PrzepisSałatkiKolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Każdy się nią zajada ze smakiem
Każdy się nią zajada ze smakiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

16.05.2024 08:18, aktual.: 16.05.2024 08:32

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli myślisz, że znasz już wszystkie najlepsze kombinacje sałatkowe, od razu wyprowadzam cię z błędu. Z naszym przepisem odkryjesz zupełnie nowe smaki, które z pewnością zostaną z tobą na dłużej.

Sałatki to sprawdzony pomysł na szybką, pożywną i smaczną kolację. Nie można obejść się bez nich również podczas rodzinnych spotkań czy imprez w gronie przyjaciół. Dlatego też ciekawych inspiracji na ich przygotowanie nigdy nie jest za wiele. 

A skoro o pysznych sałatkach już mowa, to w twoich zbiorach ze sprawdzonymi przepisami nie może zabraknąć genialnej kombinacji kolorowych warzyw, kultowego kurczaka, uroczego makronu i czerwonego pesto. To naprawdę wyjątkowaoryginalna mieszanka, której nie sposób się oprzeć. Masz więc pewność, że stanie się hitem również w twoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

W tej szybkiej i prostej sałatce czekają na ciebie same smaczne kęski

Składniki:

Sałatka:

  • 200 g makaronu kokardki,
  • 100 g rukoli,
  • około 30 pomidorków koktajlowych,
  • 150 g mini mozzarelli,
  • 240 g czerwonej fasoli,
  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • 1 awokado,
  • 1 mała puszka kukurydzy. 

Sos: 

  • 3 łyżki czerwonego pesto,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • oliwa z oliwek do smaku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu dzielę mięso na mniejsze kawałki, po czym łączę je z oliwą z oliwek, przyprawą do kurczaka, soląpieprzem.

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Przygotowane w ten sposób mięso podsmażam następnie na dobrze rozgrzanej patelni.

Kurczak po chwili trafia na patelnię
Kurczak po chwili trafia na patelnię© Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce przygotowuję sos na bazie czerwonego pesto. Do podstawowego składnika dodaję oliwę z oliwek, suszoną bazylię, tarty parmezan, sól oraz sok z cytryny.

Czas na sos
Czas na sos© Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie do dużej miski przesypuje rukolę, awokado, kukurydzę, czerwoną fasolę, mini mozzarelle oraz pomidorki koktajlowe podzielone na mniejsze kawałki. 

W przepisie nie zabraknie m.in. pomidorków koktajlowych
W przepisie nie zabraknie m.in. pomidorków koktajlowych© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Nie zapominam też o ugotowanym i odcedzonym makaronie, wcześniej przygotowanym kurczaku oraz sosie. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby zgromadzone w środku składniki dobrze się połączyły.

Na koniec mieszam dokładnie składniki
Na koniec mieszam dokładnie składniki© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Sałatkę serwuję w małych miseczkach z dodatkiem plastrów cytryny. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także