PrzepisKuchnia polskaŻadna wołowina i bekon. Babcia robiła o niebo lepsze burgery

Żadna wołowina i bekon. Babcia robiła o niebo lepsze burgery

Burger z kotletem mielonym - Pyszności
Burger z kotletem mielonym - Pyszności
Źródło zdjęć: © materiały prywatne

13.05.2024 13:26

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chociaż niemal na każdym rogu znaleźć można mniejsze lub większe burgerownie i restauracje typu fast food, to na samą myśl o babcinej kanapce z kotletem mielonym w brzuchu zaczyna głośniej burczeć. Sekret tego dania tkwi w prostocie.

Pamiętacie te czasy, kiedy zwykła kanapka z mielonym w kajzerce była szczytem kulinarnych doznań? Babcia wkładała mięso, pomidora, ogórka i gotowe - pyszne, proste i zawsze cieszące podniebienie. Kapka ketchupu lub majonezu i mamy danie, które od razu budzi w sercu sentymentalne nuty. Chociaż o dobrego, amerykańskiego burgera wcale nie jest tak trudno, a wołowe kotlety znajdują się na wyciągnięcie ręki, to babciny rarytas wciąż podbija podniebienia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Burger z kotletem mielonym

Burgery to klasyka fast foodów, a kotlety mielone polskich obiadów. Oba te dania można połączyć, tworząc sentymentalne danie prosto z dzieciństwa. Moja babcia kotleta mielonego wkładała między rozkrojoną bułkę i wciskała nam do ręki, gdy na chwilę wpadaliśmy w przerwie od biegania po podwórku.

kotlety mielone
kotlety mielone© Getty Images | Jakob Berg

Burgery z kotletem mielonym to świetny pomysł na ekspresowy obiad. Wystarczy usmażyć więcej kotletów - jednego dnia podać je w tradycyjnych sposób z ziemniakami i surówką, a drugiego dnia szybko włożyć do bułki. Dodatki można wybrać samodzielnie, według preferencji. Takie burgery z kotletem mielonym smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 większy kotlet mielony,
  • 1 kajzerka,
  • pomidor,
  • cebula,
  • 2 liście sałaty,
  • 1 ogórek kiszony lub konserwowy,
  • majonez i ketchup.

Sposób przygotowania:

  1. Kajzerkę przekrój na pół. Podpiecz w piekarniku lub na suchej patelni, jeśli chcesz, aby była chrupiąca.
  2. Posmaruj dół bułki majonezem. Połóż umyte i osuszone liście sałaty.
  3. Dodaj kotlet mielony, plasterki cebuli, pomidora oraz ogórków.
  4. Drugą połowę bułki posmaruj ketchupem i przykryj całość.

Prosty burger jak za dawnych lat jest już gotowy. Smacznego!

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także