkiem waniliowym i podgrzejesz przez kilka minut; świetną opcją będzie również przemycie piekarnika octem.

Lubisz dania z piekarnika? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kociołek z piekarnika. Jego Smak Cię zachwyci:

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby