Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka
Nie masz pomysłu na smaczną, ciekawą i pożywną kolację? Przygotuj genialne placuszki z awokado z kolorowymi dodatkami. To będzie prawdziwy sztos.
27.05.2024 | aktual.: 27.05.2024 08:37
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego dobrze, kiedy jest lekka i szybka w przygotowaniu jednocześnie. I jeśli szukasz właśnie takich inspiracji, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment zdradzę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować kolację dla całej rodziny w naprawdę ciekawym wydaniu.
Tym razem będzie to niesamowita kombinacja pieczonych placuszków z awokado, które połączysz z kolorowymi i smacznymi warzywami. Nie zabraknie tu zielonej sałaty, soczystego pomidora i czerwonej cebuli. Oczywiście to tylko jedna z propozycji podania, bo tak naprawdę do takiego zestawu będzie pasować cała masa dodatków. Nie bój się więc tworzyć własnych kombinacji, dzięki którym przepis szybko się nie znudzi. Wręcz przeciwnie za każdym razem będziesz odkrywał go zupełnie na nowo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Niesamowite placuszki z awokado w połączeniu z warzywną wkładką mogłabym jeść na okrągło
Składniki:
Placuszki:
- 1 awokado,
- 100 g tartego sera mozzarella,
- 1 jajko,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Pozostałe składniki:
- 4 liście sałaty rzymskiej,
- kilka plasterków pomidora,
- 1 garść czerwonej cebuli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania placuszków na bazie awokado. W tym celu po usunięciu skórki i pestki rozgniatam owoc przy pomocy widelca.
Krok 2. Po chwili dodaję kolejne składniki — jajko oraz startą na tarce mozzarellę. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie soli i pieprzu.
Krok 3. Z powstałej w ten sposób mieszanki formuję małe placki w formie do pieczenia. Wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam papierem do pieczenia. Dopiero w takim wydaniu placki mogą trafić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krok 4. Po wizycie w piekarniku zostaje już tylko złożyć wszystkie składniki w całość. Aby to zrobić, na talerzu układam pierwszy placek z awokado. Bezpośrednio na nim lądują następnie: liść sałaty, kawałki pomidora i piórka czerwonej cebuli.
Krok 5. Powstałą konstrukcję przykrywam drugim plackiem, po czym serwuję swoim bliskim. I to wszystko, smacznego!