Kolorowa sałatka z czerwonym pesto to najnowsze odkrycie w mojej kuchni
Jeśli myślisz, że znasz już wszystkie najlepsze kombinacje sałatkowe, od razu wyprowadzam cię z błędu. Z naszym przepisem odkryjesz zupełnie nowe smaki, które z pewnością zostaną z tobą na dłużej.
16.05.2024 | aktual.: 16.05.2024 08:32
Sałatki to sprawdzony pomysł na szybką, pożywną i smaczną kolację. Nie można obejść się bez nich również podczas rodzinnych spotkań czy imprez w gronie przyjaciół. Dlatego też ciekawych inspiracji na ich przygotowanie nigdy nie jest za wiele.
A skoro o pysznych sałatkach już mowa, to w twoich zbiorach ze sprawdzonymi przepisami nie może zabraknąć genialnej kombinacji kolorowych warzyw, kultowego kurczaka, uroczego makronu i czerwonego pesto. To naprawdę wyjątkowa i oryginalna mieszanka, której nie sposób się oprzeć. Masz więc pewność, że stanie się hitem również w twoim domu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tej szybkiej i prostej sałatce czekają na ciebie same smaczne kęski
Składniki:
Sałatka:
- 200 g makaronu kokardki,
- 100 g rukoli,
- około 30 pomidorków koktajlowych,
- 150 g mini mozzarelli,
- 240 g czerwonej fasoli,
- 1 filet z piersi z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- oliwa z oliwek do polania,
- 1 awokado,
- 1 mała puszka kukurydzy.
Sos:
- 3 łyżki czerwonego pesto,
- 20 g tartego parmezanu,
- oliwa z oliwek do smaku,
- sok z 1/2 cytryny,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- sól do smaku.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania kurczaka. W tym celu dzielę mięso na mniejsze kawałki, po czym łączę je z oliwą z oliwek, przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem.
Krok 2. Przygotowane w ten sposób mięso podsmażam następnie na dobrze rozgrzanej patelni.
Krok 3. W osobnej misce przygotowuję sos na bazie czerwonego pesto. Do podstawowego składnika dodaję oliwę z oliwek, suszoną bazylię, tarty parmezan, sól oraz sok z cytryny.
Krok 4. Następnie do dużej miski przesypuje rukolę, awokado, kukurydzę, czerwoną fasolę, mini mozzarelle oraz pomidorki koktajlowe podzielone na mniejsze kawałki.
Krok 5. Nie zapominam też o ugotowanym i odcedzonym makaronie, wcześniej przygotowanym kurczaku oraz sosie. Zawartość miski dokładnie mieszam, aby zgromadzone w środku składniki dobrze się połączyły.
Krok 6. Sałatkę serwuję w małych miseczkach z dodatkiem plastrów cytryny. I to wszystko, smacznego!