Magda Gessler wytyka Polakom błąd. Takie buraki nie nadają się do barszczu
Chociaż w różnych rejonach Polski na wigilijnym stole pojawiają się różne zupy, to barszcz zdecydowanie dzierży koroną popularności w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Magda Gessler ostrzega jednak, aby nie dodawać tam byle jakich buraków, bo zaprzepaści to czas i pracę włożoną w gotowanie zupy.
18.12.2023 08:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Podstawą udanego barszczu wigilijnego są oczywiście dobre buraki. Chociaż może się wydawać, że w ich wyborze większej filozofii raczej nie ma, to Magda Gessler przestrzega przed często popełnianym błędem. Zły wybór warzyw może całkowicie zniszczyć efekt, a spędzony czas w kuchni na gotowaniu okaże się zmarnowany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Magda Gessler radzi, jakich buraków unikać
Magda Gessler radzi, aby do barszczu wybierać buraki twarde i soczyste. Te miękkie mogą być spleśniałe, co spowoduje, że zakwas i zupa będą miały nieprzyjemny smak. Warto więc sprawdzić, czy na końcówkach buraków nie widać białego meszku. Jeśli tak, to buraki są zepsute i nie nadają się do użycia.
Restauratorka zwraca też uwagę na kolor buraków. Jej zdaniem najlepsze są te o intensywnym, ciemnoczerwonym kolorze. Takie buraki zawierają więcej betainy, która nadaje barszczowi jego charakterystyczny smak i kolor.
Trzeba używać bardzo czerwonych buraków, które są krwiste, nie z tych, które przypominają parówki, czy serdelki. Nie mają smaku ani koloru i żebyś nie wiem, jak dodawała czegoś kwaśnego, w dalszym ciągu są bure - mówi znana restauratorka w rozmowie z portalem MojeGotowanie.pl
Jakie wybrać buraki do barszczu?
Do przygotowania wigilijnego barszczu, warto jest wybrać buraki o kulistym kształcie. Są one najbardziej soczyste i mają intensywny, ciemnoczerwony kolor. Ich smak jest delikatnie słodkawy, co sprawia, że świetnie nadają się do tej zupy. Podłużne ziemniaki mają nieco ziemisty smak i znacznie lepiej sprawdzą do pieczenia lub gotowania na parze. Można je też wykorzystać do sałatek lub surówek.
Aby kolor barszczu był bardziej intensywny, to warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny lub soku porzeczkowego. Za kwaśny smak złagodzi z kolei dodatek cukru - najlepiej dodać szczyptę na sam koniec gotowania, gdy uznamy, że czegoś jeszcze barszczowi brakuje. W barszczu nie może zabraknąć również nieco czosnku, majeranku, pieprzu soli, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Pamiętaj jednak, żeby zacząć od dobrej jakości buraków.