InspiracjeMięso mielone nadziewam na patyk i wrzucam na grilla. Lepsze niż zwykle kotlety

Mięso mielone nadziewam na patyk i wrzucam na grilla. Lepsze niż zwykle kotlety

Mięso mielone na grilla - Pyszności
Mięso mielone na grilla - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)
15.04.2024 16:10

Na grillu ląduje najczęściej kiełbasa, karkówka i kaszanka. Jeśli jednak szukasz pysznego urozmaicenia, sięgnij po mięso mielone. W moim domu "kotlety inaczej" zrobiły furorę i obowiązkowo pojawiają się na ruszcie.

Mięso mielone na grilla to świetna alternatywa dla tradycyjnych dań z rusztu. Jest łatwe w przygotowaniu, pyszne i idealnie sprawdza się na letnie spotkania w gronie rodziny i przyjaciół. Moi bliscy śmieją się, że smakuje lepiej niż zwykłe kotlety z ziemniakami. Sekretem tego dania jest odpowiednie doprawienie mięsa. Postaw na swoje ulubione przyprawy i nadaj mięsu wyrazistości. Nikt nie zatęskni za grillowaną kiełbasą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szaszłyki z mięsa mielonego z grilla

Chociaż w Polsce jest jeszcze mało popularne, to za granicą możemy często zajadać się koftami. Kofta to tradycyjne danie z Bliskiego Wschodu, składające się z mielonej baraniny lub wołowiny, doprawione ziołami i przyprawami, a następnie uformowane w małe kotleciki lub podłużne wałeczki i grillowane. Przygotowanie jest naprawdę proste.

Kofta
Kofta© Shutterstock

Mięso mielone na grilla możesz również upiec w piekarniku w temperaturze 180 st. Celsjusza przez około 20-25 minut. Jeśli przygotowujesz szaszłyki na grillu, namocz wcześniej patyczki - dzięki temu nie będą się palić.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego,
  • pieprz ziołowy, kurkuma, papryka słodka lub ostra - wedle uznania.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  2. W misce wymieszaj mięso mielone, cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, natkę pietruszki, sól i pieprz. Dodaj opcjonalne przyprawy (pieprz ziołowy, kurkumę, paprykę słodką lub ostrą) do smaku.
  3. Dokładnie wymieszaj masę i odstaw na pół godziny.
  4. Z masy mięsnej uformuj małe kotleciki lub podłużne wałeczki wokół wykałaczki.
  5. Grilluj kotleciki lub wałeczki przez około 10-15 minut, obracając je regularnie, aż będą złociste z obu stron.


Podawaj z ulubionymi dodatkami, takimi jak sos tzatziki, sałatka ze świeżych warzyw, pieczywo lub frytki.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także