Żadna wołowina i bekon. Babcia robiła o niebo lepsze burgery
Chociaż niemal na każdym rogu znaleźć można mniejsze lub większe burgerownie i restauracje typu fast food, to na samą myśl o babcinej kanapce z kotletem mielonym w brzuchu zaczyna głośniej burczeć. Sekret tego dania tkwi w prostocie.
13.05.2024 13:26
Pamiętacie te czasy, kiedy zwykła kanapka z mielonym w kajzerce była szczytem kulinarnych doznań? Babcia wkładała mięso, pomidora, ogórka i gotowe - pyszne, proste i zawsze cieszące podniebienie. Kapka ketchupu lub majonezu i mamy danie, które od razu budzi w sercu sentymentalne nuty. Chociaż o dobrego, amerykańskiego burgera wcale nie jest tak trudno, a wołowe kotlety znajdują się na wyciągnięcie ręki, to babciny rarytas wciąż podbija podniebienia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Burger z kotletem mielonym
Burgery to klasyka fast foodów, a kotlety mielone polskich obiadów. Oba te dania można połączyć, tworząc sentymentalne danie prosto z dzieciństwa. Moja babcia kotleta mielonego wkładała między rozkrojoną bułkę i wciskała nam do ręki, gdy na chwilę wpadaliśmy w przerwie od biegania po podwórku.
Burgery z kotletem mielonym to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Wystarczy usmażyć więcej kotletów - jednego dnia podać je w tradycyjnych sposób z ziemniakami i surówką, a drugiego dnia szybko włożyć do bułki. Dodatki można wybrać samodzielnie, według preferencji. Takie burgery z kotletem mielonym smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
- 1 większy kotlet mielony,
- 1 kajzerka,
- pomidor,
- cebula,
- 2 liście sałaty,
- 1 ogórek kiszony lub konserwowy,
- majonez i ketchup.
Sposób przygotowania:
- Kajzerkę przekrój na pół. Podpiecz w piekarniku lub na suchej patelni, jeśli chcesz, aby była chrupiąca.
- Posmaruj dół bułki majonezem. Połóż umyte i osuszone liście sałaty.
- Dodaj kotlet mielony, plasterki cebuli, pomidora oraz ogórków.
- Drugą połowę bułki posmaruj ketchupem i przykryj całość.
Prosty burger jak za dawnych lat jest już gotowy. Smacznego!