Mięso mielone nadziewam na patyk i wrzucam na grilla. Lepsze niż zwykle kotlety

Na grillu ląduje najczęściej kiełbasa, karkówka i kaszanka. Jeśli jednak szukasz pysznego urozmaicenia, sięgnij po mięso mielone. W moim domu "kotlety inaczej" zrobiły furorę i obowiązkowo pojawiają się na ruszcie.

Mięso mielone na grilla - PysznościMięso mielone na grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)
Ewa Malinowska

Mięso mielone na grilla to świetna alternatywa dla tradycyjnych dań z rusztu. Jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i idealnie sprawdza się na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Moi bliscy śmieją się, że smakuje lepiej niż zwykłe kotlety z ziemniakami. Sekretem tego dania jest odpowiednie doprawienie mięsa. Postaw na swoje ulubione przyprawy i nadaj mięsu wyrazistości. Nikt nie zatęskni za grillowaną kiełbasą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Każdy kto choć raz go skosztuje, nie chce jeść nic innego. Tak świetnie smakuje!

Szaszłyki z mięsa mielonego z grilla

Chociaż w Polsce jest jeszcze mało popularne, to za granicą możemy często zajadać się koftami. Kofta to tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu, składające się z mielonej baraniny lub wołowiny, doprawione ziołami i przyprawami, a następnie uformowane w małe kotleciki lub podłużne wałeczki i grillowane. Przygotowanie jest naprawdę proste.

Kofta
Kofta © Shutterstock

Mięso mielone na grilla możesz również upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut. Jeśli przygotowujesz szaszłyki na grillu, namocz wcześniej patyczki - dzięki temu nie będą się palić.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka lub ostra - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dodaj opcjonalne przyprawy (pieprz ziołowy, kurkumę, paprykę słodką lub ostrą) do smaku.
  3. Dokładnie wymieszaj masę i odstaw na pół godziny.
  4. Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki lub podłużne wałeczki wokół wykałaczki.
  5. Grilluj kotleciki lub wałeczki przez około 10-15 minut, obracając je regularnie, aż będą złociste z obu stron.


Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos tzatziki, sałatka ze świeżych warzyw, pieczywo lub frytki.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej