Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

Jeśli myślisz, że znasz już wszystkie najlepsze kombinacje sałatkowe, od razu wyprowadzam cię z błędu. Z naszym przepisem odkryjesz zupełnie nowe smaki, które z pewnością zostaną z tobą na dłużej.

Każdy się nią zajada ze smakiemKażdy się nią zajada ze smakiem
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Sałatki to sprawdzony pomysł na szybką, pożywną i smaczną kolację. Nie można obejść się bez nich również podczas rodzinnych spotkań czy imprez w gronie przyjaciół. Dlatego też ciekawych inspiracji na ich przygotowanie nigdy nie jest za wiele. 

A skoro o pysznych sałatkach już mowa, to w twoich zbiorach ze sprawdzonymi przepisami nie może zabraknąć genialnej kombinacji kolorowych warzyw, kultowego kurczaka, uroczego makronu i czerwonego pesto. To naprawdę wyjątkowaoryginalna mieszanka, której nie sposób się oprzeć. Masz więc pewność, że stanie się hitem również w twoim domu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni

W tej szybkiej i prostej sałatce czekają na ciebie same smaczne kęski

Składniki:

Sałatka:

  • 200 g makaronu kokardki,
  • 100 g rukoli,
  • około 30 pomidorków koktajlowych,
  • 150 g mini mozzarelli,
  • 240 g czerwonej fasoli,
  • 1 filet z piersi z kurczaka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • oliwa z oliwek do polania,
  • 1 awokado,
  • 1 mała puszka kukurydzy. 

Sos: 

  • 3 łyżki czerwonego pesto,
  • 20 g tartego parmezanu,
  • oliwa z oliwek do smaku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu dzielę mięso na mniejsze kawałki, po czym łączę je z oliwą z oliwek, przyprawą do kurczaka, soląpieprzem.

W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem
W pierwszej kolejności zajmuję się kurczakiem © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Przygotowane w ten sposób mięso podsmażam następnie na dobrze rozgrzanej patelni.

Kurczak po chwili trafia na patelnię
Kurczak po chwili trafia na patelnię © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W osobnej misce przygotowuję sos na bazie czerwonego pesto. Do podstawowego składnika dodaję oliwę z oliwek, suszoną bazylię, tarty parmezan, sól oraz sok z cytryny.

Czas na sos
Czas na sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Następnie do dużej miski przesypuje rukolę, awokado, kukurydzę, czerwoną fasolę, mini mozzarelle oraz pomidorki koktajlowe podzielone na mniejsze kawałki. 

W przepisie nie zabraknie m.in. pomidorków koktajlowych
W przepisie nie zabraknie m.in. pomidorków koktajlowych © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Nie zapominam też o ugotowanym i odcedzonym makaronie, wcześniej przygotowanym kurczaku oraz sosie. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby zgromadzone w środku składniki dobrze się połączyły.

Na koniec mieszam dokładnie składniki
Na koniec mieszam dokładnie składniki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Sałatkę serwuję w małych miseczkach z dodatkiem plastrów cytryny. I to wszystko, smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"