Uwielbiam go do obiadu. Jednak moja babcia piekła na nim pyszne i puszyste placuszki
Teraz rodzajów nabiału mamy znacznie więcej, ale w czasach naszych babć to był podstawowy wybór. Serwowały go do ziemniaków, a także dodawały do różnych potraw. W mojej rodzinie na zsiadłym mleku, bo o nie właśnie chodzi, od pokoleń przygotowuje się pyszne placki. Teraz jest na nie świetny czas, bo pasują do nich sezonowe owoce, a zwłaszcza truskawki czy maliny.
04.06.2024 | aktual.: 04.06.2024 14:15
Śniadanie na ciepło to zawsze dobry początek dnia. Placki uwielbiają dzieci, ale tak naprawdę nie ma tu limitu wieku. Smakują każdemu i to zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Przysmak w stylu retro
Zsiadłe mleko kojarzy się z beztroskimi wakacjami sprzed lat. Podawano je do obiadu, idealnie pasowało do młodych ziemniaków z koperkiem. W dodatku miało działanie chłodzące, więc sprawdzało się podczas upałów. Nasze babcie przygotowywały ten napój w domu. Teraz robimy go coraz rzadziej. Potrzebne jest do niego mleko świeże "prosto od krowy", nie nadaje się to UHT. Jednak bez problemu można kupić zsiadłe mleko w sklepie. Czasami jednak ginie na półce w natłoku innych nabiałowych produktów. Ostatnio mocno straciło na popularności i częściej sięgamy po kefir, jogurt czy maślankę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przyspiesza trawienie
W składzie kwaśnego mleka powinno być tylko mleko i żywe kultury bakterii. Znajdziemy takie w sklepach. Dlaczego warto poszukać? Mleko zsiadłe jest lekkostrawnym i bogatym w substancje odżywcze źródłem kwasu mlekowego. Znajdujące się w kwaśnym mleku żywe kultury bakterii mają bardzo dobry wpływ na pracę jelit i odporność, bo usprawniają działanie układu immunologicznego. Po zsiadłe mleko warto sięgnąć przy problemach z trawieniem. Powoduje, że zwiększa się wydzielanie soków trawiennych i wydzielanie żółci, korzystnie wpływa na pracę trzustki. Takie mleko pobudza apetyt, ale samo w sobie ma niewiele kalorii.
Tak robiła babcia
Placki na zsiadłym mleku przygotowywane były w wielu domach. Są pyszne, szybkie i dzięki temu nabiałowemu składnikowi wychodzą bardzo puszyste. Smakują nawet z samym cukrem pudrem, ale sezonowe owoce będą do nich zawsze świetnym dodatkiem. Mam na nie sprawdzony przepis, który przekazała mi moja babcia.
Placki na zsiadłym mleku
Składniki:
- 200 g zsiadłego mleka,
- 1, 5 szklanki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- cukier do smaku,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Zsiadłe mleko, jajka oraz olej wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
- Składniki wymieszaj ponownie, masa powinna być gęsta.
- Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta, formuj średniej wielkości placuszki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Placki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z sezonowymi owocami.