Mieszam serek wiejski z ugotowanymi ziemniakami i smażę. Placki wychodzą nieziemsko chrupkie i pyszne

Placki ziemniaczane są pracochłonne, bo najpierw musi pójść w ruch tarka? Niekoniecznie. Placki można przygotować także z ziemniaków ugotowanych, zwłaszcza gdy zostaną po obiedzie. A kiedy jeszcze w lodówce jest serek wiejski, to będą smaczniejsze, niż możesz się spodziewać.

Wypróbuj placki z tym dodatkiem, są pyszne. Wypróbuj placki z tym dodatkiem, są pyszne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków to jednak zupełnie inne dania. Trudno je porównywać. Jednak te drugie mają tą zaletę, że są ekonomiczne i znacznie szybciej będą gotowe.

Wspomnienia z gór

Uwielbiam Tatry. A kiedy tam jestem, oczywiście nie chodzę tylko po górach, bo kuchnia Podhala jest mi też bardzo bliska. Nie ma wyjazdu do Zakopanego bez kilku porcji moskoli. I właśnie te proste, góralskie placki były dla mnie inspiracją. Ich bazą są również wcześniej ugotowane ziemniaki. Powstały jako potrawa z resztek, tania i sycąca. Właściwie wystarczy połączyć ziemniaki z mąką. Moskole to jedna z tych potraw o której można powiedzieć, taka prosta i taka pyszna. Do wyjazdu z góry jeszcze sporo czasu, tymczasem lekko zmodyfikowałam przepis na placki z gotowanych ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Więcej białka

Do ugotowanych ziemniaków dołożyłam serek wiejski i wszystko zblendowałam. Dzięki temu placki mają kremową konsystencję i są mięciutkie. Oczywiście nabiał do placków, także tych ziemniaczanych, to nic nowego. Niektórzy dodają śmietanę także do tych klasycznych, z tartych surowych ziemniaków. Powoduje ona, że są bardziej delikatne. Smak, smakiem, ale nabiał podnosi też walory odżywcze placków. W serku wiejskim jest sporo białka.

Placki ziemniaczane z serkiem

Składniki:

  • 250g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do ugotowanych ziemniaków dodaj serek i zblenduj na jednolitą masę.
  2. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól i sodę. Dołóż jajka i zblendowaną masę ziemniaczaną.
  3. Zagnieć ciasto, potem uformuj je w wałek i pokrój na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczaj w dłoniach i obtaczaj w mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  5. Wykładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Placki podawaj ze śmietaną lub twarożkiem. Smakują też z warzywami.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀