WAŻNE
TERAZ

Kaczyński umywa ręce w sprawie Mejzy, zdecyduje klub PiS. Znamy kulisy

Dosyp odpowiednie przyprawy. Kotlety z kalafiora szybko staną się twoimi ulubionymi

Kotlety kalafiorowe to roślinna alternatywa dla klasycznych mielonych. Odpowiednio przyrządzone przypominają mięsną wersję. Kluczowe są tutaj przyprawy. Jak zrobić dobre kotlety kalafiorowe? Poznaj najlepszy przepis.

Kotlety z kalafiora to doskonała alternatywa dla mielonych.Kotlety z kalafiora to doskonała alternatywa dla mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | chernikovatv

Kuchnia roślinna cieszy się coraz większą popularnością, na co wskazują statystyki. Aż 10 proc. Polaków jest na diecie wegańskiej. Wbrew obiegowej opinii, weganizm to nie tylko sałatki. To cała gama wyjątkowych smaków i konsystencji.

Co można jeść na diecie wegańskiej? Owoce, warzywa, pestki i strączki, a także tofu czy seitan. Jesteś ciekawy kuchni roślinnej? Wypróbuj przepis na kotlety z kalafiora, a zakochasz się w ich smaku. W konsystencji przypominają klasyczne mielone, choć nie ma w nich ani grama mięsa.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Fit tarta czekoladowa z malinami. Prawdziwa rozkosz dla podniebienia

Kotlety z kalafiora, czyli roślinna alternatywa dla mielonych

Kalafior to bardzo wdzięczne warzywo, które można wykorzystać na dziesiątki różnych sposobów. W ostatnich latach dużo mówi się o pieczonym kalafiorze. To jeden z najpopularniejszych przepisów kuchni bliskowschodniej. Pod wpływem temperatury warzywo całkowicie zmienia swój smak i konsystencję. Jest słodki, słony i umamiczny.

Umami to tzw. smak mięsny. Jak sama nazwa wskazuje, występuje w mięsie, a także produktach roślinnych, takich jak sos sojowy, suszone pomidory, orzechy, grzyby czy kalafior. Warzywo to można więc wykorzystać do przygotowania soczystych kotletów o wyczuwalnie mięsnym posmaku. To doskonała alternatywa dla klasycznych mielonych, o ile użyjesz odpowiednich przypraw. Poznaj przepis na kotlety z kalafiora, a już na stałe zagoszczą w twoim menu.

Kotlety z kalafiora — przepis

Składniki:

  • główka kalafiora,
  • 100 ml aquafaby* (w wersji wegetariańskiej - 1 jajko),
  • 1,5 szklanki bułki tartej,
  • 2 suszone pomidory,
  • łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • łyżeczka pieprzu białego,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pół pęczka posiekanego koperku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Kalafior umyj i pokrój na małe kawałki. Ugotuj go w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu wylej wodę i zgnieć warzywo na gładką papkę.
  2. Pokrój suszone pomidory w drobną kostkę i dorzuć je do kalafiora.
  3. Dodaj przyprawy, aquafabę i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Z tak przygotowanej masy uformuj kotlety. Smaż je z dwóch stron, aż staną się rumiane. Podawaj z ziemniakami i ulubioną surówką.

*Aquafaba to woda z ciecierzycy. Jest doskonałym zamiennikiem dla jajek. Wystarczy dodać do niej odrobinę soli i ubić ją na sztywno. W konsystencji przypomina białka jaj. Można wykorzystać ją do deserów, ciast i wegańskiej bezy.


Wybrane dla Ciebie
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze