Zagotuj je w garnku i poczekaj kilka minut. Okropny zapach smażonych ryb natychmiast zniknie

Chyba większość z nas nie wyobraża sobie piątkowego obiadu bez ryby na talerzu. Najpopularniejszą formą jej przygotowania jest smażenie. Warto podkreślić, że ten właśnie proces powoduje uciążliwy zapach, który utrzymuje się przez naprawdę długi czas. Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu?

Jak pozbyć się zapachu rybyJak pozbyć się zapachu ryby - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu? To bardzo proste

Za nieco ponad miesiąc, zapach smażonych ryb będzie można poczuć w wielu polskich domach. Jest to oczywiście spowodowane smażeniem ryb, które stanowią jedną z 12 potraw, które pojawią się na naszym wigilijnym stole. Pomimo tego, że samo smażenie filetów z danej ryby, może nie jest bardzo skomplikowane, to problem pojawia się tuż po zakończeniu smażenia. To oczywiście zapach, który utrzymuje się nawet przez kilka godzin. Jeśli zastanawiasz się nad tym, jak pozbyć się zapachu ryby po smażeniu, to wiedz, że jest na to naprawdę prosta metoda.

Obrazek
Najgorszy możliwy olej do smażenia ryb - Pyszności; Foto: Canva

Jeśli chcesz zniwelować zapach ryby w mieszkaniu, to wystarczy, że do płaskiego, szerokiego garnka lub na patelnię wlejesz szklankę wody, dodasz kilka łyżek octu i wrzucisz 3 goździki. Efekt? Na pewno będzie zaskoczeniem! Taką mieszankę należy gotować przez kilka minut, na małym ogniu, bez przykrycia. Zapach po rybie praktycznie zniknie od razu!

Jak pozbyć się zapachu ryby z piekarnika, dłoni oraz deski i noża?

Zapach w domu to jedno. Pewnego rodzaju problem stanowi również zapach, który utrzymuje się w piekarniku, na naszych dłoniach oraz na desce i nożu, które były wykorzystywane np. do filetowania ulubionej ryby. Okazuje się, że te wszystkie kwestie są naprawdę proste do rozwiązania. Jeśli zastanawiasz się, jak pozbyć się zapachu ryby, to koniecznie poznaj poniższe rozwiązania.

Najzdrowsza ryba- Pyszności
Najzdrowsza ryba- Pyszności

Zapach ryby zniknie, gdy:

  • deskę i nóż umyjesz pod ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń i następnie przetrzesz połówką cytryny;
  • dłonie umyjesz w roztworze z wody utlenionej lub natrzesz papką z soli;
  • blachy w piekarniku nasmarujesz olejkiem waniliowym i podgrzejesz przez kilka minut; świetną opcją będzie również przemycie piekarnika octem.

Lubisz dania z piekarnika? Zobacz na naszym kanale YouTube przepis na kociołek z piekarnika. Jego Smak Cię zachwyci:

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯