Mieszam serek wiejski z ugotowanymi ziemniakami i smażę. Placki wychodzą nieziemsko chrupkie i pyszne

Placki ziemniaczane są pracochłonne, bo najpierw musi pójść w ruch tarka? Niekoniecznie. Placki można przygotować także z ziemniaków ugotowanych, zwłaszcza gdy zostaną po obiedzie. A kiedy jeszcze w lodówce jest serek wiejski, to będą smaczniejsze, niż możesz się spodziewać.

Wypróbuj placki z tym dodatkiem, są pyszne. Wypróbuj placki z tym dodatkiem, są pyszne.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane z surowych i gotowanych ziemniaków to jednak zupełnie inne dania. Trudno je porównywać. Jednak te drugie mają tą zaletę, że są ekonomiczne i znacznie szybciej będą gotowe.

Wspomnienia z gór

Uwielbiam Tatry. A kiedy tam jestem, oczywiście nie chodzę tylko po górach, bo kuchnia Podhala jest mi też bardzo bliska. Nie ma wyjazdu do Zakopanego bez kilku porcji moskoli. I właśnie te proste, góralskie placki były dla mnie inspiracją. Ich bazą są również wcześniej ugotowane ziemniaki. Powstały jako potrawa z resztek, tania i sycąca. Właściwie wystarczy połączyć ziemniaki z mąką. Moskole to jedna z tych potraw o której można powiedzieć, taka prosta i taka pyszna. Do wyjazdu z góry jeszcze sporo czasu, tymczasem lekko zmodyfikowałam przepis na placki z gotowanych ziemniaków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast zagniatać w garnku, podaję w formie zapiekanki. Smakuje nieziemsko pysznie

Więcej białka

Do ugotowanych ziemniaków dołożyłam serek wiejski i wszystko zblendowałam. Dzięki temu placki mają kremową konsystencję i są mięciutkie. Oczywiście nabiał do placków, także tych ziemniaczanych, to nic nowego. Niektórzy dodają śmietanę także do tych klasycznych, z tartych surowych ziemniaków. Powoduje ona, że są bardziej delikatne. Smak, smakiem, ale nabiał podnosi też walory odżywcze placków. W serku wiejskim jest sporo białka.

Placki ziemniaczane z serkiem

Składniki:

  • 250g ugotowanych ziemniaków,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • 2 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • pół łyżeczki soli,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do ugotowanych ziemniaków dodaj serek i zblenduj na jednolitą masę.
  2. Mąkę wsyp do dużej miski, dodaj sól i sodę. Dołóż jajka i zblendowaną masę ziemniaczaną.
  3. Zagnieć ciasto, potem uformuj je w wałek i pokrój na plastry. Każdy plaster ciasta rozpłaszczaj w dłoniach i obtaczaj w mące.
  4. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z obu stron na złoty kolor.
  5. Wykładaj je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
  6. Placki podawaj ze śmietaną lub twarożkiem. Smakują też z warzywami.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy