Magda Gessler wytyka Polakom błąd. Takie buraki nie nadają się do barszczu

Chociaż w różnych rejonach Polski na wigilijnym stole pojawiają się różne zupy, to barszcz zdecydowanie dzierży koroną popularności w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Magda Gessler ostrzega jednak, aby nie dodawać tam byle jakich buraków, bo zaprzepaści to czas i pracę włożoną w gotowanie zupy.

Magda Gessler radzi, by unikać tych burakówMagda Gessler radzi, by unikać tych buraków
Źródło zdjęć: © Canva, Instagram | Magda Gessler, kwasny221
Ewa Malinowska

Podstawą udanego barszczu wigilijnego są oczywiście dobre buraki. Chociaż może się wydawać, że w ich wyborze większej filozofii raczej nie ma, to Magda Gessler przestrzega przed często popełnianym błędem. Zły wybór warzyw może całkowicie zniszczyć efekt, a spędzony czas w kuchni na gotowaniu okaże się zmarnowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kultowa zupa z ziemniaczanym dodatkiem to prawdziwy sztos. Palce lizać!

Magda Gessler radzi, jakich buraków unikać

Magda Gessler radzi, aby do barszczu wybierać buraki twarde i soczyste. Te miękkie mogą być spleśniałe, co spowoduje, że zakwas i zupa będą miały nieprzyjemny smak. Warto więc sprawdzić, czy na końcówkach buraków nie widać białego meszku. Jeśli tak, to buraki są zepsute i nie nadają się do użycia.

Biedronka barszcz czerwony
Biedronka barszcz czerwony © Adobe Stock

Restauratorka zwraca też uwagę na kolor buraków. Jej zdaniem najlepsze są te o intensywnym, ciemnoczerwonym kolorze. Takie buraki zawierają więcej betainy, która nadaje barszczowi jego charakterystyczny smak i kolor.

Trzeba używać bardzo czerwonych buraków, które są krwiste, nie z tych, które przypominają parówki, czy serdelki. Nie mają smaku ani koloru i żebyś nie wiem, jak dodawała czegoś kwaśnego, w dalszym ciągu są bure - mówi znana restauratorka w rozmowie z portalem MojeGotowanie.pl

Jakie wybrać buraki do barszczu?

Do przygotowania wigilijnego barszczu, warto jest wybrać buraki o kulistym kształcie. Są one najbardziej soczyste i mają intensywny, ciemnoczerwony kolor. Ich smak jest delikatnie słodkawy, co sprawia, że świetnie nadają się do tej zupy. Podłużne ziemniaki mają nieco ziemisty smak i znacznie lepiej sprawdzą do pieczenia lub gotowania na parze. Można je też wykorzystać do sałatek lub surówek.

Dobre buraki to podstawa
Dobre buraki to podstawa

Aby kolor barszczu był bardziej intensywny, to warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub soku porzeczkowego. Za kwaśny smak złagodzi z kolei dodatek cukru - najlepiej dodać szczyptę na sam koniec gotowania, gdy uznamy, że czegoś jeszcze barszczowi brakuje. W barszczu nie może zabraknąć również nieco czosnku, majeranku, pieprzu soli, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Pamiętaj jednak, żeby zacząć od dobrej jakości buraków.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej