PrzepisSzybkie i tanieUwielbiam go do obiadu. Jednak moja babcia piekła na nim pyszne i puszyste placuszki

Uwielbiam go do obiadu. Jednak moja babcia piekła na nim pyszne i puszyste placuszki

Teraz rodzajów nabiału mamy znacznie więcej, ale w czasach naszych babć to był podstawowy wybór. Serwowały go do ziemniaków, a także dodawały do różnych potraw. W mojej rodzinie na zsiadłym mleku, bo o nie właśnie chodzi, od pokoleń przygotowuje się pyszne placki. Teraz jest na nie świetny czas, bo pasują do nich sezonowe owoce, a zwłaszcza truskawki czy maliny.

Te placki są bardzo puszyste!
Te placki są bardzo puszyste!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 14:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Śniadanie na ciepło to zawsze dobry początek dnia. Placki uwielbiają dzieci, ale tak naprawdę nie ma tu limitu wieku. Smakują każdemu i to zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przysmak w stylu retro

Zsiadłe mleko kojarzy się z beztroskimi wakacjami sprzed lat. Podawano je do obiadu, idealnie pasowało do młodych ziemniaków z koperkiem. W dodatku miało działanie chłodzące, więc sprawdzało się podczas upałów. Nasze babcie przygotowywały ten napój w domu. Teraz robimy go coraz rzadziej. Potrzebne jest do niego mleko świeże "prosto od krowy", nie nadaje się to UHT. Jednak bez problemu można kupić zsiadłe mleko w sklepie. Czasami jednak ginie na półce w natłoku innych nabiałowych produktów. Ostatnio mocno straciło na popularności i częściej sięgamy po kefir, jogurt czy maślankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przyspiesza trawienie

W składzie kwaśnego mleka powinno być tylko mleko i żywe kultury bakterii. Znajdziemy takie w sklepach. Dlaczego warto poszukać? Mleko zsiadłe jest lekkostrawnym i bogatym w substancje odżywcze źródłem kwasu mlekowego. Znajdujące się w kwaśnym mleku żywe kultury bakterii mają bardzo dobry wpływ na pracę jelit i odporność, bo usprawniają działanie układu immunologicznego. Po zsiadłe mleko warto sięgnąć przy problemach z trawieniem. Powoduje, że zwiększa się wydzielanie soków trawiennych i wydzielanie żółci, korzystnie wpływa na pracę trzustki. Takie mleko pobudza apetyt, ale samo w sobie ma niewiele kalorii.

Lepiej nie zapominać o tym przysmaku.
Lepiej nie zapominać o tym przysmaku. © Adobe Stock

Tak robiła babcia

Placki na zsiadłym mleku przygotowywane były w wielu domach. Są pyszne, szybkie i dzięki temu nabiałowemu składnikowi wychodzą bardzo puszyste. Smakują nawet z samym cukrem pudrem, ale sezonowe owoce będą do nich zawsze świetnym dodatkiem. Mam na nie sprawdzony przepis, który przekazała mi moja babcia.

Placki na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 200 g zsiadłego mleka,
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier do smaku,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zsiadłe mleko, jajka oraz olej wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
  2. Składniki wymieszaj ponownie, masa powinna być gęsta.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta, formuj średniej wielkości placuszki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Placki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z sezonowymi owocami.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
mlekozsiadłe mlekodieta