WAŻNE
TERAZ

Jest oświadczenie. Trump cierpi na przewlekłą niewydolność żylną

Kotlety mielone nie rozpadną się w czasie smażenia. Wystrzegaj się tych błędów

Jak rodzinny obiad, to i kotlety mielone. Z ziemniakami, buraczkami lub mizerią. To jedno z najpopularniejszych dań, choć trzeba przyznać, że smażenie kotletów nie należy do najprostszych. Masa się rozpada albo przypala. Jak smażyć kotlety mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste?

Jak zrobić idealne kotlety mielone?Jak zrobić idealne kotlety mielone?
Źródło zdjęć: © Getty Images | Maryna Iaroshenko

Nie ma nic lepszego, niż babcine kotlety mielone. Miękkie, soczyste, aromatyczne, rozpływające się w ustach. To smak, który pamięta się przez lata. Jak to jest, że kotlety przygotowane przez babcie były tak pulchnie i miękkie? To nie żadna magia, a lata praktyki.

Smażenie kotletów mielonych to nie lada wyzwanie, zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jak je zrobić, żeby nie przywierały do patelni? Poznaj tajniki idealnych kotletów mielonych, a wyjdą jak te u babci.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mięsno-ziemniaczana zapiekanka. Prawdziwa uczta z piekarnika

Jak zrobić dobre kotlety mielone?

Ile domów, tyle przepisów na kotlety mielone. Podstawą jest mięso. Najczęściej jest to wieprzowina, jednak warto zmieszać ją z wołowiną. To mieszanka, która sprawi, że kotlety będą zwarte, a zarazem soczyste. Poza mięsem dodaje się także jajka i surowej bądź posmażonej cebulki. Masę doprawia się solą i pieprzem, a także odrobiną pieprzu ziołowego. Można dodać nieco majeranku, który nada kotletom ziołowego posmaku.

Smażysz tak kotlety mielone? Nie dziw się, że się rozpadają

Gotową masę formuje się w zgrabne kotlety, a następnie obtacza się w bułce tartej i smaży na rozgrzanym tłuszczu. Tu zaczynają się schody. Smażenie kotletów mielonych to nie lada wyzwanie. Masa często się rozpada albo co gorsza, przypala.

Co może być tego przyczyną? Zbyt chude bądź zbyt tłuste mięso. Mieszanka idealna to 70 proc. chudego mięsa i 30 proc. tłustego. Brak jajka również może przyczynić się do rozpadania koletów. Jajko łączy ze sobą wszystkie składniki, dzięki czemu masa jest zwarta. Jeśli jest zbyt lejąca, dodaj do niej bułkę wymoczoną w mleku, a kotlety zachowają swój kształt w trakcie smażenia.

Wiesz już, jak przygotować idealną masę, ale co ze smażeniem? Jedną z najważniejszych zasad jest smażenie na głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu. Wysoka temperatura sprawi, że kotlety będą chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a panierka nie wchłonie tak dużo tłuszczu. Moja babcia sprzedała mi patent, który stosuje do dziś, a kotlety zawsze wychodzą miękkie i soczyste. Po podsmażeniu kotletów wsadzam je do naczynia żaroodpornego i piekę je przez 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Wychodzą tak, jak u babci.

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Sałatka z prostych składników. Tak pyszna, że w mig znika z talerza
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Na wieczór z przyjaciółmi zrobię sushi z naleśników. Ostatnio wszyscy się zachwycali
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Wszyscy zajadają się nad morzem szprotkami. Ignorują inną smaczną i zdrową rybę
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Robię domową wędlinę z indyka. Smakuje dużo lepiej niż te ze sklepu
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Ścieram do ziemniaków. Tego triku nauczyła mnie podhalańska gaździna
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Na obiad robię kurczaka po gruzińsku. Sos tak pyszny, że talerz czyszczę chlebem
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Dlaczego cola w McDonald's smakuje inaczej? Sportowiec wyjaśnia tę "pułapkę"
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Czy brzoskwinie trzeba obierać ze skórki? Zdania są podzielone
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Soparnik to placek, który robi furorę w Chorwacji. Z tego przepisu możesz go przygotować samodzielnie
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Do racuchów dodaję inne owoce. Te z jabłkami już się nam przejadły
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Szybkie ciasto z brzoskwiniami. Ubijam jajka i mieszam z innymi składnikami, a resztę robi za mnie piekarnik
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok
Listki zamykam w woreczku i mrożę. Smak lata mam przez cały rok