Mięso mielone nadziewam na patyk i wrzucam na grilla. Lepsze niż zwykle kotlety
Na grillu ląduje najczęściej kiełbasa, karkówka i kaszanka. Jeśli jednak szukasz pysznego urozmaicenia, sięgnij po mięso mielone. W moim domu "kotlety inaczej" zrobiły furorę i obowiązkowo pojawiają się na ruszcie.
15.04.2024 16:10
Mięso mielone na grilla to świetna alternatywa dla tradycyjnych dań z rusztu. Jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i idealnie sprawdza się na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Moi bliscy śmieją się, że smakuje lepiej niż zwykłe kotlety z ziemniakami. Sekretem tego dania jest odpowiednie doprawienie mięsa. Postaw na swoje ulubione przyprawy i nadaj mięsu wyrazistości. Nikt nie zatęskni za grillowaną kiełbasą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szaszłyki z mięsa mielonego z grilla
Chociaż w Polsce jest jeszcze mało popularne, to za granicą możemy często zajadać się koftami. Kofta to tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu, składające się z mielonej baraniny lub wołowiny, doprawione ziołami i przyprawami, a następnie uformowane w małe kotleciki lub podłużne wałeczki i grillowane. Przygotowanie jest naprawdę proste.
Mięso mielone na grilla możesz również upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut. Jeśli przygotowujesz szaszłyki na grillu, namocz wcześniej patyczki - dzięki temu nie będą się palić.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
- pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka lub ostra - wedle uznania.
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
- W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dodaj opcjonalne przyprawy (pieprz ziołowy, kurkumę, paprykę słodką lub ostrą) do smaku.
- Dokładnie wymieszaj masę i odstaw na pół godziny.
- Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki lub podłużne wałeczki wokół wykałaczki.
- Grilluj kotleciki lub wałeczki przez około 10-15 minut, obracając je regularnie, aż będą złociste z obu stron.
Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos tzatziki, sałatka ze świeżych warzyw, pieczywo lub frytki.