Uwielbiam go do obiadu. Jednak moja babcia piekła na nim pyszne i puszyste placuszki

Teraz rodzajów nabiału mamy znacznie więcej, ale w czasach naszych babć to był podstawowy wybór. Serwowały go do ziemniaków, a także dodawały do różnych potraw. W mojej rodzinie na zsiadłym mleku, bo o nie właśnie chodzi, od pokoleń przygotowuje się pyszne placki. Teraz jest na nie świetny czas, bo pasują do nich sezonowe owoce, a zwłaszcza truskawki czy maliny.

Te placki są bardzo puszyste!Te placki są bardzo puszyste!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Śniadanie na ciepło to zawsze dobry początek dnia. Placki uwielbiają dzieci, ale tak naprawdę nie ma tu limitu wieku. Smakują każdemu i to zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przysmak w stylu retro

Zsiadłe mleko kojarzy się z beztroskimi wakacjami sprzed lat. Podawano je do obiadu, idealnie pasowało do młodych ziemniaków z koperkiem. W dodatku miało działanie chłodzące, więc sprawdzało się podczas upałów. Nasze babcie przygotowywały ten napój w domu. Teraz robimy go coraz rzadziej. Potrzebne jest do niego mleko świeże "prosto od krowy", nie nadaje się to UHT. Jednak bez problemu można kupić zsiadłe mleko w sklepie. Czasami jednak ginie na półce w natłoku innych nabiałowych produktów. Ostatnio mocno straciło na popularności i częściej sięgamy po kefir, jogurt czy maślankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Przyspiesza trawienie

W składzie kwaśnego mleka powinno być tylko mleko i żywe kultury bakterii. Znajdziemy takie w sklepach. Dlaczego warto poszukać? Mleko zsiadłe jest lekkostrawnym i bogatym w substancje odżywcze źródłem kwasu mlekowego. Znajdujące się w kwaśnym mleku żywe kultury bakterii mają bardzo dobry wpływ na pracę jelit i odporność, bo usprawniają działanie układu immunologicznego. Po zsiadłe mleko warto sięgnąć przy problemach z trawieniem. Powoduje, że zwiększa się wydzielanie soków trawiennych i wydzielanie żółci, korzystnie wpływa na pracę trzustki. Takie mleko pobudza apetyt, ale samo w sobie ma niewiele kalorii.

Lepiej nie zapominać o tym przysmaku.
Lepiej nie zapominać o tym przysmaku. © Adobe Stock

Tak robiła babcia

Placki na zsiadłym mleku przygotowywane były w wielu domach. Są pyszne, szybkie i dzięki temu nabiałowemu składnikowi wychodzą bardzo puszyste. Smakują nawet z samym cukrem pudrem, ale sezonowe owoce będą do nich zawsze świetnym dodatkiem. Mam na nie sprawdzony przepis, który przekazała mi moja babcia.

Placki na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 200 g zsiadłego mleka,
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier do smaku,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zsiadłe mleko, jajka oraz olej wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
  2. Składniki wymieszaj ponownie, masa powinna być gęsta.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta, formuj średniej wielkości placuszki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Placki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z sezonowymi owocami.

Wybrane dla Ciebie

Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
Te muszle faszerowane kurkami to hit. Odkąd mam przepis robię je często
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
W Polsce popularne, a w innych krajach zakazane. Zawierają szkodliwe substancje
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
Błąd, który popełnia wielu. Tych produktów nie wolno wkładać do mikrofalówki
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
To najlepszy chleb z Lidla. Dietetyk wyjaśnia, dlaczego akurat ten warto kupować
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
Dodaję do boczku i roluję. Po upieczeniu ma chrupiącą skórkę, ale soczysty środek
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
To najprostszy przepis na duszoną młodą kapustę. Z ziemniakami smakuje genialnie
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Jak mrozić gołąbki? Dzięki tym trikom będą później smakować jak świeżo przygotowane
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zjedli śniadanie w Zakopanem. Za dwie jajecznice i dwie kawy zapłacili aż 240 zł
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zapomniane warzywo wraca do łask. Wspiera serce i pomaga schudnąć
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Zaserwowałam znajomym ciszki kaszubskie. Śmiali się, a później prosili o dokładkę
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Wystarczy 1 łyżeczka podczas gotowania. Bób zachowa swój piękny kolor i będzie lepszy
Takie czereśnie omijaj szerokim łukiem. Niemal pewne, że są robaczywe
Takie czereśnie omijaj szerokim łukiem. Niemal pewne, że są robaczywe