Kotlety mielone nie rozpadną się w czasie smażenia. Wystrzegaj się tych błędów

Jak rodzinny obiad, to i kotlety mielone. Z ziemniakami, buraczkami lub mizerią. To jedno z najpopularniejszych dań, choć trzeba przyznać, że smażenie kotletów nie należy do najprostszych. Masa się rozpada albo przypala. Jak smażyć kotlety mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste?

Jak zrobić idealne kotlety mielone?Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Maryna Iaroshenko

Nie ma nic lepszego, niż babcine kotlety mielone. Miękkie, soczyste, aromatyczne, rozpływające się w ustach. To smak, który pamięta się przez lata. Jak to jest, że kotlety przygotowane przez babcie były tak pulchnie i miękkie? To nie żadna magia, a lata praktyki.

Smażenie kotletów mielonych to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jak je zrobić, żeby nie przywierały do patelni? Poznaj tajniki idealnych kotletów mielonych, a wyjdą jak te u babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Ile domów, tyle przepisów na kotlety mielone. Podstawą jest mięso. Najczęściej jest to wieprzowina, jednak warto zmieszać ją z wołowiną. To mieszanka, która sprawi, że kotlety będą zwarte, a zarazem soczyste. Poza mięsem dodaje się także jajka i surowej bądź posmażonej cebulki. Masę doprawia się solą i pieprzem, a także odrobiną pieprzu ziołowego. Można dodać nieco majeranku, który nada kotletom ziołowego posmaku.

Smażysz tak kotlety mielone? Nie dziw się, że się rozpadają

Gotową masę formuje się w zgrabne kotlety, a następnie obtacza się w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Tu zaczynają się schody. Smażenie kotletów mielonych to nie lada wyzwanie. Masa często się rozpada albo co gorsza, przypala.

Co może być tego przyczyną? Zbyt chude bądź zbyt tłuste mięso. Mieszanka idealna to 70 proc. chudego mięsa i 30 proc. tłustego. Brak jajka również może przyczynić się do rozpadania koletów. Jajko łączy ze sobą wszystkie składniki, dzięki czemu masa jest zwarta. Jeśli jest zbyt lejąca, dodaj do niej bułkę wymoczoną w mleku, a kotlety zachowają swój kształt w trakcie smażenia.

Wiesz już, jak przygotować idealną masę, ale co ze smażeniem? Jedną z najważniejszych zasad jest smażenie na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wysoka temperatura sprawi, że kotlety będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a panierka nie wchłonie tak dużo tłuszczu. Moja babcia sprzedała mi patent, który stosuje do dziś, a kotlety zawsze wychodzą miękkie i soczyste. Po podsmażeniu kotletów wsadzam je do naczynia żaroodpornego i piekę je przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wychodzą tak, jak u babci.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej