Uwielbiam go do obiadu. Jednak moja babcia piekła na nim pyszne i puszyste placuszki

Teraz rodzajów nabiału mamy znacznie więcej, ale w czasach naszych babć to był podstawowy wybór. Serwowały go do ziemniaków, a także dodawały do różnych potraw. W mojej rodzinie na zsiadłym mleku, bo o nie właśnie chodzi, od pokoleń przygotowuje się pyszne placki. Teraz jest na nie świetny czas, bo pasują do nich sezonowe owoce, a zwłaszcza truskawki czy maliny.

Te placki są bardzo puszyste!Te placki są bardzo puszyste!
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Śniadanie na ciepło to zawsze dobry początek dnia. Placki uwielbiają dzieci, ale tak naprawdę nie ma tu limitu wieku. Smakują każdemu i to zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Przysmak w stylu retro

Zsiadłe mleko kojarzy się z beztroskimi wakacjami sprzed lat. Podawano je do obiadu, idealnie pasowało do młodych ziemniaków z koperkiem. W dodatku miało działanie chłodzące, więc sprawdzało się podczas upałów. Nasze babcie przygotowywały ten napój w domu. Teraz robimy go coraz rzadziej. Potrzebne jest do niego mleko świeże "prosto od krowy", nie nadaje się to UHT. Jednak bez problemu można kupić zsiadłe mleko w sklepie. Czasami jednak ginie na półce w natłoku innych nabiałowych produktów. Ostatnio mocno straciło na popularności i częściej sięgamy po kefir, jogurt czy maślankę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem dylemat wybrania ulubionego ciasta przestanie istnieć

Przyspiesza trawienie

W składzie kwaśnego mleka powinno być tylko mleko i żywe kultury bakterii. Znajdziemy takie w sklepach. Dlaczego warto poszukać? Mleko zsiadłe jest lekkostrawnym i bogatym w substancje odżywcze źródłem kwasu mlekowego. Znajdujące się w kwaśnym mleku żywe kultury bakterii mają bardzo dobry wpływ na pracę jelit i odporność, bo usprawniają działanie układu immunologicznego. Po zsiadłe mleko warto sięgnąć przy problemach z trawieniem. Powoduje, że zwiększa się wydzielanie soków trawiennych i wydzielanie żółci, korzystnie wpływa na pracę trzustki. Takie mleko pobudza apetyt, ale samo w sobie ma niewiele kalorii.

Lepiej nie zapominać o tym przysmaku.
Lepiej nie zapominać o tym przysmaku. © Adobe Stock

Tak robiła babcia

Placki na zsiadłym mleku przygotowywane były w wielu domach. Są pyszne, szybkie i dzięki temu nabiałowemu składnikowi wychodzą bardzo puszyste. Smakują nawet z samym cukrem pudrem, ale sezonowe owoce będą do nich zawsze świetnym dodatkiem. Mam na nie sprawdzony przepis, który przekazała mi moja babcia.

Placki na zsiadłym mleku

Składniki:

  • 200 g zsiadłego mleka,
  • 1, 5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • cukier do smaku,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Zsiadłe mleko, jajka oraz olej wymieszaj mikserem lub trzepaczką. Potem dodaj przesianą przez sitko mąkę, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli.
  2. Składniki wymieszaj ponownie, masa powinna być gęsta.
  3. Rozgrzej olej na patelni. Nakładaj porcje ciasta, formuj średniej wielkości placuszki i smaż przez 2-3 minuty z każdej strony. Placki odsącz na papierowym ręczniku i podawaj z sezonowymi owocami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"