Nie trzeba wydłubywać ości i patroszyć. Niedoceniane małe rybki to odżywcza bomba

Ostatnie badania japońskich naukowców przynoszą nowe dane dotyczące jedzenia ryb. Dobrze je znać przed wakacyjnymi wyjazdami nad wodę. Ryby, o których wspominają badacze z Azji są dostępne także w Polsce.

floured anchovies fillets
fillets of fresh anchovies floured and fried
sal61
Recipe, Meal, Fillet, Menu, Fried, Spain, Restaurant, Lunch, Seafood, Food, Tray, Plate, Crockery, CrispyMałe rybki są bezcenne!
Źródło zdjęć: © Getty Images | sal61
Dorota Gepert

O tym, że ryby powinniśmy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu, dobrze wiemy. Jednak nie zawsze jest to możliwe. Nie należą one do tanich. Tym bardziej warto wiedzieć, które wybierać, by organizm skorzystał z ich właściwości.

Dwa razy w tygodniu

Do najczęściej polecanych ryb należą m.in. śledź, łosoś, morszczuk, dorsz czy makrela. To dobre źródła pełnowartościowego białka, dostarczają organizmowi witaminy D, fosforu czy selenu, a także wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Dlatego świetnie działają na serce i układ nerwowy, poprawiają odporność, zapobiegają nowotworom. To wszystko już wiemy. Dlatego dietetycy zalecają, by ryby jeść kilka razy w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy odwiedzają mnie goście, zawsze serwuję te koreczki. Wszyscy się nimi zachwycają

Małe, ale cenne

W cieniu dużych ryb pozostawały te małe i często uchodziły za mniej wartościowe. Nad nimi właśnie pochylili się japońscy naukowcy. Jak wynika z ich badań, niestety nie docenialiśmy ich. Warto jeść je tak samo często, jak duże ryby i to... w całości. Naukowcy sugerują, że jedzenie małych ryb może przedłużać życie. Badacze z Uniwersytetu w Nagoi w Japonii zaobserwowali, że jedzenie zwłaszcza przez kobiety małych ryb w całości przekładało się na mniejsze ogólne ryzyko śmierci, a także mniejsze ryzyko zgonu z powodu nowotworów. W badaniu wzięło udział 34 tysiące mężczyzn i 46 tysięcy kobiet w wieku od 35 do 69 lat, wszyscy to mieszkańcy Japonii.

Zawsze w całości

Naukowcy są pewni, że chociaż ich ustalenia dotyczyły tylko Japończyków, powinny być ważne dla innych narodowości. Uważają, że spożywanie małych ryb w dowolnym miejscu może okazać się sposobem na przedłużenie średniej długości życia. Składniki odżywcze i inne substancje charakterystyczne dla małych ryb, które są zjadane w całości, mogą przyczyniać się do utrzymania dobrego zdrowia, to przede wszystkim kwasy omega-3, wapń, witamina B12, witamina A, witamina D czy żelazo. Zwrócili uwagę nie tylko na imponującą wartość odżywczą, ale też niski poziom toksycznej rtęci w porównaniu z dużymi rybami.

W poszukiwaniu stynek

Mniejsze ryby, które polecają japońscy naukowcy to przede wszystkim dobrze nam znane sardynki czy szprotki. Wspominają też o stynkach, które można zjeść w wielu miejscach na Mazurach. Obtacza się je w mące i smaży na głębokim tłuszczu. Zjada się je oczywiście w całości, czyli tak jak zalecają japońscy naukowcy. Ostatni raz jadłam stynki w "Słowiczówce" w Ukcie. Mam nadzieję, że kiedy wrócę na Mazury wciąż będą w karcie. Wypatrujcie na wakacyjnych szlakach małych rybek!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku