Nie trzeba wydłubywać ości i patroszyć. Niedoceniane małe rybki to odżywcza bomba

Ostatnie badania japońskich naukowców przynoszą nowe dane dotyczące jedzenia ryb. Dobrze je znać przed wakacyjnymi wyjazdami nad wodę. Ryby, o których wspominają badacze z Azji są dostępne także w Polsce.

floured anchovies fillets
fillets of fresh anchovies floured and fried
sal61
Recipe, Meal, Fillet, Menu, Fried, Spain, Restaurant, Lunch, Seafood, Food, Tray, Plate, Crockery, CrispyMałe rybki są bezcenne!
Źródło zdjęć: © Getty Images | sal61
Dorota Gepert

O tym, że ryby powinniśmy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu, dobrze wiemy. Jednak nie zawsze jest to możliwe. Nie należą one do tanich. Tym bardziej warto wiedzieć, które wybierać, by organizm skorzystał z ich właściwości.

Dwa razy w tygodniu

Do najczęściej polecanych ryb należą m.in. śledź, łosoś, morszczuk, dorsz czy makrela. To dobre źródła pełnowartościowego białka, dostarczają organizmowi witaminy D, fosforu czy selenu, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Dlatego świetnie działają na serce i układ nerwowy, poprawiają odporność, zapobiegają nowotworom. To wszystko już wiemy. Dlatego dietetycy zalecają, by ryby jeść kilka razy w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Małe, ale cenne

W cieniu dużych ryb pozostawały te małe i często uchodziły za mniej wartościowe. Nad nimi właśnie pochylili się japońscy naukowcy. Jak wynika z ich badań, niestety nie docenialiśmy ich. Warto jeść je tak samo często, jak duże ryby i to... w całości. Naukowcy sugerują, że jedzenie małych ryb może przedłużać życie. Badacze z Uniwersytetu w Nagoi w Japonii zaobserwowali, że jedzenie zwłaszcza przez kobiety małych ryb w całości przekładało się na mniejsze ogólne ryzyko śmierci, a także mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworów. W badaniu wzięło udział 34 tysiące mężczyzn i 46 tysięcy kobiet w wieku od 35 do 69 lat, wszyscy to mieszkańcy Japonii.

Zawsze w całości

Naukowcy są pewni, że chociaż ich ustalenia dotyczyły tylko Japończyków, powinny być ważne dla innych narodowości. Uważają, że spożywanie małych ryb w dowolnym miejscu może okazać się sposobem na przedłużenie średniej długości życia. Składniki odżywcze i inne substancje charakterystyczne dla małych ryb, które są zjadane w całości, mogą przyczyniać się do utrzymania dobrego zdrowia, to przede wszystkim kwasy omega-3, wapń, witamina B12, witamina A, witamina D czy żelazo. Zwrócili uwagę nie tylko na imponującą wartość odżywczą, ale też niski poziom toksycznej rtęci w porównaniu z dużymi rybami.

W poszukiwaniu stynek

Mniejsze ryby, które polecają japońscy naukowcy to przede wszystkim dobrze nam znane sardynki czy szprotki. Wspominają też o stynkach, które można zjeść w wielu miejscach na Mazurach. Obtacza się je w mące i smaży na głębokim tłuszczu. Zjada się je oczywiście w całości, czyli tak jak zalecają japońscy naukowcy. Ostatni raz jadłam stynki w "Słowiczówce" w Ukcie. Mam nadzieję, że kiedy wrócę na Mazury wciąż będą w karcie. Wypatrujcie na wakacyjnych szlakach małych rybek!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy