Mięso mielone nadziewam na patyk i wrzucam na grilla. Lepsze niż zwykle kotlety

Na grillu ląduje najczęściej kiełbasa, karkówka i kaszanka. Jeśli jednak szukasz pysznego urozmaicenia, sięgnij po mięso mielone. W moim domu "kotlety inaczej" zrobiły furorę i obowiązkowo pojawiają się na ruszcie.

Mięso mielone na grilla - PysznościMięso mielone na grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)
Ewa Malinowska

Mięso mielone na grilla to świetna alternatywa dla tradycyjnych dań z rusztu. Jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i idealnie sprawdza się na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Moi bliscy śmieją się, że smakuje lepiej niż zwykłe kotlety z ziemniakami. Sekretem tego dania jest odpowiednie doprawienie mięsa. Postaw na swoje ulubione przyprawy i nadaj mięsu wyrazistości. Nikt nie zatęskni za grillowaną kiełbasą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Szaszłyki z mięsa mielonego z grilla

Chociaż w Polsce jest jeszcze mało popularne, to za granicą możemy często zajadać się koftami. Kofta to tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu, składające się z mielonej baraniny lub wołowiny, doprawione ziołami i przyprawami, a następnie uformowane w małe kotleciki lub podłużne wałeczki i grillowane. Przygotowanie jest naprawdę proste.

Kofta
Kofta © Shutterstock

Mięso mielone na grilla możesz również upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut. Jeśli przygotowujesz szaszłyki na grillu, namocz wcześniej patyczki - dzięki temu nie będą się palić.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka lub ostra - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dodaj opcjonalne przyprawy (pieprz ziołowy, kurkumę, paprykę słodką lub ostrą) do smaku.
  3. Dokładnie wymieszaj masę i odstaw na pół godziny.
  4. Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki lub podłużne wałeczki wokół wykałaczki.
  5. Grilluj kotleciki lub wałeczki przez około 10-15 minut, obracając je regularnie, aż będą złociste z obu stron.


Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos tzatziki, sałatka ze świeżych warzyw, pieczywo lub frytki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
To dlatego mielone pękają i są nieapetyczne. Wiele osób popełnia ten sam błąd
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Zamiast kupować gotowe, robię sama. To mój ulubiony dodatek do obiadu
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa
Do panierki nie dodaję jajka. Mimo to bez problemu trzyma się mięsa