"Kto je zjada, ten jest mądry". W porównaniu do innych ryb prawie nie zawierają metali ciężkich

Lubisz ryby, ale nie wiesz, które wybrać? Z pomocą przychodzi Morski Instytut Badawczy. Okazuje się, że spożywanie szczególnie jednego rodzaju ryb jest dla nas bardzo korzystne.

Dlaczego warto jeść flądry?Dlaczego warto jeść flądry?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Nyan TA

Wakacje powoli zbliżają się ku końcowi. I jeśli spędziłeś urlop nad morzem i zasmakowałeś w rybach, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Jeśli planujesz wprowadzić je na stałe do swojego menu, warto wiedzieć, jaki rodzaj ryby będzie najlepszy.

Usiądź więc wygodnie, weź coś do picia i wybierz się ze mną w morską podróż, z której wrócisz z cennymi informacjami. Co więcej, będziesz mógł je wykorzystać w przyszłości, na czym z pewnością skorzysta twoje zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ziemniaczane kulki w aromatycznym sosie pomidorowym

Jaka ryba jest najlepszym wyborem?

Doskonale wiem, że ryby w naszym kraju nie cieszą się tak wielkim zainteresowaniem, jak np. w krajach śródziemnomorskich. A szkoda, bo nie dość, że genialnie smakują, to jeszcze są cennym źródłem wartości odżywczych. Tym samym warto wprowadzić je do codziennej diety

Jeśli zastanawiasz się, jaki wybór będzie tu najlepszy, to z pomocą przychodzi Morski Instytut Badawczy. Na swojej oficjalnej stronie opublikował on artykuł z bardzo ciekawym tytułem "Kto je flądry, ten jest mądry". Jego autorkami są prof. nadzw. dr hab. Joanna Szlinder-Richert oraz prof. nadzw. dr hab. Lucyna Polak-Juszczak. Co więc ma w sobie takiego ta dobrze znana ryba? Już wyjaśniam!

Obiad z rybą w roli głównej
Obiad z rybą w roli głównej © Adobe Stock | FomaA

Co skrywa w sobie flądra?

Flądra należy do chudych ryb. Ma białe mięso, które można przyrządzić i podać na wiele ciekawych sposobów. Świetnie sprawdzi się w formie duszonej na parze, prosto z grilla czy po prostu z piekarnika w chrupiącej panierce.

Ryba, o której dzisiaj mowa, to również świetny sposób na dostarczenie organizmowi potrzebnego białkakawasów omega-3. Niepozorna ryba bogata jest też w witaminy z grupy B, jak i witaminę D oraz E. Jeśli zaś chodzi o składniki mineralne, bohaterka dzisiejszego artykułu zawiera fosfor, selen oraz wapń.

To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Bo z artykułu, o którym wspomniałam wcześniej, dowiadujemy się czegoś bardzo ważnego. Z przeprowadzanych badań jasno wynika, że flądra jest też bardzo bezpiecznym wyborem.

Badania prowadzone w MIR-PIB pokazały, że zawartość metali toksycznych (kadmu, ołowiu i rtęci) we flądrach jest na niskim poziomie. Jeżeli odniesiemy się do kadmu i ołowiu, to ich zawartości w mięśniach flądry są niższe niż np. w zbożach czy warzywach.

Wyniki naszych badań, prowadzonych od ponad dwóch dekad, wskazują, że dla flądry (innych ryb również) stężenia dopuszczalne w żywności nie były przekroczone i stanowią one około 1-3% limitu. Większą uwagę należy zwrócić na rtęć, która w rybach występuje na wyższym poziomie, niż w innych rodzajach żywności. Rtęć we flądrze stanowi około 10% bezpiecznego limitu.

prof. nadzw. dr hab. Joanna Szlinder-Richert, prof. nadzw. dr hab. Lucyna Polak-Juszczak

Jak widzisz, argumentów za spożywaniem flądry jest sporo. Nie dość, że świetnie smakuje i można przygotować ją na wiele ciekawych sposobów, to jeszcze jest bogata w ważne dla naszego organizmu wartości odżywcze. Wisienką na torcie w tym przypadku jest wiadomość, że flądra nie akumuluje szkodliwych dla zdrowia substancji, które mogłyby nam zagrażać. 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości