Magda Gessler wyjaśniła, jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Kluczowa jest jedna rzecz

Choć wydawać by się mogło, że przygotowanie kotletów mielonych jest proste, wiele osób ma problem z uzyskaniem idealnej konsystencji i smaku. Na szczęście z pomocą przychodzi Magda Gessler, słynna restauratorka i prowadząca program "Kuchenne Rewolucje", która zdradziła swój sekret na najlepsze kotlety mielone.

Magda Gessler wyjaśniła, jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Kluczowa jest jedna rzeczMagda Gessler wyjaśniła, jak zrobić najlepsze kotlety mielone. Kluczowa jest jedna rzecz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
Marcin Michałowski

Magda Gessler, znana z programu "Kuchenne Rewolucje", ujawnia swoje eksperckie wskazówki dotyczące przygotowania idealnych kotletów mielonych. Jej przepis nie tylko zachwyci Twoje kubki smakowe, ale również odkryje jedną kluczową tajemnicę, którą warto poznać. Dowiedz się, jak sprawić, by twoje kotlety były soczyste, aromatyczne i zachwyciły wszystkich domowników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz lasagne? Koniecznie wypróbuj wersji ze szpinakiem i grzybami

Przepis na idealne kotlety mielone według Magdy Gessler

Magda Gessler podkreśla, że kluczem do idealnych kotletów mielonych jest odpowiednia proporcja mięsa. Według niej mięsa wołowego powinno być o ⅓ mniej niż wieprzowego. To właśnie dzięki temu połączeniu kotlety są soczyste i miękkie, a jednocześnie nie rozpadają się podczas smażenia.

Składniki:

  • 300 g wieprzowiny,
  • 200 g wołowiny,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1/2 bułki kajzerki,
  • 100 ml mleka,
  • 30 ml wody gazowanej,
  • 200 g bułki tartej,
  • 1 łyżka masła,
  • pieprz,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Namocz bułkę w mleku, a następnie zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę na maśle.
  2. Zmiel oba rodzaje mięsa, dodaj do miski razem z jajkiem, cebulą, namoczonym i odciśniętym płatkiem bułki oraz wlej wodę. Dopraw pieprzem i solą.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę, formuj z niej kotlety, obtocz je w bułce tartej.
  4. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, aż do uzyskania złocistego koloru.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do kotletów mielonych możesz dodać także inne składniki, np. drobno posiekaną natkę pietruszki, czosnek czy paprykę.
  • Jeśli chcesz, aby kotlety były bardziej pikantne, możesz dodać do nich szczyptę chili lub pieprzu cayenne.
  • Kotlety mielone możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.

Stosując się do tych prostych wskazówek Magdy Gessler, z pewnością przygotujesz pyszne i idealnie soczyste kotlety mielone, które zachwycą całą twoją rodzinę.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"