Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Nie masz pomysłu na smaczną, ciekawą i pożywną kolację? Przygotuj genialne placuszki z awokado z kolorowymi dodatkami. To będzie prawdziwy sztos.

I pomysł na kolację już jestI pomysł na kolację już jest
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Kolacja to ostatni posiłek w ciągu dnia, dlatego dobrze, kiedy jest lekka i szybka w przygotowaniu jednocześnie. I jeśli szukasz właśnie takich inspiracji, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment zdradzę ci, jak w szybki i prosty sposób przygotować kolację dla całej rodziny w naprawdę ciekawym wydaniu.

Tym razem będzie to niesamowita kombinacja pieczonych placuszków z awokado, które połączysz z kolorowymismacznymi warzywami. Nie zabraknie tu zielonej sałaty, soczystego pomidora czerwonej cebuli. Oczywiście to tylko jedna z propozycji podania, bo tak naprawdę do takiego zestawu będzie pasować cała masa dodatków. Nie bój się więc tworzyć własnych kombinacji, dzięki którym przepis szybko się nie znudzi. Wręcz przeciwnie za każdym razem będziesz odkrywał go zupełnie na nowo

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Niesamowite placuszki z awokado w połączeniu z warzywną wkładką mogłabym jeść na okrągło

Składniki:

Placuszki:

  • 1 awokado,
  • 100 g tartego sera mozzarella,
  • 1 jajko,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.  

Pozostałe składniki: 

  • 4 liście sałaty rzymskiej,
  • kilka plasterków pomidora,
  • 1 garść czerwonej cebuli.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania placuszków na bazie awokado. W tym celu po usunięciu skórki i pestki rozgniatam owoc przy pomocy widelca.

W pierwszej kolejności zajmuję się awokado
W pierwszej kolejności zajmuję się awokado © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili dodaję kolejne składniki — jajko oraz startą na tarce mozzarellę. Nie zapominam również o przyprawach, a mianowicie soli i pieprzu.

Powstałą mieszankę doprawiam do smaku
Zawartość miski doprawiam do smaku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Z powstałej w ten sposób mieszanki formuję małe placki formie do pieczenia. Wcześniej kuchenny gadżet zabezpieczam papierem do pieczenia. Dopiero w takim wydaniu placki mogą trafić do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Po wizycie w piekarniku zostaje już tylko złożyć wszystkie składniki w całość. Aby to zrobić, na talerzu układam pierwszy placek z awokado. Bezpośrednio na nim lądują następnie: liść sałaty, kawałki pomidorapiórka czerwonej cebuli.

Dodatków nigdy za wiele
Dodatków nigdy za wiele © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Powstałą konstrukcję przykrywam drugim plackiem, po czym serwuję swoim bliskim. I to wszystko, smacznego!

Takiej kolacji nie oprze się nawet największy niejadek
Takiej kolacji nie oprze się nawet największy niejadek © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej